Zoek
Sluit dit zoekvak.

Streetart Gent | Project Sorry, not sorry siert de straten

De combinatie van de woorden Streetart Gent, doen je wellicht je wenkbrauwen ophalen. Gent is toch die eeuwenoude stad vol prachtige statige panden, boeiende musea, imposante kerken en het machtige Belfort? Klopt, maar er is meer.

Streetart Gent

Graffiti, dat was iets dat je als stad zo spoedig mogelijk van de gevels diende te verwijderen. Illegaal aangebracht, iets wat de aanblik van je stad niet altijd ten goede kwam. Lang werd er zo over de aangebrachte gespoten werken gedacht. Maar daar kwam verandering in….

In de periode 2015-2016 liep 192 dagen lang een straatkunst project in de Stad Gent. Een geslaagd project mag wel vastgesteld worden. De stad werd opgesierd met het werk van de meest fantastische graffiti kunstenaars. Het project – dat eerder ook bekend stond als concrete canvas (de kunstenaars gebruiken immers de (betonnen) muren als hun doek) – werd zo goed ontvangen dat de Gentse cultuurdienst besloot de kunstwerken in kaart te brengen.

Sorry, not sorry

Reeds sinds 2002 is streetart Gent iets waar de stad zich mee bezig houdt. Elk jaar organiseert men een zogeheten graffiti-jam en ondersteunen ze projecten van individuele kunstenaars. Daarnaast heeft men ook vrijwilligers in het team die zich inzetten voor het weghalen van ongewenste graffiti.

‘Waar graffiti en street art altijd in een context van gedogen versus preventie zaten, wordt de artistieke waarde als kunstvorm nu ook gehonoreerd.’ Bron: website sorrynotsorry.gent

Streetart Gent

Speurtocht

Op een frisse novembermorgen meld ik me bij Tourist Information Centre – Visit Gent aan het Sint-Veerleplein en informeer naar de streetart Gent tour. Ik ontvang een zilver/grijze folder/plattegrond waarop niet minder dan 85 kunstwerken vermeld staan. Oef, dat zijn er een hoop. Meteen ben ik mezelf er van bewust dat het onmogelijk is, die allen op een middag te aanschouwen. Samen met vriendlief vouwen we de kaart open. Waar gaan we beginnen? Welke zijn de moeite waard?

ROA en meer

“Ik wil minimaal een werk van ROA zien,” besluit ik. ROA is wereldwijd bekend maar bovenal een echte Gentenaar. In zijn thuisstad tref je een kraai, konijnen en een reiger. Die kraai heeft zich trouwens goed verstopt….
Streetart Gent ROA
De gehele middag struinen we door de stad. Sommige werken zie je reeds uit de verte al, voor anderen dient wat meer speurwerk verricht te worden. Het leuke van de route is; je komt niet alleen fraaie graffiti kunst tegen, je ziet op deze manier ook heel andere plekken van de stad. Steegjes, plekken en straten die je tijdens een regulier bezoek waarschijnlijk overgeslagen zou hebben.
Streetart Gent
Streetart Gent praktisch:

 • Al dit fraais met eigen ogen aanschouwen? Ga naar de website www.sorrynotsorry.gent en je treft er een uitgebreide kaart voor op je computer of smartphone. Omdat graffitikunst komt en gaat, wordt op de website zo accuraat mogelijk bijgehouden waar al het moois te zien is (of helaas, verdwenen is).
 • Of haal de folder op bij Tourist Information Centre – Visit Gent
 • Huur een fiets, aangezien sommige kunstwerken best een eindje buiten het centrum liggen.

Meer Gent:

Gent buiten de gebaande paden
Cultuur voor een habbekrats met CityCard Gent
11 x Gents Genieten

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

9 reacties

 1. Wat een heerlijke kleuren. Dit kan een stad echt zoveel meer kleurrijk maken! Als het mooi is gedaan is het zo’n aanvulling!!

  1. Hi Jacomijn, de meeste streetart werken in Gent waren werkelijk fantastisch om te zien. Als je een keer die kant op gaat, zeker even op de website kijken of op Instagram #sorrynotsorrygent.

 2. Leuk project! Ik hou van streetart en zie het ook steeds vaker…worden vaak troosteloze gebouwen toch een stuk gezelliger van!

 3. Wat gaaf, ik wist inderdaad niet dat je in Gent zoveel streetart hebt! In Valencia wist ik het wel en ben ik 2 keer op pad geweest de kunstwerken te bekijken. Ik heb het idee dat ik daar ook een werk van ROA gezien heb, maar weet t niet zeker. Lijkt wel hetzelfde qua stijl en het was een rat volgens mij, dus ik denk t wel.

  1. Hi Yvonne, naar sommige kunstwerken is het echt even zoeken – zelfs met kaart – andere loop je bijna letterlijk tegenaan. ROA is in heel veel plekken terug te zien, inderdaad ook in Valencia. Ratten, konijnen, vogels zijn terugkerende werken.

 4. Streetart en Gent in één zin? Het klinkt een beetje gek inderdaad, maar als ik het zo zie is het super gaaf! Ik hoop Gent dit najaar nog eens te bezoeken dan ga ik zeker de sorry not sorry website gebruiken

  1. Hi Gabriëlle, download zeker voor je bezoek aan de stad de (digitale) kaart, want het is de moeite van je bezoek meer dan waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *