Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wandelen in de Wollefsschlucht (Müllerthal, Luxemburg)

Wandelen in de Wollefsschlucht Müllerthal Luxemburg

Wandelen in de Wollefsschlucht, het uur van de wolf

Wie gaat er mee wandelen in de Wollefsschlucht? Ga je mee naar een plek waar heuvels en bossen domineren. Een bestemming niet ver van huis. Een wandellocatie waar heldere beekjes, bijzondere biotopen en indrukwekkende zandsteenformaties gemeengoed lijken. Een tocht die je voert door smalle kloven tussen torenhoge rotsen en langs eeuwenoude grotten en ravijnen.

Zeg wandelaar, waar ga je hene? Wij gaan wandelen in de Wollefsschlucht

In het noordoosten van Luxemburg ligt een gebied dat luistert naar de naam Klein-Zwitserland. Een plek die zeker aan deze grote broer doet denken, maar ook een heel eigen karakter kent. We trekken eropuit over onverharde paden, leggen kilometers af op de lemen ondergrond, ontwijken hier en daar een modderplas en houden onze ogen geopend om te zien of er nu wel of toch geen wolven te spotten zijn. Kortom, we gaan wandelen in het Mullerthal.

Wandelschoenen aan en gaan

Een trip naar Luxemburg is simpelweg niet compleet als je niet in het Mullerthal bent geweest. Gelukkig is dit kleine Hertogdom lekker compact, dus eigenlijk is een beginpunt voor een wandeling in dit gebied nimmer ver weg.

Lunch in de rugzak, waterfles gevuld, de veters van de wandelschoenen gestrikt. We zijn er klaar voor. De oudste stad van Luxemburg, Echternach, is ons startpunt. Een plek waar de geschiedenis teruggaat naar het jaar 698. Amper hebben we Place du Marché, het marktplein, het bruisende hart van deze charmante plaats, verlaten of we staan al midden in de natuur.

Huel Lee, ook wel Hohllay genaamd, is wat de letterlijke vertaling is; een holle steen. Deze ‘grot’ biedt even schaduw en is ideaal om proviand uit de rugzak te nemen. Volgens locals is deze formatie ontstaan na het uithakken van talloze molenstenen. Als je goed kijkt, zie de sporen van deze noeste arbeid nog altijd terug in de wanden.

Het Aesbachtal is een plek die, zo gaan de verhalen, veel geheimen herbergt. “Kijk,” zegt mijn wandelmaatje, “inscripties”. Goed kijken, doet ons reliëfafbeeldingen, bijzondere tekens en vreemde tekeningen ontdekken. Allen uitgehouwen in indrukwekkende rotsblokken.

Wandelen in Luxemburg

Ik wil hier de hele dag blijven

Het hoogteverschil op de route doet de kuiten af en toe een beetje protesteren. Dan staan we plots bij een van de meest spectaculaire natuurmonumenten in het gebied “Wollefsschlucht” (de Wolfskloof). De naam van dit natuurfenomeen verwijst naar de wolven die in vroeger dagen hier in roedels bij elkaar woonden. Hoewel er tegenwoordig geen wolven meer in Luxemburg te vinden zijn, heeft men de naam behouden. Wolf of geen wolf, hier wil je simpelweg heen.

Wandelen in de Wollefsschlucht Müllerthal Luxemburg

Om de kloof, de natuur, het fenomeen in alle grootsheid in ons op te nemen, laten we twee wandelende echtparen voor ons, in hun eigen tempo, van alles genieten, zodat we daarna het terrein compleet voor onszelf hebben. Langzaam dalen we via de uitgesleten treden van de stenen trap, omringd door rotsblokken, tree voor tree naar beneden. Wat voel je je als mens nietig in deze machtige natuur. Op het diepste punt houden we stil en leggen ons hoofd in de nek. “Hoor je dat?” fluister ik. “Niks, je hoort helemaal niets.” De woorden amper van de lippen gerold, klinkt er het kraken van een tak. “Een wolf?” vragen we tegelijkertijd aan elkaar.

“Ik wil hier wel heel de dag blijven.” Een mening die ik graag deel. Echter vult de kloof zich met andere wandelaars. Die pure magie van een zijn met de natuur, wordt verbroken. Langzaam klimmen we vijftig meter omhoog. Bij elke tree even over de schouder kijkend.

Wandelen in de Wollefsschlucht Müllerthal Luxemburg

Wolven?

“Wolven?” vraagt de uitbater van het hotelletje waar we in Berdorf overnachten. “Mijn oma vertelde altijd een heel ander verhaal over de kloof. Terwijl we ons aan een eenvoudige maar voedzame maaltijd laven, leren we over een legende. Een legende over een schat, een rozenkrans en een zwarte hond – of toch een wolf misschien?

Hoe het ook zij, onze ervaring in de Wollefsschlucht is er een voor in de boeken.

Praktische informatie omtrent wandelen in de Wollefsschlucht

  • De complete Mullerthal-trail is in totaal 112 kilometer. Wij liepen lokale wandelroute – E1. De route verbindt Echternach met de Wollefsschlucht.
  • Alle wandelroutes in het Mullerthal zijn gemarkeerd en grotendeels bewegwijzerd. Elk pad heeft zijn eigen markering. Daarnaast zijn er bruine wegwijzers die de volgende bestemming op de wandelpaden aangeven.
  • Via Visit Luxembourg vraag je gratis een wandelkaart aan met daarop een praktisch overzicht van de Luxemburgse top-wandelaanbiedingen en bevat naast geografische oriëntatie ook beknopte informatie in tekst en beeld.
  • Meer informatie: mullerthal.lu

Müllerthal Luxemburg

Dit artikel schreef ik voor/verscheen eerder in ToerActief Magazine

Meer Luxemburg

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *