Bieschbospad, streekpad 18 is sinds 2021 een feit.
Het Biesboschpad is een wandeling in de voetafdruk van de Elisabethsvloed. Een tocht startend en eindigend in de Brabantse vestingstad, Geertruidenberg. We nemen een voorproefje op het traject en kiezen uit de Wandelnet gids de dagwandeling Oeverlanden – Hollands Diep.
Hans Kuijpers, bedenker en initiator van het pad, uit Brabantse Made, brengt een ode aan de Sint Elisabethsvloed, die 600 jaar geleden een groot deel van Zuid-Holland en Brabant deed overstromen. De contouren die deze ramp in 1421 achterliet, zijn nu de leidraad voor een pracht van een rondwandeling.
Frisse wind
Geen woeste storm, geen dijkdoorbraken en gelukkig geen overstromingen wanneer we aan onze wandeling Oeverlanden – Hollands Diep beginnen. Een frisse wind, dat wel, maar wat verwacht je anders in het najaar? Onze voeten gehuld in comfortabele wandellaarzen, duiken we de nieuwe natuur van de Oeverlanden in. Wuivend riet, dat zacht langs de oevers danst, een meerkoet die plots wegschiet in een van de geulen of kreken en de indrukwekkende wilgenbossen beloven direct bij aanvang van de wandeling al veel goeds.
Omringd door groen en water, doemt in de verte iets op. Geen windmolen, zoals die hier wel meer de horizon domineren, maar een toren. Hoe meer stappen we zetten, hoe verder het bouwwerk weg lijkt. Onze laarzen maken een zompig geluid in de drassige ondergrond. Pas wanneer we een van de verschillende bruggen in het gebied oversteken en het zware hek, dat de loslopende rond grazende Schotse Hooglanders van het pad dient te houden, kunnen we het bouwwerk praktisch aanraken.
Uitzichttoren
We omzeilen een paar flinke koeienvlaaien en staan dan oog in oog met de Motte, zoals de kleine uitkijktoren heet. In de middeleeuwen was een mottekasteel een kasteel dat op een (kunstmatige) heuvel werd aangelegd. Hier heeft men ervoor gekozen, de toren die naam toe te bedelen. Via de wenteltrap staan we al snel boven. Wat een fijne plek om van het uitzicht over dit bijzondere natuurgebied te genieten.
Is het kunst, is het een picknickplaats? Het zijn drie stenen tafels, die samen het kunstwerk boter, kaas en eieren vormen. Kunst, waaraan je je boterham kunt eten of van je bakkie koffie uit de thermosfles kunt genieten.
Vreemde vogels op het Biesboschpad
Vogels, waarvan we de naam niet kennen, stappen parmantig door de modder nu – en dat is best uniek voor een zoet watergebied – het eb begint te worden. Exemplaren met een lange snavel wroeten in de drassige ondergrond, terwijl anderen beschutting zoeken in het groen langs de over. Lanen omzoomd met hoge bomen en vanzelfsprekend het water, dat bij elke stap die we zetten, geen meter van onze zijde wijkt. De wind trekt aan en blaast door de kruinen van bomen. Onderweg ontmoeten we een stel dat bijna gebukt gaat onder de apparatuur die ze bij zich hebben. Camera’s met grote telelenzen staan op statieven opgesteld. Waar ze naar op zoek zijn? In het gebied wemelt het van de bijzondere vogelsoorten. Een keer een zee- of visarend voor de lens spotten, dat zou fantastisch zijn.
Per trekpont naar de overkant
In zo’n waterrijk gebied is er haast geen ontkomen aan, een oversteek met een pontje. Hier geen bemande overtocht, maar handen uit de mouwen, want de overkant bereik je enkel via een trekpontje. Langzaam trekken we onszelf naar de overkant. Zo min mogelijk geluid makend. We willen immers de ijsvogel, die we volgens de wandelgids op dit deel van de route kunnen spotten, niet opschrikken. Zonder zicht op of enig teken van het blauwe vogeltje bereiken we de overkant. Nog een keer achteromkijkend of we het kleine beestje toch echt niet over het hoofd hebben gezien, vervolgen we onze route. Iets verderop verschuilt een sierlijke zwaan zich in het riet, ons geen blik waardig gunnend.
De oorverdovende stilte waar we zo aan gewend zijn geraakt op het eerste deel van ons traject, maakt plaats voor het geblaat van schapen. Langs de dijk scharrelt een kudde vrolijke wollige vrienden. Een enkele nieuwsgierige de snuit door de afrastering duwend, hopend op een aai of iets lekkers. Naast de kudde schapen ook hier Schotse Hooglanders, die loom, tussen de haren voor de ogen door, ons gadeslaan. Ze lijken gewend aan het feit dat er van tijd tot tijd wandelaars passeren en doen geen enkele moeite om opzij te gaan, laat staan aan te vallen.
Deze dagwandeling smaakt naar meer en gelukkig is ook veel meer te bewandelen. Niet minder dan 33 trajecten liggen te wachten op dit nieuwe Biesboschpad. Wij kunnen niet wachten om binnenkort het eerste traject van Geertruidenberg naar Drimmelen af te gaan leggen.
Wandelgids Biesboschpad:
‘De strijd tegen en met het water’ vormt het thema van dit streekpad dat start in Geertruidenberg en je via Strijensas, Moerdijk, Drimmelen, Waalwijk, Drongelen, Hank en Werkendam rond het Nationaal Park de Biesbosch leidt.
Prijs: € 19,45
Prijs leden Wandelnet € 17,50
Aantal pagina’s: 148
Totaal aantal kilometers: 169
Tip: Neem een goede camera en/of verrekijker mee
Biesboschpad met de hond? Opgelet:
Hou rekening met het feit dat gedurende het broedseizoen (15 maart – 15 juli) honden niet toegestaan zijn in het gebied. Buiten het broedseizoen, dient de hond aan de lijn mee op pad genomen te worden. Het gedeelte dat aangeduid staat als laarzenpad is nimmer toegankelijk voor honden, ook niet aangelijnd.