Zoek
Sluit dit zoekvak.

Gent buiten de gebaande paden. Wandel van station naar centrum

De beste steden in Europa om een terrasje te pakken België Gent

Gent, met haar historisch centrum met haar statige gildehuizen, de vele kerken en kathedralen, maar ook middeleeuws Gravensteen en prachtige grachten. In Gent hangt een relaxte sfeer en ondanks de rijke geschiedenis zijn er genoeg hippe tentjes. Winkelen kun je hier ook als de beste. Op naar Gent!

Wanneer je Gent per trein bezoekt, merk je snel dat het centrum een eindje van het station vandaan ligt. “Snel de bus in en naar het centrum”, zal je denken. “Niet doen, zonde! Ga te voet!”

Scheve toren van Station Gent Sint-Pieter

De eerste kennismaking met Gent is station Sint Pieter. Is het een station of waan ik me in een sprookje van 1001 nacht? Ik zie Oosterse motieven en sierlijke bogen. Maar wacht, is het nu een middeleeuw fort? Met haar kantelen en waterspuwers aan gevel? Ik ben er niet over uit. De enorme toren, roept ook vraagtekens bij me op.

Is het een klokkentoren, een vuurtoren of een minaret? Wat het ook is, Gent had haar eigen variant van de scheve toren van Pisa met dit bouwwerk. Reeds in de jaren zeventig vermoedde men dat het ding uit het lood hing. Een slordige dertig jaar later werd er daadwerkelijk actie ondernomen. Wat blijkt de tand des tijds heeft flink aan de bakstenen zitten knabbelen, de toren hangt maar liefst 30 centimeter over! In 2006 restaureerde men de boel, niks aan de hand…..
Gent station St.Pieter

Vergane glorie

Pal tegenover het station pronkt het grootste gebouw van de Benelux. Ooit gebouwd als het statige Flandria Palace Hotel met maar liefst 600 kamers. Het kolossale pand werd gebouwd met het oog op de vele bezoekers voor de Wereldtentoonstelling van 1913, die hier vlakbij gehouden werd. Heren met hoge hoeden, dames met zwierige jurken, ik zie ze in gedachten zo voor me…. Maar als ik mijn ogen open, zie ik een verwaarloosd (kantoor)gebouw. Zonde.

Langs lange lanen

Via de Koning Albertlaan, ooit aangelegd voor de Wereldtentoonstelling van 1913, en de Groot-Brittanniëlaan vervolg ik mijn weg door Gent, richting het centrum. Even waan ik met in Nederland, door de typisch Nederlandse bouw en Amsterdam school stijl van de gebouwen die ik passeer (voormalige bioscoop REX). Daar waar vroeger de stadwal lag, ligt nu de Louis Pasteurlaan. Een niet te missen pand is het Poliklinische Instituut, evenals het grote pand van Noordstar & Boerhave. De architect keek de kunst af van onze eigen Dudok.
Gent Rex
Gent art deco

Herenhuizen en Horta Gent herenhuizen en horta

Het hart van de stad

Gent reien
Via de Galgenberg, de Papegaaistraat arriveer ik in de Gebroeders Van de Veldestraat en nader het winkelgebied van de stad. De shops laat ik links liggen en steven op de Sint-Niklaaskerk af. Een pracht van een Godshuis. Vanuit de kerk is het een korte wandeling naar misschien wel het mooiste plekje in de stad, de Graslei. De Gentse Graslei is het perfecte plaatje voor op een ansichtkaart, prachtige panden zij aan zij.

De toppers van Gent

Het vleeshuis, het galgenhuisje en natuurlijk het Gravensteen. Een waterburcht daterend uit de 10e eeuw. Het kanon luisterend naar de naam ‘Dulle Griet’ (doet me altijd aan Suske & Wiske denken), de Vrijdagmarkt ik passeer ze allen op weg naar Belfort en de Sint-Baafskathedraal waar ik mijn wandeling afsluit. Het Lam Gods? Natuurlijk koop ik een ticket om het beroemde, geroofde, schilderij achter het dikke glas zelf te aanschouwen.
Gent kerktorens
Zie je? Wanneer je de tram of bus vanuit het station naar het centrum neemt, sla je deze prachtige stukjes Gent over, dat is toch doodzonde!

Was jij al een in deze gezellige stad?

Meer Gent:

Cultuur voor een habbekrats met CityCard Gent
11 x Gents Genieten

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *