Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Argentinië staat voor Ilse synoniem voor talloze facetten in een reis

argentina vlag

“Talloze facetten in een reis,” dat maakt een trip door Argentinië zo bijzonder voor Ilse. Ze reisde eindeloos veel kilometers door het immens grote land, continu met een gelukzalige glimlach op haar gezicht. Welke natuurliefhebber reist er met haar mee?

Buenos Aires, de leukste stad van Argentinië, van heel Zuid-Amerika

Buenos Aires park

“Het maakt niet uit welke route je bereist in Argentinië om Buenos Aires kom je niet heen. De hoofdstad is je eerste kennismaking met het land en haar inwoners. Ik vind deze stad eigenlijk al een highlight op zich,” zo laat de reisspecialist van Vámonos Travels  weten. “Het is een heerlijke stad, met vele parken, diversiteit aan wijken. Je kijkt je ogen uit. En dan te bedenken dat dit pas het begin is van een onvergetelijke reis door Argentinië is.”

Meest koloniale stad van het land

Argentinië is het achtste grootste land ter wereld en niet minder dan 70 keer groter dan Nederland. Je ontkomt er dan ook niet aan tijdens je reis door het land af en toe een binnenlandse vlucht te nemen.

Salta Argentinië

Ilse’s eerste vlucht brengt haar naar Salta. “In vergelijk met wereldstad Buenos Aires doet deze plaats kleinschalig aan. Het is er zeker ook levendig te noemen, maar de koloniale sfeer domineert. Het is een beetje het Wilde Westen van Argentinië, althans dat gevoel kreeg ik erbij. Wellicht komt het door de bijzondere natuur, de cactussen langs de ruige wegen en de lokale indianen bevolking.

Salta is de perfecte uitvalsbasis voor avonturiers die de omgeving, gelegen tegen het Andes gebergte, willen verkennen. Een plek die je zeker niet over mag slaan is Cerro de Siete Colores ten Noorden van de stad. Deze berg, met zeven kleuren, is adembenemend mooi.”

Meer

In het merengebied van Bariloche waant Ilse zich even in Oostenrijk. “De natuur is vergelijkbaar, maar dan misschien wel nog mooier.” Samen met een gids bezoekt ze het Nahuel Huapi National Park, het oudste nationale park van het land, en kijkt haar ogen uit tussen de bijzondere lokale flora en fauna. “De bossen en langs de meren hebben alles voor de sportieve reiziger. Ga wandelen of fietsen, paardrijden of stap, net als de locals, op de lange latten en ga skiën.”

Ilse bezocht het merengebied in het voorjaar wanneer de zevenmerenroute op haar mooist is. Een variëteit aan gekleurde bloesems maakt de omgeving nog mooier dan in ieder ander jaargetijde.

Immense ijsmassa

El Calafate gletsjer

“In het merengebied kun je met gemak een kleine week blijven, zonder je te vervelen,” vertrouwt Ilse ons toe. Haar reis gaat echter door, haar volgende stop is El Calafate. Vanuit deze plaats bezoekt ze tijdens een mini-trekking de Perito Morenogletsjer. “Met een klein bootje vaar je naar de immense ijsmassa. Zo onder aan de enorme klomp ijs kun je je niets anders dan nietig voelen. Met stijgijzers onder mijn voeten schuifel ik voetje voor voetje over de eeuwenoude ijslaag. Een uniek moment.”

Voor wie minder tijd heeft of minder avontuurlijk is aangelegd is het vanzelfsprekend ook mogelijk vanuit verschillende uitzichtpunten de fotogenieke gletsjer te aanschouwen.

Uiterste zuiden van Zuid-Amerika

Wie Argentinië zegt, zegt vroeger of later Ushuaia. “Om heel eerlijk te zijn is het stadje zelf niet zo heel erg interessant,” bekent Ilse. “De omgeving daarentegen…”

vamonos travels argentinië roadtrip

“Wist je dat bevers veel ellende aanrichten? Ik leerde het tijdens een excursie waarbij we de beesten gingen spotten. Tijdens de tocht over het Beagle kanaal – vernoemd naar het schip waarop onder andere Darwin voer – weet je niet waar je moet kijken. Zeeleeuwen, aalscholvers en albatrossen zijn hier de baas.”

Pinguïns, zeeolifanten & orka’s spotten in Argentinië

Vanuit Península Valdés strijkt Ilse neer in Puerto Madryn, een kustplaats die ze gebruikt als uitvalsbasis voor de omgeving. Want die omgeving mag er zijn. Kolonies vol met zeeolifanten, zeehonden en magelhaenpinguïns. Reis je tussen juni en september dan spot je misschien zelfs wel – net als Ilse – orka’s. “Het zien van deze zwart witte waterreuzen was de kers op de taart.”

Ritje naar de maan

Ilse vervolgt haar Argentinië roadtrip – na wederom een binnenlandse vlucht – in Mendoza. Een prachtig gelegen, leuke plaats vol luxe bodega’s. Tijd om veel wijn te proeven gunt ze zichzelf niet. Ze kruipt achter het stuur, geeft gas en rijdt naar de zogeheten Maanvallei.

“De rotsformaties die je hier treft zien eruit alsof je door een maanlandschap loopt. Niet verwonderlijk dat in deze regio veel fossielen worden gevonden.” Vond Ilse deze omgeving al schitterend, het meest onder de indruk was ze de steile rotsen in Talampaya National Park. “Op deze plek zijn twee tektonische platen tegen elkaar gebotst. Ook hier voelde ik me ontzettend nietig. Ik bleef omhoogkijken tot mijn nek er zeer van deed.”

Deze twee natuurgebieden zijn eenvoudig vanuit Villa Unión te bezoeken. Wie weet spot je en passant ook nog flamingo’s aan de oevers van de blauwe meren.

Do as the locals do

Argentinë wijn

Via Belén tourt Ilse naar Cachi en omgeving, waar veel Argentijnen zelf vakantie vieren. Daarin kun je ze geen ongelijk geven, het is een fantastisch wijngebied en het eten is er – net als in andere delen van het land – om je vingers bij af te likken.

Argentinië tip van Ilse

Als reisspecialist bij Vámonos Travels reisde Ilse reeds vijfmaal naar Argentinië. “Ik zou de lezers graag nog de volgende tip mee willen geven; voeg de watervallen van Iguaçu – op de grens met Brazilië – aan je reisschema toe.

Lees ook: Het beste van Brazilië: Rio, Pantanal en watervallen

argentina Iguaçu

Tenslotte laat ze nog weten; Wanneer je zelf een roadtrip door Argentinië gaat maken stemt Vámonos Travels het type huurauto af op de af te leggen route en het seizoen waarin je reis. Zo reis je altijd comfortabel door het land.

Dit artikel schreef ik/verscheen eerder in TRAVELBOOK Magazine

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *