Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Wat te doen in Diekirch | Te voet door de ‘Ezelstad’

ezel op het balkon

Klein maar fijn, maar wat te doen in Diekirch?

Wat te doen in Diekirch vraag je je wellicht af als je deze Luxemburgse plaats nog nooit eerder bezocht. We kunnen je alvast verklappen dat ondanks de geringe omvang er meer dan genoeg te ontdekken valt – en dat doe je het beste te voet.

Wat te doen in Diekirch: ontdek de stad te voet

Kom met de trein naar Diekirch of parkeer je auto bij het station, want deze bestemming ontdek je het beste te voet. Het gemoedelijke centrum is heel compact en alle bezienswaardigheden liggen op hooguit een paar honderd meter van elkaar vandaan.

Diekirch markplein

Op pad in het centrum van Diekrich

Het zal je verbazen hoeveel bezienswaardigheden deze compacte bestemming heeft. Rode draad zijn wellicht de vele ezels die de straten sieren.

In het voetgangersgebied staat tussen de knusse terrassen de fontein ‘Ezeltje Strekje’. Naast verschillende musea (zie verderop) beschikt Diekirch ook over een heus chateau. Ooit het huis van een vooraanstaand burger (de man was advocaat) thuis de plek waar de leerlingen van de muziekschool les krijgen.

Ben je op Place d’Armes kijk dan goed naar de hoek genaamd ‘Nicolas Eck’. Boven in de hoek tref je een sculptuur van Sinterklaas met… jawel een ezel. Over ezels gesproken, ga zeker op zoek naar de ezelfontein (in de zomer van 2023 ‘ingepakt’ wegens werkzaamheden in de straat). Het is niet alleen een eerbetoon aan het lastdier, maar het verhaal gaat dat tijdens bijzondere gelegenheden er geen water, maar bier uit de fontein stroomt.

Ezeltje strekje Grimm Luxemburg
In het hart van het centrum van ezelstad Diekrich: het standbeeld Ezeltje strekje naar een sprookje van de gebroeders Grimm

Wandelen in het stadspark van Diekirch

Voor een portie groen, zoek je de rivier op en ga je naar het stadspark (ga naast het stadhuis, het park in). Het stadspark is verbonden door een hangbrug voor voetgangers naar de rechteroever van de Sûre. De locatie van deze oversteekplaats is zeker niet toevallig gekozen. De in 1975 in gebruik genomen brug ligt exact op de locatie waar voorheen een spoorbrug liep, die van 1874 tot 1964 de horizon sierde.  Al wandelend ontdek je langs het water nog meer bruggen. De nieuwste stamt uit 2017.

Met wat geluk spot je in ezelstad Diekrich ook een paar levende exemplaren. Je kunt ze zien vlakbij het natuur-ontdekkingspark. De tol die WOII eiste van Diekirch is op vele plekken in de stad waarneembaar, een gedenkteken dat het lot en de dood van talloze jonge Luxemburgers herinnert je daar extra aan.

Nog niet moe? Loop dan nog verder door en je passeert nog een prachtige brasserie (bij het Aler Schwemm) en het Boulodrome, een fraaie avonturenspeeltuin,

stadspark Diekirch Luxemburg

Wat te doen in Diekirch: musea in Diekirch

Ville des musées prijkt er op een folder die we bij de lokale toeristeninformatie meenemen. Niet minder dan 7 musea zijn er te bezoeken in Diekirch.

Tip: Schaf voor je eerste museum ingaat een LuxembourgCard aan (vanaf € 13,- per persoon). Eenmaal de ‘kaart’ als app op je telefoon gedownload loop je zonder gedoe gemakkelijk de verschillende musea in.

Ville des musées

Nationaal Militair Historisch Museum Diekirch

De Slag om Sedan en de Slag om de Ardennen allen hadden tijdens WOII grote impact om Diekirch en omgeving. Een plek die al eerder veranderde in een veldslag, namelijk tijdens de Frans-Pruisische oorlog en WOI. Het museum richt zich met de zeer uitgebreide tentoonstelling op de laatste twee genoemde oorlogen.

Trek genoeg tijd uit om alle geëxposeerde stukken op het gemak te kunnen te bekijken, het museum meet namelijk 3.500 vierkante meter. De verschillende tentoongestelde scenes geven je af en toe het gevoel dat je geen toekijker maar deelnemer van het geheel bent. Indrukwekkend.

📍Nationaal Militair Historisch Museum, 10, Bamertal L-9209 Diekirch, Luxembourg

Nationaal Militair Historisch Museum Diekirch
Het Nationaal Militair Historisch Museum is dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur. Op maandag gesloten.
Nationaal Militair Historisch Museum Diekirch
Voor het entree van het Nationaal Militair Historisch Museum staan diverse tanks opgesteld. Ook in een barak naast het museum zijn impressies van de tentoonstelling te zien.

Historisch Museum van Diekirch / Cultuurhuis

“We zijn het minst-bezochte museum van de stad met misschien wel de rijkste geschiedenis in huis,” laat de dame achter de kassa ons weten wanneer we haar vertellen dat we even aarzelden of we op dit adres nu juist zijn voor het museum of niet. “Of het nu komt omdat we ook een cultuurhuis zijn, ik weet het niet,” verzucht ze.

Het museum biedt de bezoeker van alles wat. In de kelder van het pand staat alles in het teken van (bij)geloof en religie. In een ander deel wordt aandacht geschonken de mens zijn en zijn omgeving. Wat verandert er (behalve het klimaat) allemaal om ons heen en hoe passen we onszelf daar keer op keer op aan?

Een andere zaal staat in het teken van leven aan de rivier, de bovenste verdieping richt zich op de stad en hoe deze zich ontwikkelt. Op ons maakte de catacomben in de kelder de meeste indruk. Vooral het feit dat er nog menselijke resten (botten) waarneembaar zijn en dat het onderaardse gewelf in verbinding staat met de naastgelegen Saint Laurent kerk.

📍 Historisch museum van Diekirch, 13, Rue du Curé, L-9217 Diekirch

Historisch Museum
Musée d’Histoire is dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur. Op maandag gesloten.
Historisch Museum
Deze catacomben in de kelder van het Musée d’Histoire staan in verbinding met de naastgelegen kerk.

Oude Sint Laurentiuskerk

De zware deur van de oude Sint Laurentiuskerk naast het historisch museum piept en kraakt dat het een lieve lust is. Het zou zo een scène uit een horrorfilm kunnen zijn. Het zware gevaarte komt in beweging. Even kijken we elkaar aan “is dit wel de bedoeling?” is van onze gezichten af te lezen. De deur op een kier loeren we naar binnen. Helemaal leeg. Geen mens te bekennen. Opnieuw twijfel. Dan klinkt er een zacht “Bonjour” vanuit een hoek die we nog niet kunnen zien.

We stappen naar binnen en treffen een dame, de leesbril in het haar prikkend, achter een klein burotje. We vertellen haar van de catacomben bij de buren. Ze lacht begrijpend en wijst naar rechts en verhip, inderdaad, daar stonden we daarstraks.

De fundamenten van deze kerk gaan eeuwen terug in de tijd. Diverse Romeinse invloeden zijn goed terug te zien in het gebouw.

📍Vieille Eglise Saint Laurent, 5 Rue du Cure, 9217 Diekirch, Luxemburg

Oude Sint Laurentiuskerk
De Oude Sint Laurentiuskerk staat – ondergronds – in verbinding met het naastgelegen Historisch Museum.

Museum van de brouwerij van Diekirch

Wie een bezoek aan het automuseum (zie volgende punt) brengt, kan op hetzelfde adres meteen een bezoek brengen aan het museum van de brouwerij van Diekirch. Let op: op sommige website staat een ander adres vermeld. Het adres waar de oude Diekirch brouwerij heeft gestaan. Tijdens ons bezoek aan de stad (zomer 2023) restte hier enkel puin en de façade van.

Een houten trap leidt naar een aantal kamers vol snuisterijen en reclame-uitingen die meer dan een eeuw verzameld zijn.

📍 Museum van de brouwerij in Diekirch, 20-22, Rue de Stavelot L-9280 Diekirch

MUSEUM VAN DE GESCHIEDENIS VAN DE BROUWERIJ DIEKIRCH
Het museum van de brouwerij in Diekirch is dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur. Op maandag gesloten.

Musée Automobile – Conservatoire National de Véhicules Historiques

Dit museum, gevestigd in het historisch jugendstil pand van de voormalige „Jean Wagner Car Manufacturer”,  is een museum waar de liefde voor historische voertuigen vanaf druipt. Tijdens ons bezoek (zomer 2023) woonden we de tentoonstelling over 100 jaar MG-geschiedenis bij.

Check de website om te zien welke tijdelijke tentoonstelling er naast de vaste collectie te zien is, tijdens jouw bezoek aan Diekirch,

📍Musée Automobile – Conservatoire National de Véhicules Historiques, 20-22, rue de Stavelot 9280 Diekirch Luxembourg

Musée Automobile - Conservatoire National de Véhicules Historiques
Het Musée Automobile – Conservatoire National de Véhicules Historiques is dagelijks geopend van 10.00 – 18.00 uur. Op maandag gesloten.
Musée Automobile - Conservatoire National de Véhicules Historiques
Het automuseum is gevestigd in een voormalige autofabriek.

Bijenteelt museum

Oké, of je voor het bijenteelt museum en de collectie van histoirische rekenmachines en computers nou perse naar Dierkirch af moet reizen. twijfelachtig.

Op zoek naar het bijenteeltmuseum, dat in het centrum wel met een geel bordje aangegeven staat, was nauwelijks vindbaar. De omgeving rondom de poort waar (vermoedelijk) de ingang zit, werd (in de zomer van 2023) volop gehakt en gesloopt. Helaas, hebben we niet duidelijk kunnen achterhalen of deze plek definitief haar deuren gesloten heeft.

Bijenteelt museum Diekrich Luxemburg
Tijdens ons bezoek (zomer 2023) aan Diekrich leek het Bijenteelt museum gesloten. Normaliter is deze plek sowieso alleen toegankelijk voor groepen.

Diekirch bier

Brasserie de Diekirch was lange tijd een toonaangevende bierbrouwer. In 2000 ging de brouwerij een fusie aan met Brasseries Réunies de Luxembourg. Amper twee jaar later werd de hele boel overgenomen door INBEV (bekend van bijvoorbeeld Jupiler en Leffe). Door de overname luidde het einde van een brouwerijgeschiedenis, die teruggaat tot 1825, in.

Nadat het Diekirch bier in 1900 de grootste brouwer (grootste bierproductie) van het land was, werd in 1930 in een gloednieuw pand een de nieuwe installatie naast het station in gebruik genomen. Tijdens ons bezoek (zomer 2023) rest daar weinig meer van.

Het bier is in de horeca en in de supermarkt nog altijd verkrijgbaar, maar Bofferding Pils heeft de laaste jaren de machtspositie van Diekirch bier overgenomen.

Diekirch bier
“Onse Be’er ass gudd”
restanten oude Diekirch brouwerij
Het einde van een tijdperk

Waarom is Diekirch ezelstad?

“Hoe zit het nou met die ezels,” hoor ik je denken. Zoals met elke legende blijft het ook omtrent deze bijnaam een beetje gokken. Het verhaal dat het meeste logisch is heeft te maken met de aanleg van een spoorwegverbinding. Omdat de inwoners geen zin hadden in lawaai en stoom van de treinen – ja dit verhaalt gaat al een behoorlijke tijd terug – protesteerden zij tegen de komst van de spoorlijn, Iets wat hen de bijnaam ‘Ezels uit Diekirch’ opleverde.

Een geuzennaam die de locals inmiddels omarmen en de ezel is een waardige mascotte.

Sinterklaas met ezel

Hoe kom ik in Diekirch?

Per trein: Diekirch is eenvoudig per trein bereikbaar. Reis vanuit Nederland, via Brussel-Noord naar Luxemburg-stad. Eenmaal in Luxemburg-stad pak je aansluitend de trein naar je eindbestemming.
Wist je dat het openbaar vervoer in heel Luxemburg gratis is? Dus eenmaal met je internationale treinticket in Luxemburg-stad aangekomen, hoef geen nieuw vervoersbewijs aan te schaffen.

Ben je al in Luxemburg? Vanaf verschillende plaatsen in het land gaan er ook – gratis – bussen naar Diekirch.

Met de auto: De doorgaans snelste route (maar file’s zijn in België echt wel een dingetje) is via Maastricht en Verviers naar Sank Vith te rijden. De N62 verandert zodra je de grens overgaat in E421. Neem ter hoogte van Friedhaff de afslag en volg weg 7 naar je eindbestemming.

gratis openbaar vervoer Luxemburg
Vanaf het station in Luxemburg-stad pak je eenvoudig – zonder overstappen – de trein naar Diekirch. Gratis!

Lees ook

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *