Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Castricum, veelzijdige kustplaats in het duinreservaat

Castricum Noord-Holland Nederland kust zee

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een inwoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Maaike je mee naar de kust, naar Castricum.

Maaike neemt je mee naar Castricum

Maaike ReisgelukjesIk ben Maaike van het reisblog Reisgelukjes en ik ben geboren en opgegroeid in Castricum. 18 jaar heb ik in Twente gewoond, maar Castricum is altijd blijven trekken. Vanwege mijn familie, maar ook vanwege de Kennemerduinen en het strand. Amsterdam, Haarlem en met name Alkmaar zijn dichtbij wanneer je zin hebt in een bezoekje aan de stad. Sinds 2019 woon ik dus weer in Castricum. Het voelt alsof ik nooit ben weggeweest. Gelukkig is mijn man, een rasechte Tukker, wel mee. Het bevalt hem hier goed, behalve dan dat het volgens hem hier altijd waait. Ik vind het wel fijn dat het hier zomers minder benauwd is dan in Twente.

Wie Castricum zegt, zegt strand

De belangrijkste attractie van Castricum is het strand. En het voordeel wanneer je hier woont is dat je op de fiets kunt gaan en dus nooit in de file hoeft te staan op een mooie dag. Het strand is natuurlijk mooi op alle dagen: regen, storm of zon. Willen we lekker eten op het strand, dan is Club Zand onze favoriet. Er zijn echter vier strandtenten waaruit je kunt kiezen. En die blijven ook nog eens het hele jaar staan. Dus of je nu warme chocomel wil na een stormachtige wandelen, of een zomerse stranddag wilt afsluiten met borrelhapjes, je kunt hier altijd terecht. Je kunt zelfs overnachten met zeezicht bij Strandhotel Zoomers. Een ander bijzonder overnachtingsplekje is Hotel Het Oude Raadhuis. Gevestigd in een monumentaal pand uit 1911, kun je hier heerlijk slapen. Of trouwen, zoals wij hebben gedaan.

Strand Castricum

De natuur in

Als we vrienden niet meenemen naar het strand, dan wandelen we vaak vanaf startpunt Diederik door het bos en de duinen. Hier vandaan vertrekken veel afwisselende routes. Vergeet niet dat wanneer je ouder bent dan 18 jaar je een duinkaart moet kopen bij de PWN om in het duin te mogen wandelen of fietsen. Deze kun je online aanschaffen voor een dag, week, jaar of 3 jaar. Of bij de kaartenautomaten bij diverse ingangen van de Kennemerduinen.

Een andere favoriete wandeling van mij is bij de Papenberg. Daar is een nieuwe uitzichttoren gebouwd. Zeven meter is misschien niet heel hoog, maar aangezien deze op een duin van 31 meter hoog staat, kijk je wijds weg over de omgeving en zie je zelfs de zee. Als ik hier wandel, dan pauzeer ik graag bij Boscafé Hof van Kijk-Uit in een historisch jachthuis op een open plek in het bos.

Uitkijktoren Castricum

Ben je niet zo van het wandelen, maar wil je graag fietsen door het bos? Dan staan er op het station heel veel OV-fietsen: die zie ik ook vaak. Zoek je een fiets met versnellingen, een e-bike of een tandem, huur dan een fiets bij Tuut-Tuut.

Cultuur snuiven

In Castricum zijn er ook twee musea die je kunt bezoeken, die zeker de moeite waard zijn. De eerste is Bezoekerscentrum De Hoep. Als kind kwam ik hier al. Het is een fascinerend museum met veel interactie waar je alles kunt leren over de drinkwaterwinning en de Noord-Hollandse duinen. Toen ik klein was, werd ik al gefascineerd door alle knopjes en lampjes en de nagebootste duinen.

Bezoekerscentrum de Hoep Castricum Nederland

Buiten kun je naar de vlindertuin, waterpoel en vogelobservatiewand. Het bezoekerscentrum is gratis toegankelijk en interessant, dus we nemen vrienden met kinderen hier graag mee naartoe. Een tweede museum is het Huis van Hilde. Vernoemd naar de jonge vrouw ‘Hilde’, wiens skelet in 1995 in Castricum werd opgegraven. Het bewijs dat er in de periode 250-500 mensen leefden in de delta van het Oer-IJ dat hier lag. Er zijn nog veel meer belangrijke archeologische vondsten gedaan in Castricum en de wijde omtrek. En het Huis van Hilde is het provinciaal depot voor de archeologie van Noord-Holland. Het museumcafé wordt gerund door de dagbesteding van De Oude Keuken. En op het menu staat ook de Hoppige Hilde, een biertje lokaal gebrouwen door Brouwerij Duindauw. In 2017 werd dit museum genomineerd als European Museum of the Year.

Koffie, ijs en lekker eten in Castricum

Wat Castricum eigenlijk nog miste, was een hippe koffiebar. Maar midden in de Coronacrisis opende koffiebar Buna toch haar deuren. Heel stoer en wat ben ik daar blij mee. Een gezellig plekje om even een koffietje te drinken, maar ook een lekker taartje, broodje of soepje voor erbij. En zoals dat hoort, is er natuurlijk voldoende keuze voor vegetariërs en vegans! Is het weer voor ijs, dan haal ik die het liefste bij Marx O’Larry’s. Op onze bruiloft hadden we dan ook een ijscokar met hun koekjesdeeg en pistache-ijs.

Buna Koffiebar

Tot slot, als we nog trek hebben na een dag verkennen in Castricum, dan is … Restaurant Brutaal onze favoriet. We hebben begrepen dat het terras samen met de twee aangrenzende cafés ingrijpend verbouwd gaat worden, dus we zijn heel benieuwd naar het resultaat!

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Deze inwoners laten je ook graag hun woonplaats zien:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *