Zoek
Sluit dit zoekvak.

Are you Leuven it? Na deze kennismaking, yes I am!

België Vlaanderen Are you Leven it

Are you Leuven it?

Are you Leuven it? Geen idee…
“Kom we gaan hier even naar binnen”, oppert mijn kleine nicht, tijdens ons weekendje Leuven.
“Ze hebben hier alleen maar bier” geef ik haar als antwoord. En dat lust ik niet denk ik erachteraan, maar zeg het niet hardop.

Te laat, want ze heeft de deur al open gedaan en trekt me mee naar binnen. Er is niemand in het pand te bekennen. Houten kratten staan gevuld met diverse soorten bier tegen de wand. Fraaie etiketten sieren de flessen en spannende namen wekken nieuwsgierigheid op. Brand van Leuven lees ik op een van de etiketten. Wat zou daar het verhaal achter zijn?

Goedendag

België Leuven Are you Leuven it proeven
“Goedendag”, klinkt het ineens. Vanuit achterin de zaak komt een vlotte gast op ons af gelopen. “Kan ik jullie ergens mee van dienst zijn?”
“Nou ehhhh,” klinkt het een beetje schaapachtig vanuit onze kant, alsof we twee pubermeisjes zijn.

Onze mannen zijn beiden bierliefhebber, de termen en merken die zij bezigen gooien we in de strijd om een conversatie te starten. We vallen echter snel door de mand, we hebben geen kennis van zaken. Ten eerste zijn we zelf geen bierdrinkers en ten tweede zijn we Hollanders en die weten toch echt niet zo veel van bier als ze zelf doen geloven.

Authenciteit en vakmanschap

“Brand van Leuven, van brouwerij Hof ten Dormaal, is oorlog in een glas. Een bier dat smaakt zoals de oorlog (WOI 14-18), wrang, zuur en bitter. Het is geen gemakkelijk bier. Het rustte twee jaar op eiken vaten voordat het zowel zuur, bitter als een rokerige smaak kreeg. In België zijn dat de smaken en de geuren van oorlog.”

We hangen aan zijn lippen. Hij pakt een andere fles uit een van de kratten.

Brouwerij Timmermans is de oudste lambic brouwerij. Zij staan voor authenticiteit en vakmanschap.”
België Leuven Are you Leuven it

Proeven? Are you leuven it?

Met alleen luisteren komen we niet weg. “Ik heb zojuist een fles geuze opengemaakt, willen jullie proeven?” Dat ik normaliter geen bier drink mag de pret niet drukken. In no time staan de gevulde glazen op tafel. “Kijk eerst naar je glas, hoe zijn de belletjes? Luister naar het koolzuurgas. Gebruik je neus om het aroma op te snuiven. Proef en laat de smaak rondgaan in je mond en slik dan door. Nu weet je of je het lekker vindt of niet.” Een beetje beschaamd, geef ik eerlijk toe dat het heel smaakvol is.

Dessertje

“En het dessertje,” met een zwaai tovert Sebastiaan – we hebben inmiddels maar even een voorstelronde gedaan – een grote witte bonbondoos op tafel. We hebben nu wel in de gaten dat we niet in een (echte) bierwinkel terecht zijn gekomen. Nee, we vertoeven al meer dan een half uur in het fonkelnieuwe kantoor van Leuven Leisure. Ze organiseren wandelingen, bierproeverijen, fietstochten en meer. De initiatiefnemers vinden dat het ontdekken van de stad net zo makkelijk als leuk moet zijn. Daarom programmeren ze in de lente en de zomer wekelijks wandelingen. Hiervoor hoef je je niet in te schrijven dat maakt hen uniek in Leuven.

België Leuven Are you Leuven it
In de doos zitten goud-bruine, ja wat zijn het eigenlijk? Antwoord: kleine koperen brouwketeltjes van chocolade gevuld met een mengsel van Alpaïde bier. We babbelen nog even verder. “Eigenlijk, ben ik de eigenaar.” vertrouwt Sebastiaan ons gedurende het gesprek toe. Wat een feest moet dat zijn om hier als medewerker elke dag aan de slag te gaan. Voor we het pand verlaten, schaft kleine nicht twee flessen bier aan voor haar thuisgebleven lief. Sebastiaan stopt ons, voor ons vertrek, wat huiswerk (lees: foldermateriaal) toe. Vooral het Timmermans Finest Beer recipes kookboekje met daarin 15 exclusieve biergerechten nemen we graag in ontvangst.

Are you leuven it? Yes, I’m Leuven it

Sebastiaan bedankt voor het hartelijke ontvangst, je uitleg en de miniproeverij. Are you Leuven it? Yes I am!

Meer België:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Ik kende deze winkel nog niet, maar klinkt erg positief. Volgende keer Leuven zeker een bezoekje waard, Thanks voor de tip!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *