Intens genieten tijdens de kloosterrondwandeling Huijbergen
Kloosterrondwandeling Huijbergen is net als de wandelingen in Oosterhout en Zundert onlangs (18 okt. 2024) gelanceerd. Op een schitterende herfstdag wandelen we door bos en duin in de prachtige natuur rondom de Belgisch-Nederlandse grens.
Startpunt: Klooster Sainte Marie in Huijbergen
“Volgens mij ben ik hier geweest,” klinkt het naast me, zodra we de auto uitstappen. “Ik weet het bijna wel zeker. Het is lang geleden, maar volgens mij zijn we bij dit klooster op schoolverlatingsdagen geweest.” Er zijn meer mensen in mijn directe omgeving die direct associaties met Huijbergen hebben en herinneringen uit hun jeugd ophalen. Een vriendin appt me dat ze tijdens haar tijd bij de scouting bij de broeders op kamp ging en uren speelde in de tuin. Het klooster waarover ze het hebben, is waarschijnlijk het oude Klooster Sainte Marie. Van de congregatie is anno nu niet veel meer te herkennen. De gelovigen verhuisde in de jaren negentig van de vorige eeuw al eens naar een nieuwbouw en vandaag de dag prijken er appartementen in het voormalige klooster.
Schuin tegenover ons beginpunt treffen we het Wilhelmietenklooster. Dit klooster ging tijdens de Slag om de Schelde in oktober 1944 in vlammen op. Ook hier zijn geen broeders meer te vinden, het pand doet thans dienst als museum.
Bos en duin
Wanneer we net de bebouwde kom van Huijbergen verlaten, wandelen we kilometerslang door het bos. De alom aanwezige schitterende herfstkleuren maken de tocht nog fraaier.
Als we een klein nadelen mogen noemen; je deelt een groot deel van de route door het bos met mountainbikers. We moeten dan ook geregeld aan de kant wachten tot een groep fietsers gepasseerd is.
Op de vroege zondagochtend horen we de vogels hoog in de boom fluiten, kwaken kikkers in een paddenpoel. Wordt ons oog getrokken naar spinnenwebben vol rijp in de uitgebloeide heide en knisperen de bladeren en gevallen eikels onder onze wandelschoenen.
“Is dat dan België,” vragen we onszelf hardop af, nadat we een doorgaande weg overgestoken zijn. “Misschien… wellicht is de ene kant Nederland en ligt daar dan dus België.” In Grenspark Kalmthoutse Heide is het lastig te zeggen op welk grondgebied je wandelt, dat het er mooi is, dat is een ding dat zeker is. De heide mag intussen uitgebloeid zijn, dat maakt het gebied er niet minder fraai op. De stuifduinen, weilanden, vennen en bossen zijn, zeker in het fraaie herfstlicht, een lust voor het oog.
Iets over de helft van de kloosterrondwandeling Huijbergen passeren we in Ossendrecht Volksabdij O.L.V. Ter Duinen. Een heropvoedingskamp, een internaat, een bezinningscentrum, een hotel annex conferentiecentrum en een onderkomen voor vluchtelingen, waarvoor heeft deze abdij niet gediend? De religieuze historie van dit gebied is duidelijk nog op veel plekken terug te vinden.
Laaste stop Kloosterrondwandeling Huijbergen: O.L.V. Hemelvaartskerk
Wat een prachtige tocht, wat een prachtige dag, wat een mooi gedachten- en erfgoed. Met de O.L.V. Hemelvaartskerk in zicht komt de kloosterrondwandeling Huijbergen ten einde. De horeca tegenover de kerk profiteert van het fijne herfstweer en gooit het terras open. Met een kop koffie in de hand geven we de kuiten even rust en mijmeren, voordat we weer naar huis rijden, over al het fraais dat we vandaag gezien hebben. Een tocht, die alle zintuigen goed de kost heeft gegeven, is er een die voor herhaling vatbaar is.
Kloosterrondwandeling Huijbergen praktisch
De rondwandelingen volgen het wandelknooppuntennetwerk in het Brabantse landschap. Het volgen van de routeborden brengt wandelaars van het ene naar het andere genummerde knooppunt via de mooiste paden in Brabant. Sommige kloosters bieden onderweg overnachtingsmogelijkheden en er zijn kloosterwinkels waar ambachtelijke kloosterproducten verkocht worden. Meer informatie: www.brabantskloosterleven.nl.
De nieuwe wandelingen ‘Kloosterrondwandeling Oosterhout, Zundert en Huijbergen’ alsook de bestaande kloosterwandelingen zijn online te downloaden via www.brabantskloosterpad.nl. Binnenkort zijn deze ook in kaartvorm verkrijgbaar via de webshop van VisitBrabant Routebureau.