Soms is het lastig voor te stellen, vakantie is om te relaxen, maar veroorzaakt ook wel eens stress, een vakantieblunder is zo gemaakt. Deze tips zorgen ervoor dat je zonder zorgen aan je reis begint.

Vakantieblunder: Waar is nou mijn paspoort?

Is het jou wel eens overkomen? Alles ingepakt, misschien al dagen voor je vertrek je bagage al keurig gesorteerd, de opladers een plaatsje gegeven in je handbagage, nieuwe fles zonnebrand gekocht. Jou maken ze niks. En dan sta je op de luchthaven, zonder paspoort! Gelukkig is het mij nog nooit overkomen, maar toen ik nog als reisleider werkte, heb ik wel eens een beteuterde gast in de vertrekhal achter moeten laten…..
Stop je paspoort op een vast plek bij je reisbescheiden, zo weet je zeker dat je het zo belangrijke kleinood altijd bij je hebt.

Wel je paspoort bij je, maar….

Een verlopen paspoort. Ai, dat is zuur. Je hebt er aan gedacht je reisdocument bij je te steken, blijkt op de luchthaven dat je niet mee mag omdat de geldigheidsdatum verstreken is. Hou er overigens ook rekening mee dat voor bepaalde landen je paspoort nog (bijv.) 6 maanden bij terugkeer geldig dient te zijn. Wees alert bij het boeken van je reis of je nog een nieuw paspoort aan dient te vragen of niet.
➡️ Tip: paspoort vergeten of verlopen, kijk of je in aanmerking komt voor een laissez passer (nooddocument) meer info lees je op de site van de Rijksoverheid
➡️ Tip: Natuurlijk check je ook ruim voor aanvang van je reis of je voor je (eind)bestemming een visum nodig hebt of niet.

Prepare for boarding

Vlieg je met een lijndienstmaatschappij, dan is er doorgaans weinig aan de hand. Je print je boardingpass simpelweg (nog een keer) uit op een van de kiosks op de luchthaven of iemand van het grondpersoneel doet dat voor je aan de balie. Vlieg je echter met een chartermaatschappij of een low-cost carrier, dan ligt de zaak even anders. Hier wordt je geacht je instapkaart thuis uit te printen of op je device te plaatsten.


Zorg er dus voor dat je dat belangrijke A4-tje bij je hebt en/of dat de batterij van je tablet/Ipad/laptop/telefoon opgeladen is, om te kunnen boarden. Zo niet, dan kom je voor onaangename extra kosten te staan voor het opnieuw uitprinten of erger, je mag niet mee 😯. Dat zou pas een vakantieblunder zijn, niet waar?

Te zwaar

Vakantieblunder te zware bagage

Pack light!

Toen ik onlangs met vriendlief en kind voor 3 weken naar Bali vloog, tikte de weegschaal voor ons drieën slechts de 19 kilo in totaal aan. Ik ken echter ook mensen die in hun eentje al ruim over de toegestane aantal kilo’s heen schieten bij het inpakken van de koffers. Voorkom ook hier (met name bij low-cost carriers) onaangename toeslagen en weeg thuis je bagage. Dat kun gemakkelijk doen door het op een personenweegschaal te zetten, maar tegenwoordig heb je voor weinig geld ook een bagageweegschaal. Nooit meer bijbetalen, van dat geld kun je op reis wel leukere dingen doen, toch?

➡️ Lees ook: Anti-paklijst. Laat deze 7 items vooral thuis

Veel gemaakte vakantieblunder, geen rekening houden met vertragingen of file

Toen ik zelf nog op Schiphol werkte, klampten genoeg mensen, al hijgend, me aan. “Ik.Moet.Nog.Met.Deze.Vlucht.Mee!” Wanneer ik hen dan vroeg waarom ze zo laat in de vertrekhal waren, luidde het antwoord steevast, vertraging met de trein of (onvoorziene) file.
Ga (ruim) op tijd weg! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het echt geen straf om wat extra tijd op de luchthaven door te brengen. Even wat eten, tijdschriften kopen, vliegtuigen kijken, de vliegt voorbij.

Een glaasje teveel

Vakantieblunder cocktail

Goed, je bent op tijd op de luchthaven, maar denk goed na voordat je het begin van je reis met een biertje of cocktail viert voor vertrek. Ten eerste hou tussen al die gezelligheid door de tijd in de gaten. Je zou niet de eerste zijn die de tijd vergeet. Ten tweede drink niet teveel, want dronken passagiers mogen toegang tot het toestel geweigerd worden.

Welke vakantieblunder kun jij op je conto schrijven?

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather