De Rijp | Een van de mooiste dorpjes van Nederland

Raadhuis in De Rijp Noord Holland Alkmaar Nederland

Groeten uit De Rijp, het land van Leeghwater

De Rijp is de plek waar we dit keer naar toe reizen in de Rubriek ‘Groetjes uit..’ In deze rubriek word je aan de hand van een inwoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Sandra je mee naar een plaatsje vlakbij Alkmaar, De Rijp.

➡️Leeghwater werd geboren in de Rijp. Weet je even niet meer wie deze man was, check het gerust even op deze Wikipedia pagina

Local Sandra neemt je mee naar De Rijp

Ik ben Sandra van de recepten website Culi-Sandra.nl en ik woon al mijn hele leven in Noord-Holland. Ik ben opgegroeid op het eiland de Woude, en inmiddels woon ik alweer bijna veertien jaar in het nabijgelegen dorp De Rijp. Het is echt een heel fijn dorp om te wonen én om te bezoeken, dus ik vertel je er graag meer over.

De Meelzak CuliSandra

Het mooiste dorp van Nederland, of toch niet?

Enkele jaren terug was de Rijp onderdeel van een shortlist van 20 dorpen in Nederland, die streden om de titel ‘Mooiste dorp van Nederland’. Uiteindelijk heeft de Rijp de titel niet gewonnen, maar het geeft wel aan dat het dorp écht de moeite waard is om te bezoeken. Maar wat ga je zien, en waar kun je lekker eten? Ik vertel het je!

De Rijp ontdek je het best te voet

Het dorp is klein, dus de bezienswaardigheden liggen allemaal op loopafstand van elkaar. Parkeer je auto bijvoorbeeld op de Meelzak, en vertrek richting het Jan Boon plein. Sla linksaf, en vrijwel direct weer rechtsaf, een piepklein straatje in.

Dit straatje brengt je naar de Keizerbuurt, één van de straten van ‘De Buurtjes’. Een gezellig stukje de Rijp. Ga vooral via de Kerkstraat weer terug, dit is ook een straat met schitterende huizen, heerlijk om even rond te slenteren.

Je komt nu uit bij de Grote Kerk en het beroemde Raadhuis van de Rijp. Een populaire trouwlocatie (ben er zelf ook getrouwd), dus wellicht heb je mazzel en kun je een gelukkig bruidspaar spotten!

Vanaf hier begint voor velen het mooiste stukje van de Rijp: de Tuingracht. Slenter lekker langs de gracht en stap even binnen bij Museum in ’t Houten Huis. Het museum is niet groot, maar heeft vaak een leuke tijdelijke tentoonstelling van bijvoorbeeld een (lokale) kunstenaar, en het vertelt je alles over de geschiedenis van de Rijp. Want voor zo’n klein dorpje heeft de Rijp een verrassend interessante historie.

de Buurtjes De Rijp

Een stukje geschiedenis

Grappig om te weten: vroeger was de Rijp een mega belangrijk dorp. Het was namelijk een belangrijk vertrekpunt voor de walvisvaart en haringvisserij. De welvaart die dit het dorp bracht, zie je vooral in dit gedeelte van het dorp nog terug. Helaas heeft een grote brand in 1654 een groot deel van het dorp verwoest. Gelukkig zijn er desondanks voldoende prachtige huizen overgebleven.

Goed, verder met de wandeling! Pak aan het einde van de Tuingracht niet direct de brug naar links, maar maak nog even een klein extra rondje via de Kralingergracht, het Zeilmakerspad en de Havenstraat. Vind ik altijd een leuk stukje de Rijp!

Het is leuk om daarna via de Rechtestraat weer terug te lopen. Ook hier vind je wederom prachtige huizen én de meeste horeca van het dorp bevind zich in deze straat.

Als je nog wat meer wilt wandelen, dan tip ik de wandeling die vanaf halverwege het Oostdijkje begint, richting Noordeinde of Groot-Schermer. Een kort tochtje, dwars door de Eilandspolder. En heel makkelijk uit te breiden als je een grotere wandeling wilt maken. Met wat geluk spot je wat weidevogels, en je hebt sowieso een geweldig uitzicht over de schitterende Eilandspolder.

Tuingracht Culi Sandra

Trek gekregen? Een paar horeca-tips

Dat kan ik me voorstellen! Gelukkig is er voldoende horeca aanwezig in het dorp.

Kom je voor de lunch, dan zijn Oudejans, Koffie & Lekkers of Eetcafé de Walvis prima adressen. Voor een luxe lunch kun je terecht bij het Wapen van Munster en bij de Reghter (alleen op zondag).

Voor het diner is restaurant de Reghter mijn persoonlijke favoriet, maar tapas eten bij Oudejans is ook een aanrader!

SUP-pen, varen en fietsen in De Rijp

Liever actief bezig? SUP-pen is erg populair in het dorp, en bij Restaurant Bij Ernst kun je zelfs fiets-SUPpen in de polder!

Ook altijd leuk: huur een fluisterbootje en ontdek de prachtige Eilandspolder. Echt een aanrader.

Ben je op de fiets? Dan kun je vanuit de Rijp alle kanten op. Maak bijvoorbeeld een mooie ronde langs de lange, rechte wegen van de Beemster (must stop: de kaaswinkel bij de fabriek van Beemster kaas!). En wat ik zelf altijd een leuke route vind: ga vanaf het Oosteinde de brug over de Westdijk op, en sla linksaf. Aan het einde van de dijk ga je naar links, richting de museummolens van de Schermer. Sla linksaf richting Grootschermer, en fiets via Noordeinde en Graft weer terug naar de Rijp.

Nog zo’n persoonlijke favoriet: ga vanuit de Rijp door Graft en fiets naar Noordeinde. Over de brug sla je linksaf, en de eerste rechts. Aan het einde kom je op de Kopdammerdijk uit, fiets linksaf naar Driehuizen (en stop voor een zalige pannenkoek bij restaurant de Vriendschap). Vervolgens fiets je door Westgraftdijk, via het kanaal naar Oostgraftdijk en via het Jagerspad weer terug naar de Rijp.

Groeten uit De Rijp gemeente Graft De Rijp

Meer Nederland:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Inderdaad, de Rijp is het mooiste dorp van Holland. Ik heb er zelf 10 jaar gewoond, van 1967 tot 1977. Voor wie zelf de verhalen over de Rijp wil horen, vertelt door echte Rijpers (Riepers), ga op Youtube naar de docu van Daniel Knispel: ‘Dorp durft te leven’. Het is te bekijken in verschillende hoofdstukken: Markant Graft-de Rijp, Nostalgisch Graft-de Rijp, Recreatief Graft-de Rijp, Veilig Graft-de Rijp, Feestelijk Graft-de Rijp, en nog een aantal andere. Met o.a. Thomas Acda, Erik van der Hoff, Cor Blokdijk, Co Schipper, Maya de Jong-de Herder. En dan is er nog het boek van Wouter Klootwijk over de Woude: ‘Een bunder land is twee pramen prut’. Aanrader!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *