In het vroege voorjaar reizen Eveline en haar vriend op eigen gelegenheid rond door het adembenemende en afwisselende Sri Lanka. Een reis vol wonderlijke schoonheid, avonturen en ontmoetingen. Wij mogen meelezen in haar reisdagboek.

Sri Lanka

19 maart: Negombo

Vandaag gaan we met de fiets op avontuur in het redelijk drukke verkeer van Negombo. Na een tijdje hebben we het onder de knie; links rijden, voorrang nemen, vooral voor je kijken en niet te vergeten: bellen bij het inhalen van ander verkeer. We toeren langs het Nederlandse fort, dat vandaag de dag niet meer is dan een stel muren waarbinnen een gevangenis is en langs de vismarkt en gewoon daar waar we uitkomen.

Sri Lanka Fiets Negombo
Sri Lanka Fiets Negombo koeien strand

Dan gaan de scholen uit en breekt de spits aan. De wegen stromen vol met bussen, tuktuks, brommers, fietsers die alle schoolgaande jeugd naar huis brengen. Zwetend en met krampachtige handen van het steeds maar weer remmen, strijken we neer op een terras om de hectiek even achter ons te laten.

21 maart: Anaradhapura, Sri Lanka

Wij, Nederlands als we zijn, pakken de gammele fiets naar de oude stad. Anaradhapura heeft ongelooflijk veel te bieden; een schitterende omgeving, vervallen ruïnes en mooie Dagoba’s.

Sri Lanka Anaradhapura
Sri Lanka Anaradhapura reclyning Buddha
Sri Lanka Anaradhapura aap op een fiets

We zijn niet alleen, we treffen busladingen vol kinderen die op excursie zijn. De kinderen vinden het leuk om contact met ons te maken en hun Engels te oefenen. Aangezien de zon op zijn best is vandaag oefenen wij vooral in het harden van onze voeten op de kokend hete stenen bij de heilige tempels. Van de apen kijken we aan het einde van de dag niet eens meer op, zoveel leven er in dit gebied.

22 maart: Wilpattu Wildpark en Dambulla

In de hele vroege ochtend na een belachelijk warme nacht zonder slaap in onze schimmelige kamer, worden we opgehaald voor een safari door het Wilpattu Wildpark. We zijn met onze jeep de eersten die om 6.00 uur het park inrijden op zoek naar wild. Natuurlijk hopen we op een luipaard……

Sri Lanka Wilpattu Wildpark herten
Sri Lanka Wilpattu Wildpark rendier

Wat we wel te zien krijgen zijn heel, heel veel herten, vogels in alle soorten en maten, de neusgaten van een heuse krokodil, een zwarte stip aan de horizon (dat bleek een zwarte beer), buffels, reptielen en jawel één heuse olifant. Dat allemaal in een prachtige omgeving.

Sri Lanka Wilpattu Wildpark olifant

Aan het einde van de middag vertrekken we met een bus naar Dambulla. Net nadat de conducteur de bus heeft gezegend bij een altaar langs de kant van de weg, krijgt de bus stukken. Als we overgestapt zijn op een andere bus, gaat het na de zegening gelukkig wel goed en komen we veilig aan in Dambulla.

23 maart: Sigiriya

De rots (red. de zogeheten Leeuwenrots) en de omgeving van Sigiriya stellen niet teleur, het is prachtig! Een stevige klim naar de top geeft een weids uitzicht over de omgeving bij een neergaande zon. Het is moeilijk voor te stellen hoe hier ooit een paleis werd gebouwd, zonder de aanwezigheid van de huidige trappen.

Sri Lanka Sigiriya

24 maart: Kandy

Sri Lanka kandy tempel van de tand

Kandy is de tweede grootste stad van Sri Lanka. De drukte overweldigt ons een beetje. We zijn hier om een bezoek te brengen aan de tempel van de tand van Boeddha. Als we bij de tempel aankomen, blijkt mijn rok net iets te kort om naar binnen te mogen. Vakkundig knoopt het personeel me een sarong om, waarmee ik wel naar binnen mag.

Sri Lanka kandy tempel van de tand ceremonie

Drie keer per dag vindt een speciale dienst plaats waarbij de heilige tand geëerd wordt. Wij gaan mee in de stroom van locals die hun handen vol hebben met bloemen en andere offers. Helaas krijgen wij toeristen niet eens een glimp van de stupa, waaronder de tand ligt, te zien. Toch is het een indrukwekkend geheel; al die mensen die onder luid tromgeroffel langs de tand van Boeddha schuifelen.

26 maart: Ella

Wat een rust gaat er van dit bergdorpje uit. Het eten hier is om je vingers bij af te likken, zo lekker.

Sri Lanka Lekker eten

‘s Avonds gaan we op zoek naar een een Ayurvedische massage salon. Genoeg massagesalons in het dorp, maar welke moeten we kiezen? We besluiten tot een massage in een kleine Ayurvedische massagesalon. Ik weet niet wat het beste achterwege kan blijven in de benaming: Ayurvedisch of massage. Het meisje dat mij masseert voelt zich duidelijk niet lekker, de vrouw die mijn vriend een massage geeft wordt steeds gebeld. De massage tafel kraakt en wiebelt gevaarlijk. Steeds vraag ik me af waar de massageolie naar ruikt. Eindelijk herken ik de geur: ik ruik naar een wasabi noot!

27 maart: Arugam Bay

Na een redelijk lange reis zijn we waar we moeten zijn. Meteen als we uit de bus stappen, komen de tuktuk chauffeurs als vliegen op ons af. We kiezen uiteindelijk een niet opdringerige chauffeur die ons naar Arugam Bay brengt. In eerste instantie krijgen we niet zo’n goed gevoel als we arriveren in deze plaats. Het eerste wat we horen van een jongen op een fiets: “Go away, go away and give me money, money.” Als we het strand oplopen met onze backpacks op de rug zien we vooral veel afval….hmmmm…tja.

Sri Lanka Arugam Bay surfen

We verblijven buiten het surfseizoen en het is bijzonder rustig in Arugam Bay. Na de verwoesting door de Tsunami in 2004 zijn er een tal van Guesthouses weer open gegaan met behulp van Europese investeerders, maar nog steeds zijn de sporen van verwoesting duidelijk zichtbaar. We vinden uiteindelijk een fantastische accommodatie met uitzicht op zee en een eigen hangmat. Dit, een frisse duik in zee, een heerlijke verse vis en een gezellige afzakkertje met de eigenaar en de surfleraar, maken alles weer oké.

1 april: Mirissa

We gaan op walvissentocht met een goed verzorgde trip. Het varen op de oceaan lijkt eindeloos te duren. We hebben geluk, eindelijk zien we een heleboel dolfijnen en de ruggen van twee blauwe walvissen. Het geheel komt me toch wel wat lachwekkend over, of misschien zelfs wel belachelijk. Zeker zeven boten vol met toeristen die redelijk wat geld hebben neergeteld om zich rond de walvissen te scharen. Als ik die walvis was had ik op dat moment die in de oceaan gedoken en gemaakt dat ik wegkwam.

3 april: Hikaduwa

Sri Lanka Hikaduwa strand

Een beetje mistroostig verlaten we na onze ochtendduik Mirissa. We gaan met de bus naar onze volgende strandbestemming, Hikaduwa. De zon lacht ons toe en de mensen hier blijken heel vriendelijk. Nog maar net gesetteld in ons nieuwe onderkomen, worden we getrakteerd op iets ongelooflijks.

Sri Lanka Hikaduwa schildpadjes

Onder onze tafel op het strand komen een heleboel schildpaddeneieren uit. De kleine schildpadden buitelen over elkaar heen. Het hete zand is warm voor de kleine schildpadden pootjes, dus mogen wij ze naar de zee in dragen om zo de eerste stapjes en zwemslagen gade te kunnen slaan.

5 april: Negombo, Sri Lanka

Sri Lanka locals op het strand

Het is zaterdagavond en de plaatselijke bewoners genieten van hun vrije tijd, terwijl wij nog een laatste wandeling maken over het vieze strand. Deze laatste nacht slapen we slecht, morgen vliegen we, helaas, terug naar huis.

Vergeet je ETA (visum) voor Sri Lanka niet!

Wie al een tijdje geleden naar Sri Lanka reisde, is zich er waarschijnlijk niet van bewust, maar voor deze bestemming heb je een ETA (visum) nodig. Het zogeheten ETA is per 1 januari 2012 door de overheid van Sri Lanka beschikbaar gesteld en vervangt het voormalige visum.

Niet vergeten dus!  Je kunt de aanvraag voor het ETA/visum gemakkelijk online indienen en maximaal 72 uur later heb je je ETA/visum in bezit.

Hou wel even rekening met de met de volgende zaken:

  • Je paspoort dient nog minimaal 6 maanden geldig te zijn bij binnenkomst in Sri Lanka
  • Je dient over een bewijs van retour/doorvlucht te beschikken
  • Je kunt geen ETA aanvragen als je al in Sri Lanka bent
  • Het ETA is 180 dagen gelden na uitgifte
  • Binnen de geldigheidsduur van 180 dagen mag je 30 dagen aangesloten vrij reizen door het land
  • Het is toegestaan het land twee maal binnen te komen, met hetzelfde ETA (binnen de gestelde periode van 180 dagen)
  • Wil je langer in Sri Lanka blijven? Dat kan! Je verlengt je ETA gemakkelijk ter plaatse bij een immigratiekantoor (tegen betaling). Je mag dan maximaal 6 maanden in het land blijven

Win: Capitool Reisgids Sri Lanka

Heb door het verhaal van Eveline zin gekregen het land te gaan bezoeken? Dat kan ik me voorstellen. En hoe bereid je je beter voor dan met deze prachtige reisgids?
Capitool reisgids Sri Lanka liggend
Capitool reisgids Sri Lanka


Praktische informatie, wandelingen, gedetailleerde uitleg en heel veel achtergrond informatie (onder andere over de plekken die Eveline bereisde) staan dit boekwerk dat ingedeeld is per regio.

Winnen? Doe mee aan deze winactie en win deze fraaie reisgids.
• Geef als comment op dit artikel aan waarom je graag dit boekwerk graag wil winnen
• Verder zou ik het leuk vinden als je me volgt op Facebook en/of Instagram En delen mag natuurlijk altijd
• Meedoen kan tot en met 15 juli 2017
• Zodra de winnaar bekend gemaakt is, krijgt de gelukkige het boek zo spoedig mogelijk thuisgestuurd.

“De Capitool Reisgids Sri Lanka biedt overzichtelijke informatie over meer dan 400 bezienswaardigheden, winkels, hotels en restaurants en deze worden van stad tot stad uitgebreid beschreven.” Bron: Uitgeverij Spectrum

Capitool Reisgids Sri Lanka praktisch:

Titel: Sri Lanka
Omvang: 288 pagina’s
ISBN: 978 90 00 35464 1
Prijs: €26,99
Verkrijgbaar: in de boekhandel of via Bol.com

Meer Travelers Tales:

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather