Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Het beste van Brazilië | Rio, Pantanal en watervallen

paardrijden Pantanal

Het beste van Brazilië in een reis

Het beste van Brazillie in een trip bekijken? Het kan! Brazilië is het grootste land van Zuid-Amerika en een van de meest veelzijdige landen ter wereld. Braziltours toont je graag het beste van Brazilië, reis je mee?

Capibara

Rio, is met niets te vergelijken

Als je de woorden carnaval, voetbal, Christus de Verlosser en Copacabana hoort. Dan denk je toch maar aan een bestemming; Rio de Janeiro. Naar Brazilië reizen en Rio overslaan, daarmee doe je jezelf en de stad tekort.

Met hooggespannen verwachtingen verlaten we het vliegtuig. Rio, staat niet voor niets bekend als de stad van zien en gezien worden. Eenmaal aangekomen in hotel verruilen we onze reisoutfit dan ook voor meer gepaste kledij. Flanerend langs de boulevard van Copacabana en Ipanima komen we er achter dat lang niet alle Carioca (inwoners van de stad) op de bij ons zo beroemde havaianas lopen.

De spectaculaire ligging, tussen de bergen, geeft iets magisch aan de stad. Voor het perfecte uitzicht over Rio stappen aan boord van de kabelbaan en aanschouwen de stad vanaf de Suikerberg. Jardim Botânico do Rio de Janeiro is een oase van rust, want laten we eerlijk zijn, het verkeer in Rio lijkt altijd door te gaan. Daarom is deze plek zo heerlijk. Geen gebrul van motoren, geen uitlaatgassen. Stilte en omringd worden door prachtig natuurschoon.

Vanzelfsprekend verlaten we de stad niet zonder een bezoek te brengen aan het 38 meter hoge beeld van Christus de Verlosser.

Het beste van Brazilië Rio

Parels van de Pantanal

‘Sterk spul hè die Fisherman’s Friend’ grappen we tegen elkaar, als we met tranen in de ogen, afscheid nemen van de Pantanal. Toegezongen door gitarist Kurikaka en zanger/fluitist Macaco die speciaal voor ons afscheid naar het hotel zijn gekomen.

Onze trip door het grootste drasland gebied ter wereld vangt aan op de kleine luchthaven Campo Grande. Hier worden we onthaald door de enthousiaste en zeer kundige gids Ariel Albrecht, een beer van een kerel die iedereen in de Pantanal lijkt te kennen.

‘Dit, is goed als je een zere keel hebt,’ enthousiast toont Ariel een zak met voor ons westerlingen onbeduidende pitten terwijl hij intussen verder loopt over de Mercadão Municipal. Tussen kruiden, specerijen, cowboyhoeden, laarzen van struisvogelleer en de bekers en rietjes voor de Tereré baant onze gids zich een weg naar buiten. Hier stelt hij ons voor aan verkoopsters van de Terena stam. ‘Ik koop wat fruit, dan kunnen jullie het proeven en verdienen zij ook een centje.’ Deze man heeft niet alleen een groot lijf, maar ook een groot hart.

Indianenmarkt

In Coxim, in de Braziliaanse deelstaat Mato Grosso do Sul, worden we met open armen ontvangen. Letterlijk. Daar moeten we wel in de klamme hitte 434 traptreden voor bedwingen, maar dan straalt het Christusbeeld – niet zo groot als in Rio – op de top van de berg ons een warm welkom toe. Lang blijven we niet in deze gemoedelijke plaats. De Pantanal staat niet voor niets bekend om haar waterrijke omgeving.

Over de Taquari rivier bereiken we per boot het plaatsje Jauru. ‘Nog niet eens zo heel erg lang geleden, was dit een van de rijkste plekken van de Pantanal,’ vertelt Ariel met een fonkeling in zijn ogen. ‘De diamantmijnen langs de rivier, leveren nauwelijks meer iets op,’ vervolgt hij zijn betoog op serieuze toon. Toch zijn er mensen die nog altijd hoop houden en ervan overtuigd zijn dat ze die ene grote, waardevolle steen zullen vinden. Anulino is zo iemand. Zijn hele volwassen leven lang rolt hij zijn broekspijpen op, neemt zijn zeef ter hand en staat urenlang tot aan zijn knieën in het water. ‘Op een dag!’ vertrouwt hij me toe, terwijl hij schuchter tegen zijn geïmproviseerde verblijfplaats bij de mijn aanleunt.

Pantanal

➡️ Lees ook: 10 dagen door de Pantanal in 10 Instagram foto’s

Macedo is een zogeheten Toyoteiro. Met zijn omgebouwde Toyota Landcruises crosst hij ons dwars door de Pantanal. Vergezeld van zijn trouwe viervoeter Lontricha gaan we het avontuur tegemoet. En een avontuur is het. Het trouwe beestje en onze chauffeur zijn een gouden duo. Zonder verrekijker spot het tweetal feilloos talloze dieren. Macedo trapt hard op de rem, springt uit de auto en komt de ene keer terug met een (baby)kaaiman in zijn handen en dan weer een gordeldier. Capibara’s, ara’s, uilen, tapirs, neusberen, lepelaars, te veel om op te noemen. Onze ogen en camera’s maken overuren om al het moois te registreren.

Brazilië toyota truck

Kiezen wat het hoogtepunt van een trip door de Pantanal is, is lastig. Is het de weidsheid ervaren wanneer je te paard de omgeving verkent. Of is dat in een bootje tegen zonsondergang kaaimannen spotten of nadat de zon onder is gegaan, gigantische vissen vangen in de rivier?

Het beste van Brazilië

Het beste van Brazilië: Foz do Iguaçu

Reiservaringen moeten elkaar niet beconcurreren, toch lijken de watervallen van Iguaçu alle opgedane indrukken in Brazilië de loef te willen afsteken. Het fantastische natuurfenomeen is een waar hoogtepunt van onze reis. Zodra we een eerste blik op de watervallen weten te werpen, zijn we er stil van. Dit wereldwonder is met geen pen te beschrijven, zo prachtig. Water dat opspat, het donderende geluid van het kolkende water. Het is moeilijk te bevatten dat miljoenen liters water per seconde naar beneden storten.

Watervallen Brazilië

Mijn reis werd georganiseerd door Braziltours. Informeer ook eens naar de mogelijkheden voor jouw ideale reis door Brazilië.
www.braziltours.nl | info@braziltours.nl

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Wauw, wat tof! Ik ben nog nooit in Brazilië geweest, maar dat moet ik zo te zien toch maar eens overwegen..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *