Bevrijdingsmuseum Zeeland, “leren van toen voor een vreedzame toekomst”
Het Bevrijdingsmuseum Zeeland leert je alles over de oorlogsjaren in deze provincie. De beroemde ‘Slag om de Schelde’ loopt als een rode draad door het museum.
➡️ Lees ook: Liberation Route Europe: themaroute Slag om de Schelde
Herdenken en vrijheid vieren
Dodenherdenking, Bevrijdingsdag, het zijn momenten waarop de herinneringen aan degenen die ons land verdedigden en daarbij het leven lieten, ophalen en daarnaast onze vrijheid vieren. Verhalen kunnen steeds minder vaak door overlevenden zelf verteld worden, daarom verzamelt directeur Stef Traas zoveel mogelijk verhalen, zolang het nog kan. De heel enkele keer is dat van een overlevende zelf, veel vaker het doorgeven relaas via kinderen of kleinkinderen van een van de oorlogsslachtoffers. Dat maakt dit musuem wellicht ookwel zo uniek, aan elke museumstuk hangt een persoonlijk verhaal vast en Stef weet ze bijna allemaal uit het blote hoofd.
Slag om de Schelde
Door samenloop van verschillende situaties wordt Breskens in de herfst van 1944 heftig gebombardeerd. Het havengebied in Antwerpen, in buurland België, is de drijvende factor achter het geweld. Britse militaire machten wagen een poding de terugtrekkende Duitsers de doorgang naar de Schelde te beetten. Gevolg: Heftigee bombardementen, die uiteindelijk resulteren in 184 burgerslachtoffers.
Bevrijdingsmuseum Zeeland: Binnen én buiten interessant
Direct na binnenkomst in het – van de buitenkant kleinschalig ogende – museum, ga je op reis door de bewogen geschiedenis, met de focus op de oorlogsjaren in Zeeland. De opkomst, de binnenvallende troepen en – gelukkig – ook de bevrijding. Heel leerzaam, een heel indrukwekkend om het leed en de pijn die oorlog veroorzaakt op deze manier te ervaren, ‘mee te maken’.
Niet alleen binnen is het museum indrukwekkend, in de enorme buitenruimte is nog veel meer te zien en te ervaren. Van noodkerk, tanks en een bunker tot open depot. De twee ruimtes vullen elkaar perfect aan om een goed totaalbeeld te krijgen van de donkerste dagen uit de geschiedenis van Zeeland.
Bevrijdingsmuseum Zeeland praktisch:
- Het Bevrijdingsmuseum Zeeland is in de periode 1 maart t/m 31 oktober geopend van dinsdag t/m zondag van 10.00 – 17.00 uur.
- In de periode tot 1 maart is het museum geopend van woensdag t/m zaterdag.
- Naast het museum is een grote parkeerplaats waar je gratis kunt parkeren.
- In het museumcafé/restaurant is het toeven. Je geniet er van een goede kop koffie of een lekkere maaltijd
- Voor actuele openingstijden en entreeprijzen, check je het beste de officiele pagina van het museum
📍 Bevrijdingsmuseum Zeeland, Coudorp 41, 4455 AH Nieuwdorp van 10.00 – 17.00 uur