Wadi Rum woestijn, wonderschoon
Wadi Rum woestijn, naast de Dode Zee en Petra één van de grootste trekpleisters van Jordanië. Deze vallei met rotswanden van zandsteen en graniet werd in 2011 door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. Bovendien is de plaats onlosmakelijk verboden met ‘Lawrence of Arabia’.
➡️ Lees ook het verhaal van Brenda. Ze werd verliefd op Wadi Rum en ging in de woestijn wonen
Lawrence of Arabia
Hoe zat het ook al weer met het met Oscars overladen verfilmde verhaal van Engelse schrijver en legerkapitein Thomas Edward Lawrence, een legendarisch figuur ten tijde van WOI? Laat me even je geheugen opfrissen. Even vooropgesteld dat de film, een film is en niet alle feiten op waarheid berusten, klopt het verhaal grotendeels wel. Op 30 oktober 1918 trekt hij met zijn troepen Damascus binnen. Met deze daad bevrijdde hij het huidige Midden-Oosten van vijf eeuwen Turkse bezetting. Lang genoot hij niet van zijn overwinning, aangezien hij slechts na drie dagen na de verovering van de grootste stad van Syrië, terugkeerde naar zijn eigen land, Groot-Brittannië.
Een heroïsche daad dat klinkt als een spannend jongensboek. Voor mijn bedoeïengids tot op de dag van vandaag nog altijd een serieuze zaak. “Deze blonde Arabier, bevrijdde mijn voorvaderen van de Ottomanen, hij was het die mijn volk zijn vrijheid terug gaf,” spreekt hij op uiterst serieuze toon. “Deze man verdient ons respect”, voegt hij er nog plechtig aan toe.
Bedoeïen van Wadi Rum
De Bedoeïenen in de woestijn van Wadi Rum leven zoals ze dat al van generatie op generatie gewend zijn. Rondtrekkend door de woestijn, zoekend naar een geschikte plek om de kuddes geiten en schapen te hoeden. De kenmerkende zwarte tenten gaan altijd mee, waar ze ook naar toe reizen. Voor ‘mijn’ geitenharen tent, die prachtig contrasteert in het rozerode woestijnzand, sjokt een groepje kamelen. Tussen deze torenhoge rotsen van zandsteen, proef ik bij mijn gastvrije bedoeïenfamilie van een traditionele Arabische maaltijd. Wanneer de nacht valt, geniet ik van de maan en de ontelbare sterren aan de heldere hemel.
Vallei van de maan
Beige, oranje, roze, rood… zoveel verschillende tinten zie ik om me heen. Waar ik ook kijk, zie ik andere kleuren. De vallei is immens groot. Hoe wil ik Wadi Rum ontdekken? Ga ik met jeeptour mee? Of maak ik een kamelentocht? Ga ik met een ballon de lucht in om al het moois van bovenaf te aanschouwen? Het wordt een combinatie van verschillende mogelijkheden, maar de beste beslissing die ik maak, is om hier, op deze fantastische plek, te blijven overnachten. Wadi Rum doe je niet eventjes. De vallei vraagt je de tijd te nemen om haar in al haar facetten en op verschillende tijdstippen te bewonderen en ze zal je steeds met een andere aanblik weten te verrassen.
Wadi Rum: UNESCO Werelderfgoed
Niet verwonderlijk dat ik niet de enige ben die Wadi Rum als een van de mooiste plekken op aarde beschouw. Dit immense natuur- en cultuurgebied (het hele gebied beslaat maar liefst 74.000 hectare) bestaat uit een gevarieerd woestijnlandschap dat bestaande uit smalle kloven, natuurlijke bogen, torenhoge kliffen, hellingen, enorme landverschuivingen en grotten. Daarnaast zijn er rotstekeningen, inscripties en archeologische overblijfselen te vinden waarvan men het vermoeden heeft dat het gebied reeds 12.000 jaar geleden bewoond is geweest. Niet minder dan 25.000 rotstekeningen én een slordige 20.000 inscripties zijn in gebied gevonden deze duiden naar alle waarschijnlijkheid op een eigen alfabet. Vanwege deze facetten, zette UNESCO Wadi Rum in 2011 op de werelderfgoedlijst. Geheel terecht, als je het mij vraagt.
Travelers Tales
In de rubriek Travelers Tales delen reizigers verhalen over reizen die diepe indruk op hen hebben achtergelaten. Voor Annebet was dat haar reis naar Jordanië. Ze neemt je mee op haar rondreis door het land. Beginnend in de hoofdstad Amman vervolgt ze haar weg door Jordanië, van hoogtepunt naar hoogtepunt.
Wil jij ook jouw avonturen delen? Mail naar info@omnitraveler.nl