Van Gogh Nuenen: dwalen door een Brabants ‘openluchtmuseum’
Van Gogh en Nuenen zijn haast onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Van december 1883 tot november 1885 woonde en werkte de schilder in deze Brabantse plaats. Een van zijn beroemdste werken ‘De Aardappeleters’ maakte hij tijdens zijn verblijf in de provincie waar hij werd geboren – en waar hij altijd naar bleef verlangen, waar ter wereld hij ook was.
In Nuenen herinneren niet minder dan 24 plekken aan het verblijf van Vincent. Tijd om op ontdekking te gaan.
Van Gogh Nuenen: Wandelroute
Met de wandelkaart in de hand starten we in het centrum van Nuenen. Direct hebben we diverse Van Gogh- gelinkte plekken te pakken. Het kostershuisje, de oude Lindeboom, maar vooral het Van Goghkerkje is een plek om even bij stil te staan. Misschien niet bij iedereen het eerste schilderij waar je aan denkt wanneer de naam van deze schilder valt, maar toch zeker wel een meesterwerk te noemen.
Voor moeder
Op de kaart lezen we dat Vincent het voor zijn moeder schilderde, die na een val met een gebroken been bedlegerig was geworden. Hierdoor kon ze de kerk niet bezoeken. Het principe van Mozes en de berg, is hier ook van kracht. Als moeders niet naar de kerk kan, dan moet de kerk maar naar moeders komen.
Jammer, half april blijkt het seizoen te zijn om de wilgen te knotten. De afgezaagde takken versperren her en der het pad, maar het is vooral jammer, dat de kale stompe kruinen er ineens minder VanGogh-erig uitzien. Korenvelden, die Vincent graag schilderde, staan nog niet in bloei, maar we snappen direct waarom hij hier graag kwam. Zijn hoofd even leeg te maken. Weg van de spanningen tussen hem en zijn familie. Inspiratie op doen voor zijn schilderwerken. Een zijn met de natuur. Terug naar waar alles begint. Eenvoud.
Daar bij die molen
We stappen langs Molen de Roosdonck richting het groene gebied van het Nueunes Broek. Het lentezonnetje breekt door en ineens snappen we waarom Vincent hier zo genoot van de kleuren en de lichtinval. De zonnestralen spelen met de tinten groen van de bladeren en doen het blauw van de heldere hemel bij iedere stap veranderen. Prachtig.
Bijna terug
Tenslotte, voordat we Nuenen terug binnenlopen, passeren we de Sint-Clemenskerk in Gerwen, eveneens door Vincent getekend. het beeld dat bij de kerk staat, heeft echter niet direct met Van Gogh van doen. Het stelt ‘Het Nederlandse Trekpaard’ voor, maar wat ons betreft zou het zou in een van Vincents schilderijen passen.
Van Gogh Wandelroute Nuenen praktisch
- De Van Gogh Wandelroute Nuenen is 10 kilometer lang
- Je loopt over zowel verhard als onverharde ondergrond
- Onderweg is geen horeca. In het begin/eindpunt Nuenen vanzelfsprekend wel
- Parkeren: Bij supermarkt Jan Linders (Van Goghstraat) is een gratis parkeerplaats
- Combineer je wandeltocht zeker met een bezoek aan het Van Gogh Village Museum
Van Gogh Nuenen: Van Gogh Village Museum
Het Van Gogh Village Museum opende op 20 april 2023 (opnieuw) haar deuren. Het museum stond eerder bekend onder de naam Vincentre en was voor de verbouwing een heel stuk kleiner. Ruim een jaar bleven de deuren gesloten, maar OmniTraveler mocht bij de persopening (18 april) aanwezig zijn om een kijkje te komen nemen in het nieuwe pand en de wereld van Vincent. Bovendien zal Hare Majesteit Koningin Máxima zal op 16 mei het vernieuwde museum officieel komen openen.
Met maar liefst 2,5 keer meer vloeroppervlakte stelt het museum zeker niet teleur. Bovendien is het officiële startpunt van de wandeling, dus waarom zou je deze plek overslaan?
Wat kun je verwachten?
Aan de ene kant vertelt het Van Gogh Village Museum het verhaal van Vincents leven – met nadruk op zijn Nuenense periode Dat wordt gedaan door tekst, interactief beeldmateriaal en desgewenst aangevuld met achtergrondinformatie van een gids. Aan de andere kant is er het Lichtlab, een samenwerking met ASML, dat je meeneemt in de kracht van kleur en hoe licht je brein en je ogen soms kunnen bedriegen. Tenslotte zie je er ook talloze voorwerpen gelinkt aan de werken van Van Gogh.
📍 Van Gogh Village Museum, Berg 29, 5671 CA Nuenen
Van Gogh Nuenen: Van Gogh Fietsroute
Stel dat je nu niet van wandelen houdt, maar toch Nuenen en omgeving wil bewonderen. Stap dan op de fiets en trap over het de Van Gogh Fietsroute. Het inmiddels beroemde en unieke Van Gogh-Roosegaarde fietspad, waarin duizenden fonkelende stenen in het asfalt zijn verwerkt, maakt deel uit van deze route. (Op bijgevoegde foto, staat de fiets op het desbetreffende pad, maar de sterren zijn – net als in het echt – enkel te zien wanneer de zon onder is gegaan)
Tot slot tippen we – ook op de Van Gogh fietsroute – nog de Watermolen van Opwetten, gelegen aan de Kleine Dommel. Deze molen heeft zijn faam te danken aan Van Goghs bekende olieverfschilderij uit 1884. Hoewel niet iedereen het schilderij kent, kennen toch velen deze plaats. De molen herbergt een gezellig (fiets)café waar het goed toeven is.
📍De Watermolen van Opwetten, Opwettenseweg 203, 5674 AC Nuenen