Search
Close this search box.

UNESCO Werelderfgoed Spanje | 15 adembenemende plaatsen

World Heritage Cities Spain

Zet een reis langs het UNESCO Werelderfgoed Spanje zeker op je bucketlist, want je kijkt je ogen uit.

World Heritage Cities

Spanje is een van de landen ter wereld met de meeste troeven die door de UNESCO worden erkend. Een erfenis die de UNESCO definieert als een buitengewone erfenis uit het Spaanse verleden die moeten worden verzorgd, onderhouden en doorgeven aan toekomstige generaties. Deze 15 werelderfgoedsteden zijn hiervan het levende bewijs.

Ga mee op ontdekking in Alcalá de Henares, Ávila, Baeza, Cáceres, Córdoba, Cuenca, Ibiza, Mérida, Salamanca, San Cristóbal de La Laguna, Santiago de Compostela, Segovia, Tarragona, Toledo en Úbeda.

UNESCO Werelderfgoed Spanje: Alcalá de Henares

Ontdek de geweldige natuur en cultuur die het charmante Antequera biedt, een rustig stadje midden in Andalusië. Ga wandelen in El Torcal, het verrassende natuurreservaat met fascinerende rotsformaties. Bewonder de drie indrukwekkende prehistorische hunebedden die op de werelderfgoedlijst staan en ‘verover’ het Moorse kasteel van Antequera met zijn adembenemende uitzichten. Breng eens een bezoek aan enkele van de dertig kerken, de arena en het historisch museum. Neem een kijkje in het unieke wolvenpark en proef de Antequaanse keuken.

Reis gemakkelijk vanuit dit geografische centrum van Andalusië naar andere mooie plekken zoals Sevilla, Málaga, Granada, Córdoba of Ronda. Kom naar Antequera, kom naar het hart van Andalusië.

Spanje Rots Rotsformatie El-Torcal-De-Antequera Andalusië

Ávila

De middeleeuwse omwallingen van Ávila zijn een buitengewoon monument, uniek in Europa. In de straatjes en op de pleintjes waan je je ook de in 21ste eeuw nog vol in de middeleeuwen. In deze Werelderfgoedstad werd ook ruim 500 jaar geleden een van de meest uitzonderlijke vrouw uit de geschiedenis en een van de beroemdste mystici onder de katholieke heiligen geboren: Teresa de Jesús (Theresia van Ávila).

Spanje Ávila

UNESCO Werelderfgoed Spanje: Baeza

Deze Werelderfgoedstad in het midden van de provincie Jaén ligt op korte afstand van het natuurpark Parque Natural de las Sierras de Cazorla, Segura y las Villas. Dankzij haar universiteit bereikte ze in de 16de eeuw haar architecturaal en cultureel hoogtepunt. De locaties, nederzettingen en materialen die hier zijn gevonden, zijn bewijs van de stedelijke evolutie van Baeza zich al sinds de prehistorie.

UNESCO Werelderfgoed Spanje: Baeza

Cáceres

Cáceres is het derde grootste monumentale complex van Europa. De rijkdom aan torens, paleizen, pleinen en kerken vormt een uniek landschap waarin je wegdroomt over legendarische tijden. In de Werelderfgoed stad, die ook nog aan de Zilverroute ligt, zijn de vele overblijfselen getuigen van de verschillende culturen die hier hebben gewoond, zoals de Romeinen, Arabieren, Joden en Christenen.

Spanje Cáceres

UNESCO Werelderfgoed Spanje: Córdoba

Córdoba, “Stad van de Drie Culturen”. De monumenten van Córdoba vatten tweeduizend jaar samenlevingsgeschiedenis samen tussen de Romeinse, joodse, Arabische en christelijke cultuur. De moskee-kathedraal is het symbool van deze magische stad. In deze Werelderfgoed- en AVE-stad kan de bezoeker genieten van een ongeëvenaarde ervaring in een van de grootste historische centra in Europa.

UNESCO Werelderfgoed Spanje: Córdoba

Cuenca

Cuenca vormt samen met haar landschap een fort zonder muren. De verschillende wijken, uitzichtpunten, schoonheid van de kloven en de wereldbekende hangende huizen – waarvan de architectuur de zwaartekracht tart – geven deze Werelderfgoed- en AVE-stad een eigentijdse geest die al even rijk als onverwacht is. Niet in de laatste plaats door het museum voor abstracte kunst Museo de Arte Abstracto; een juweel van de hedendaagse kunst in Spanje.

Spanje Cuenca

UNESCO Werelderfgoed Spanje: Ibiza (Eivissa)

Al sinds 4 december 1999 staat Ibiza-stad op de UNESO-lijst. Toen werden een viertal monumenten c.q. delen van de stad tot Werelderfgoed verklaard. Zoals de ommuurde oude stad Dalt Vila (16e eeuw). De Fenicische begraafplaats Necrópolis Fenicio-Púnica des Puig des Molins. En ook de ruïnes van Sa Caleta (7e eeuw voor Christus) en de Praderas de Posidonia Oceánico (zeebodem van Natuurpark Ses Salines); één van de voornaamste reden waardoor Ibiza tot Werelderfgoed is verklaard.

➡️ Lees ook: Gratis op Ibiza, 15 toffe tips die je (bijna) niets kosten

Eivissa

Mérida

Mérida, gesticht tijdens de heerschappij van keizer Augustus, is als het ware één open lucht museum. Met o.a. het theater met halfronde tribune in 32 lagen; het amfitheater waar de spectaculaire gladiatorgevechten plaatsvonden; de vijftien meter hoge Boog van Traianus en de monumentale renbaan, die nog in zijn geheel te zien is. Dit alles maakt deze Werelderfgoedstad tot een bevoorrechte getuige van het grootste rijk uit de oudheid.

Spanje Mérida amfitheater

UNESCO Werelderfgoed Spanje: Salamanca

Salamanca was het epicentrum van het denken in het oude Europa, met een universiteit die in de 15e en 16e eeuw bij de belangrijkste ter wereld behoorde. Het grootse verleden van de stad ontdek je in de kerken en paleizen, de twee kathedralen en vooral ook op het grote Plaza Mayor. Het Salamanca van nu is Werelderfgoedstad, universiteitsstad die 24 uur per dag leeft en een moderne stad tegelijkertijd.

➡️ Lees ook: Spaans leren in Salamanca

UNESCO Werelderfgoed Spanje: Salamanca

San Cristóbal de La Laguna

San Cristóbal de La Laguna is één van de verborgen schatten van de Atlantische Oceaan. Niet in de oceaan, maar op het eiland Tenerife. De stad werd bedacht en ontwikkeld voor de vrede, zonder muren en met een voor de 16e eeuw vooruitstrevend stadsplan. Bovendien is deze Werelderfgoedstad, met paleizen en verborgen patio’s, gedurende meer dan 300 jaar de hoofdstad van het eiland geweest.

San Cristóbal de La Laguna Tenerife Spanje

UNESCO Werelderfgoed Spanje: Santiago de Compostela

Alle wegen van de grootste pelgrimstocht die het Christendom sinds de 10de eeuw heeft gekend, eindigen in Santiago de Compostela. Een open, fascinerende, kosmopolitische en universiteitsstad met een bloeiende cultuur. In 1985 door de UNESCO uitgeroepen tot Werelderfgoedstad; een plaats van ontmoeting met als zwaartepunt het plein Praza do Obradoiro, een uitzonderlijk stenen monument.

UNESCO Werelderfgoed Spanje: Santiago de Compostela

Segovia

Een hoog Romeins aquaduct dat de oude middeleeuwse straten doorkruist, het Alcázar-kasteel, romaanse kerken met spirituele aantrekkingskracht en de uitzonderlijke ligging en natuurlijke omgeving nemen je mee op een reis door de geschiedenis van Spanje. Een geschiedenis die je meerdere keren per jaar zelf kunt meemaken als de straten en pleinen worden omgetoverd tot artistieke podia. Sinds 1985 mag Segovia een gezellige stad met veel licht, zich UNESCO Werelderfgoedstad noemen.

Spanje Segovia Aquaduct World Heritage

UNESCO Werelderfgoed Spanje: Tarragona

De straten, gebouwen en pleinen van Tarragona behouden de pracht van het oude Romeinse Tarraco, een invloed die zo sterk is dat het de stedelijke ontwikkeling door de eeuwen heen heeft beïnvloed. De Romeinse stad, overblijfselen uit de Middeleeuwen, het modernisme en het hedendaagse leven tegenwoordig naast elkaar in Tarragona en maken deze Werelderfgoed- en AVE-stad tot één groot open lucht museum.

Spanje Amfitheater Tarragona

Toledo

Toledo bezit een uniek historisch erfgoed dankzij de Arabische, joodse en christelijke culturen die er door de eeuwen heen een uitzonderlijk monumentaal geheel hebben achtergelaten. Dit maakt van de stad van El Greco een icoon van het Spaanse Imperium. De geschiedenis van deze Werelderfgoed- en AVE-stad dateert al van 192 voor Christus. Het huidige Toledo is een dynamische stad, waar erfgoed, cultuur, geschiedenis en innovatie hand in hand gaan.

Toledo Spanje Taag Vista

UNESCO Werelderfgoed Spanje: Úbeda

Úbeda is als een golftop in een zee van olijven. De stad werd door de Arabieren opgericht maar voordien waren er al prehistorische en Romeinse nederzettingen. In de Renaissance kwam Úbeda tot bloei vanwege haar banden met rijk van Keizer Karel en dankzij het genie van de architect Andrés de Vandelvira. Het is dan ook niet vreemd dat deze Werelderfgoedstad  wordt beschouwd als een  van de meest sensationele Renaissance-ensembles in Europa.

UNESCO Werelderfgoed Spanje: Úbeda

➡️ Lees ook: 10 x Spaanse steden als alternatief voor een citytrip naar Barcelona

Beschrijvingen steden via Press Event Ontmoeting met Spaanse steden

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Mooi overzicht, maar een kaartje zou voor mij handig zijn, dan weet ik in welk deel van het land de werelderfgoederen liggen, en weet ik of ik er in de buurt ben of kom….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *