Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kim voelt zich helemaal thuis in Noordoost-Twente

boerderij Twente

In de rubriek ‘Groetjes uit..’ word je aan de hand van een inwoner meegenomen naar een stad of streek in Nederland. Dit keer neemt Kim je mee naar Twente, Noordoost-Twente om precies te zijn.

Weg uit/thuis in Twente

Ik werd er geboren en ben er getogen en toen ik eenmaal oud genoeg was om zelf ergens iets van te vinden wilde ik maar één ding: weg uit mijn dorp. Ik vond het er saai en stom en vond het vooral lastig om aansluiting te vinden met dorpsgenoten. Toen ik twintig ging ik eindelijk en dan ook meteen helemaal naar de overkant van de plas. Ik woonde op Curaçao en in Argentinië en pas ruim vijf jaar later keerde ik terug naar Twentse grond. Ik moest weer even aarden en waar kon dat beter dan in mijn vertrouwde omgeving in de buurt van mijn familie? Juist.

Nu zoveel jaren later heb ik heel de wereld over gereisd (en reis ik nog steeds veel) woont mijn familie er nog steeds, waardoor ik er met regenmaat terugkom: Twente. Pas de afgelopen tijd leerde ik het gebied waarin ik opgroeide beter kennen en ik zie nu pas hoe mooi het er is. Het vele groen, de ruimte, de geur van pas gemaaid gras, loeiende koeien, het typische accent, de nuchterheid van de Twentenaren en natuurlijk de Twentse gastvrijheid.

Er zijn een heleboel mooie natuurgebieden, schattige dorpen en flinke steden en in dit artikel neem ik je mee naar vijf hoogtepunten in het oosten van Twente.

twents landschap

Denekamp

In 2017 vond je er het lekkerste ijs van Europa, aan de rand van het dorp ligt het enorme landgoed Singraven en de omgeving rondom het dorp is groener dan groen. Met inmiddels tienduizend inwoners is Denekamp het grootste dorp van de gemeente Dinkelland die bekend staat om In Denekamp zelf valt niet per se veel te beleven, maar de omliggende plaatsen als Oldenzaal, Enschede en Ootmarsum zijn goed te combineren met een bezoek aan Denekamp. Neem je fiets mee of trek je wandelschoenen aan; het barst er van de fiets- en wandelroutes die je langs de Dinkel, groene weilanden, lommerrijke bossen, kronkelende beken, watermolens, landgoederen en knusse dorpjes leiden.

Ootmarsum, zeker niet overslaan tijdens je bezoek aan Twente

Het pittoreske stadje Ootmarsum ligt maar een kilometer of tien bij Denekamp vandaan en is eigenlijk de echte reden waarom je Twente zou moeten bezoeken. Je mag dit stadje dat zo enig en anders is voor geen goud overslaan wanneer je Twente bezoekt. Ootmarsum is superknus en gezellig en kent bovendien een rijke geschiedenis van vestingstad en Hanzestad tot de kunststad die het nu is. Ook al zijn er nog geen vijfduizend inwoners en staan de oorspronkelijk stadsmuren niet meer overeind, Ootmarsum mag zich een stad noemen.

Oostmarsum twente

Springendal

Net buiten Ootmarsum ligt een van de mooiste natuurgebieden van ons land als je het mij vraagt. Waar ik er als kind met mijn opa en oma slechts kwam voor de speeltuin weet ik nu dat het Springendal veel meer is dan houten schommels en glijbanen. Weilanden en heidevelden worden afgewisseld door bossen en de wandelpaden kronkelen overal letterlijk dwars doorheen. Maar waar het Springendal echt om bekend staat zijn de drie bronnen die er ontspringen. Zij zorgen ervoor dat het landschap van het Springendal dat tegen de Duitse grens aan ligt, ongekend uniek is en bovendien zwaar het bezoeken waard.

Springendal Ootmarsum Springendal

Lutterzand, uniek natuurgebied in Twente

Een ander uniek natuurgebied in het oosten van Twente is het Lutterzand. De naam doet al een beetje vermoeden wat je er kunt verwachten, maar het zijn niet alleen maar zandvlaktes. Je vindt er ook veel bos en zelfs de rivier de Dinkel (die we ook al in Denekamp tegenkwamen) stroomt dwars door het natuurgebied dat ook tegen de Duitse grens aan ligt. Je kunt er heerlijk wandelen en fietsen, maar ook picknicken en tijdens een goede zomerdag zelfs zwemmen.

Lutterzand

Enschede, de lelijkste stad van Twente

Twente staat bekend om twee dingen: de prachtige natuur en de lelijke steden. Als je Enschede – de grootste stad van Twente – vergelijkt met andere Nederlandse steden doet het qua voorzieningen en levendigheid anno 2021 niet veel onder voor andere, maar dat maakt de stad nog niet bepaald knap. Enschede is een heuse textielstad en is in z’n gloriejaren van textielindustrie behoorlijk uit z’n voegen gebarsten, waardoor de wijken buiten de singel nog steeds volks aandoen.

Maar binnen de singel vind je de gezellige Oude Markt, het grote van Heekplein met de vaste dagmarkt en alle grote winkelketens. En in de knusse steegjes die dwars door het centrum kronkelen vind je authentieke restaurants en mooie boetiekjes. En het leukste detail: een van Nederlands grootste dichters wijlen Willem Wilmink komt uit Enschede en zijn schrijfsels zijn overal in de stad op de meest onverwachte plekken te bewonderen.

Wil je ook een keer de leukste plekken in jouw wijk, stad of streek delen met de lezers van OmniTraveler? Stuur dan een mail naar info@omnitraveler.nl

Enschede Willem Wilmink

Deze inwoners laten je ook graag hun woonplaats zien:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *