Zoek
Sluit dit zoekvak.

San Nicolas is dé toffe street art stad op Aruba, kijk zelf maar

Aruba street art in San Nicolas Chemis Kazakstan Infinity House of Cards

Come & see San Nicolas

Eigenlijk helemaal niet zo ver van de populaire stranden vandaan, maar toch een wereld van verschil. Het stadsaanzicht van San Nicolas (ook wel Sint Nicolaas genoemd) werd jarenlang gedomineerd door de aanwezigheid van de Lago olieraffinaderij. Toen deze de stad (en het eiland) verliet veranderde de stad in een schim van zichzelf. Tot september 2016, het jaar waarin de eerste Art Fair gehouden werd en kleur gaf aan oude gebouwen. Daarom mijn tip: Spot toffe street art in San Nicolas.
Aruba street art in San Nicolas koppen

Street art in San Nicolas

“Sint Nicolaas, daar is toch niets te beleven?” zegt iemand in mijn hotel me met enige aarzeling in de stem. “Vroeger misschien,” antwoord ik “maar deze ochtend was het er behoorlijk tof, in ieder geval.”

Samen met reismaatje Monique slenter ik op een vroege ochtend door praktisch verlaten straten. Ons doel, het spotten van street art in San Nicolas. Ver hoeven we niet te zoeken, Wanneer we voor het ene gebouw een fraai stuk bewonderen, zien we vanuit onze ooghoeken de volgende al schitteren. Ons zichtvermogen en camera maken overuren. Er is zoveel te zien en vast te leggen. Kijk zelf maar:

Aruba street art in San Nicolas

Een paar artiesten in de schijnwerpers

In het hotel heb ik een magazine (Around Aruba) meegepakt. Daarin staan een aantal werken nader beschreven. Ik deel die kennis graag met jullie.

Chemis / Kazakstan

Aruba street art in San Nicolas Chemis Kazakstan Infinity House of Cards
Een meester in het aanbrengen van schaduwen, deze Kazakstaanse artiest gebruikt enkel spuitbussen met een verbluffend zeer gedetailleerd resultaat. Zijn werk op het pand van het Winter Garden restaurant gaf hij de naam Infinity House of Cards en het vertelt het verhaal van twee geliefden die elkaar als boodschap speelkaarten sturen. De nummers en afbeeldingen vormen hun eigen geheimschrift.

Street art Chilango / Mexico

Aruba street art in San Nicolas Street Art Chilange Mexico Nina Bonita
De grootste street art beweging in Mexico neemt overal ter wereld deel aan street art festival. Dit werk ‘Niña Bonita’ is een reproductie van een kind dat tijdens een festival in Mexico gefotografeerd werd. Haar betoverende ogen, die toegang lijken te geven tot het diepste van haar ziel, dienden voor de artiest als inspiratie. Het meisje draagt traditionele klederdracht uit Mexico.

Farid Rueda /Mexico

Aruba street art in San Nicolas Farid Rueda Mexico uil
Deze Mexicaanse straat art artiest staat bekend om zijn XXL grote graffiti werken en murals. Voor zijn schildering putte hij inspiratie uit de lokale politiepost in San Nicolas. In de tijd van de oude Grieken was de uil het symbool voor wijsheid en beschermheilige van het goede. Meer dan 100 spuitbussen werden voor dit kunstwerk gebruikt, in 7 dagen tijd.

Amsterdam Street Art / Nederland

Aruba street art in San Nicolas Bobby Farrell Amsterdam Street Art The Netherlands
Deze stichting is verantwoordelijk voor meer dan 400 jonge artiesten die adembenemend mooie street art creeren door heel Nederland. Deze mural stelt Bobby Farrell voor, de frontman van de legendarische band Boney M, bekend van onder andere de nummer 1 hit Daddy Cool.

Bordalo II / Portugal

Aruba Street art in San Nicolas Bordalo II Iguana Eva en Monique
“Ik creëer, recycle, verzamel en ontwerp ideeën met materiaal dat doorgaans aan het einde van zijn levenscyclus zit. Met mijn werken wil ik bewustzijn creëren voor duurzaamheid en ecologie.” Deze artiest construeerde een iguana hangend aan de rand van een gebouw. Samen met zijn team reed hij rond op Aruba om autowrakken, oud metaal en ander afval te verzamelen voor zijn kunstwerk.

San Nicolas

Sint Nicolaas is na Oranjestad de grootste stad op het eiland. Lange tijd domineerde olieraffinaderij Lago Oil & Transport Company de plaats. Het gevolg van de aanwezigheid van deze omvangrijke werkgever is tot op de dag van vandaag te merken. Nergens op het eiland tref je meer nationaliteiten bij elkaar. Vooral inwoners van de Britse Caribbean trokken naar dit deel van Aruba op zoek naar een goede baan. Ze brachten eigen dialect, eetgewoonten, muziek en carnaval mee naar het eiland. De immigranten van de raffinaderij veranderden de lege olievaten in steelpan drum en vulde op die wijze de straten in de stad met calypso muziek.

Wanneer je nu een bezoek aan San Nicolas brengt, wandel je door een gemoedelijk plaatsje vol multiculturele invloeden waar een rustige easy going relaxte Caribische sfeer hangt.
Aruba Charlies bar

Wat doen/zien in/rond San Nicolas?

  • Street art spotten
  • Een ding moet je zeker doen, een drankje drinken bij Charlie’s bar. Helaas, stond ik zelf voor de gesloten deur 🙁
  • Heb je interesse in geschiedenis? Wip dan eens binnen bij het Aruba History Museum, Museum of Industry (prachtig pand) of The Community Museum
  • Speciaal voor de golfliefhebbers: Sla een balletje op de oudste course van Aruba
  • Maak een foto bij het veelvuldig gefotografeerde rode anker, een eerbetoon aan alle zeelui
  • Als ik je een tip mag geven, combineer je bezoek aan San Nicolas met een uitstap naar het Arikok Nationaal Park. Je leest hier hoe mijn bezoek aan het park verliep
  • Duik een rumshop in voor een lokaal gestookt glas rum of een ijskoud biertje. Drie klassiekers in de stad zijn; Essoville, White Star en Aruba Rum Shop. De keuze is aan jou
  • Vanuit de stad bevind je je op steenworp afstand van misschien wel de mooiste stranden van het eiland. Na het street art spotten ben je zo aan de zuidkust met haar prachtige stranden. Mangel Halto, Boca Grandi, Roger’s Beach en het populaire Baby Beach wachten op je

San Nicolas praktisch

  • Volgens locals is bij de Sosecha design store in Sint Nicolaas een kaart verkrijgbaar met daarop de werken. Helaas, was tijdens ons bezoek deze winkel gesloten
  • Vanuit hoofdstad Oranjestad pak je voor een paar Euro (wel in Dollar of beter nog in Gulden betalen) de bus naar Sint Nicolaas

Meer Aruba

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *