De Arubaanse keuken gaat 4.000 jaar terug en is nog altijd even smaakvol
De Arubaanse keuken is eigenlijk al meer dan een goede reden om het Caribische eiland te bezoek te brengen. Tel daar de vriendelijke locals en het lekkere weer bij op en je vraagt jezelf onherroepelijk af; “Wat doe ik hier nog?”
De zee en Nederland, ze beïnvloed(d)en de Arubaanse keuken
Hoewel de Arubaanse keuken veel authentieke gerechten kent, sommigen gaan zelfs 4.000 jaar terug in de tijd, wordt het menu door twee dingen beinvloed. Als eiland zijnde, is de zee nooit ver weg, dus die is belangrijk op het menu van alledag. Daarbij zijn Nederlandse smaken eveneens geïntegreerd in vele gerechten. Dat maakt het voor je smaakpapillen extra interessant.
Het maakt niet uit of er een familiefeest, een feestdag is of dat er iets anders te vieren valt, het eiland zonder lokale gerechten is gewoonweg niet denkbaar. Ook als er geen feesten op de agenda staan, trouwens. Ga dan ook zeker met je vrienden of familie, met wie je Aruba bezoekt, op culinair avontuur en geniet met volle teugen van de Arubaanse keuken.
Dit moet je zeker proeven van de Arubaanse keuken
Van visserman kost tot snacks en nagerechten, dit wil je niet missen!
1. All time favorite: Keri Keri
We zeiden het al, vis neemt een belangrijke plaats op de lokale menukaart. Dagelijks trekken vissers eropuit om vis binnen te halen, dat aan het eind van de dag misschien wel op iemands bord als keri keri wordt geserveerd.
🍽 Keri Keri wordt doorgaans van witvis (filet) gemaakt en op smaak gebracht met verschillende pepers.
2. Balchi di Pisca
Inderdaad weer iets met vis. Dit gerecht kun je het beste vergelijken met crab cakes, maar dan met een Arubaanse twist.
🍽 Deze appetizer bevat meestal witvis, zoals red snapper, mahi mahi of tandbaars.
3. Stoba di Cabrito, een klassieker
Deze geitenstoofpot was lange tijd de absolute favoriet bij iedereen die op het land werkte (in vroeger dagen). Op het heetst van de dag verlieten de arbeiders de plantage voor een goede maaltijd, om vervolgens in de schaduw wat rust te pakken.
🍽 Deze stoba (stoofpot) smaakt extra lekker met een goed glad Malbec wijn.
4. Pan Bati, komt je regelmatig tegen in de Arubaanse keuken
Pan Bati, een soort maispannenkoekjes kunnen eigenlijk bij elke maaltijd geserveerd worden. Het is brood, lijkt op een pannekoek, maar smaakt heerlijk bij bijvoorbeeld soep of visgerechten.
🍽 Vergis je dus niet. In tegenstelling tot een echte pannenkoek, is de pan bati hartig en niet zoet.
5. Funchi, het Caribische alternatief voor aardappelpuree
Krijg je geen pan bati bij je lokale maaltijd, dan zit er vast en zeker funchi bij. Aruba’s versie van polenta.
🍽 Funchi wordt doorgaans geserveerd bij visgerechten of stooppotjes
6. Saus di Pinda, de Nederlandse twist in de Arubaanse keuken
Daar issie dan, de Nederlandse twist. Frietje satésaus heeft zijn weg naar Aruba gevonden. Lekker als vertrouwde snack tussendoor.
🍽 Let op: deze saté – of pinda – saus is vaak een stuk pittiger dan je bij je lokale snackbar geserveerd krijgt.
7. Je hebt de Arubaanse keuken niet geproefd, zonder je tanden in een pastechi te zetten
Pastechi zijn de nationale snack van Aruba. Het maakt niet uit waar je je op het eiland bevindt, er is altijd wel een restaurant, snek of supermarkt in de buurt die deze lekkernij verkoopt.
🍽 Pastechi zijn gevuld met kaas, ham, kip of vis.
8. Bolo Preto
Deze taart is gemaakt van vruchten gedrenkt in alcohol. Niet gek dus, dat deze traditioneel op Arubaanse trouwerijen wordt geserveerd.
🍽 Bolo Preto is niet de enige taart die niet te versmaden is, op Aruba lijkt het wel elke dag feest met al die heerlijke taarten.