Zoek
Sluit dit zoekvak.

Egypte | Hoeveel wetenswaardigheden ken jij over dit land?

Egypte sfinx

Vakantie Egypte, de een gaat voor all inclusive Egypte, de ander dompelt zich onder in de mysterieuze piramiden, de verhalen over de farao’s en natuurlijk de mummies.  Wat weet jij over – het oude – Egypte?

Wist je dat men in het oude Egypte meer dan 1.000 verschillende goden aanbad?

Echt, maar dan 1.000 verschillende goden. Je zal ze allemaal maar uit elkaar moeten houden. Isis en Ra zijn veruit de bekendsten, maar voor vrijwel elke gebeurtenis in een mensenleven – en het hiernamaals – had men in oude Egypte een god om te aanbidden.
Egypte Toetanchamon

Een farao zijn haar was heilig

Nu ken ik ook wel mannen in ons huidige tijdperk voor wie het haar heilig is, maar in het oude Egypte lag dat net even anders. Omdat het haar als heilig gezien werd, mocht de haardos nimmer aan het gewone volk getoond worden. Vandaar dat de farao alijd een kroon droeg of een gestreepte lap stof.

Egypte is groot, heel groot

Wanneer je op de landkaart kijkt, zie je dat Egypte een behoorlijke lap grond is. Egypte is groot, heel groot. Ongeveer 30 x zo groot als ons eigen landje.

Het Egyptische alfabet bestaat uit 700 hiërogliefen

Egypte hierogliefen
Moest je al 1.000 goden weten te onderscheiden, bestaat je alfabet ook nog eens uit meer dan 700 tekens.

Het is onbekend hoeveel piramides er ooit gebouwd zijn

Vrijwel iedereen heeft van de beroemde piramiden van Gizeh gehoord en ook omtrent de piramide van Djoser of Sakkara doet bij velen wel een belletje rinkelen. Hoeveel zijn er ooit gebouwd? Niemand weet het. Ten eerste omdat velen verloren zijn gegaan. Ten tweede omdat wetenschappers het niet altijd eens zijn over de term. Wat wordt wel en wat niet als piramide beschouwt.

Voor een mummie heb je 1,6 kilometer verband nodig

Ja, je leest het goed. Meer dan anderhalve kilometer verband werd gebruikt om een dood lichaam, na balseming, in te wikkelen. Een behoorlijk tijdrovende klus. Iets wat de oude Egyptenaren niet erg vonden, het hiernamaals was immers erg belangrijk voor ze.

En nog dit:

Wist je bovendien dat:

  • Jongens, totdat ze volwassen werden, kaal geschoren werden
  • Kinderen bloot door het leven gingen. Pas wanneer men volwassen werd, bedekte men zich met dunne kledij
  • Zowel mannen als vrouwen make-up droegen
  • In de graftombe van Toetankhamon een boemerang werd gevonden
  • Cleopatra niet Egyptisch, maar Grieks was
  • Men beweert dat de Egyptenaren de tandpasta hebben uitgevonden

➡️ Meer weten over Egypte? Breng een bezoek aan Rijksmuseum van Oudheden in Leiden

Reizen naar Egypte

Of je nu alle artefacten uit het oude Egypte eens met eigen ogen wil aanschouwen, oog in oog wil staan met de mysterieuze sfinx in Luxor of de kleurrijke onderwaterfauna van de Rode Zee wil ontdekken. Egypte heeft voor ieder wat wils. Een zonzekere bestemming met een schat aan cultuur en heerlijke stranden. Wat doe je hier nog?

Visum Egypte

Het maakt niet uit waarom je besluit naar Egypte af te reizen, hou er rekening mee dat je sowieso een over een visum dient te beschikken.

Geen nood. Het visum kun je simpel en snel online aanvragen. Dit elektronische visum is 90 dagen geldig. Binnen die periode mag je maximaal 30 dagen aaneengesloten in het land verblijven. Eenmaal in het bezit van het visum, heb je toestemming om het land voor vakantiedoeleinden te bezoeken of om er zaken te doen.
Let op! Met een E-visum is het verrichten van betaalde arbeid niet toegestaan!

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *