Zoek
Sluit dit zoekvak.

Vakantieblunder? | Zo ga je onbezorgd op reis

Zeg eens eerlijk, bega jij wel eens een vakantieblunder?

Soms is het lastig voor te stellen, vakantie is om te relaxen, maar veroorzaakt ook wel eens stress, een vakantieblunder is zo gemaakt. Deze tips zorgen ervoor dat je zonder zorgen aan je reis begint.

Vakantieblunder: Waar is nou mijn paspoort?

Is het jou wel eens overkomen? Alles ingepakt, misschien al dagen voor je vertrek je bagage al keurig gesorteerd, de opladers een plaatsje gegeven in je handbagage, nieuwe fles zonnebrand gekocht. Jou maken ze niks. En dan sta je op de luchthaven, zonder paspoort! Gelukkig is het mij nog nooit overkomen, maar toen ik nog als reisleider werkte, heb ik wel eens een beteuterde gast in de vertrekhal achter moeten laten…..
Stop je paspoort op een vast plek bij je reisbescheiden, zo weet je zeker dat je het zo belangrijke kleinood altijd bij je hebt.

Wel je paspoort bij je, maar….

Een verlopen paspoort. Ai, dat is zuur. Je hebt er aan gedacht je reisdocument bij je te steken, blijkt op de luchthaven dat je niet mee mag omdat de geldigheidsdatum verstreken is. Hou er overigens ook rekening mee dat voor bepaalde landen je paspoort nog (bijv.) 6 maanden bij terugkeer geldig dient te zijn. Wees alert bij het boeken van je reis of je nog een nieuw paspoort aan dient te vragen of niet.
➡️ Tip: paspoort vergeten of verlopen, kijk of je in aanmerking komt voor een laissez passer (nooddocument) meer info lees je op de site van de Rijksoverheid
➡️ Tip: Natuurlijk check je ook ruim voor aanvang van je reis of je voor je (eind)bestemming een visum nodig hebt of niet.

Prepare for boarding

Vlieg je met een lijndienstmaatschappij, dan is er doorgaans weinig aan de hand. Je print je boardingpass simpelweg (nog een keer) uit op een van de kiosks op de luchthaven of iemand van het grondpersoneel doet dat voor je aan de balie. Vlieg je echter met een chartermaatschappij of een low-cost carrier, dan ligt de zaak even anders. Hier wordt je geacht je instapkaart thuis uit te printen of op je device te plaatsten.


Zorg er dus voor dat je dat belangrijke A4-tje bij je hebt en/of dat de batterij van je tablet/Ipad/laptop/telefoon opgeladen is, om te kunnen boarden. Zo niet, dan kom je voor onaangename extra kosten te staan voor het opnieuw uitprinten of erger, je mag niet mee 😯. Dat zou pas een vakantieblunder zijn, niet waar?

Te zwaar

Vakantieblunder te zware bagage
Pack light!

Toen ik onlangs met vriendlief en kind voor 3 weken naar Bali vloog, tikte de weegschaal voor ons drieën slechts de 19 kilo in totaal aan. Ik ken echter ook mensen die in hun eentje al ruim over de toegestane aantal kilo’s heen schieten bij het inpakken van de koffers. Voorkom ook hier (met name bij low-cost carriers) onaangename toeslagen en weeg thuis je bagage. Dat kun gemakkelijk doen door het op een personenweegschaal te zetten, maar tegenwoordig heb je voor weinig geld ook een bagageweegschaal. Nooit meer bijbetalen, van dat geld kun je op reis wel leukere dingen doen, toch?

➡️ Lees ook: Anti-paklijst. Laat deze 7 items vooral thuis

Veel gemaakte vakantieblunder, geen rekening houden met vertragingen of file

Toen ik zelf nog op Schiphol werkte, klampten genoeg mensen, al hijgend, me aan. “Ik.Moet.Nog.Met.Deze.Vlucht.Mee!” Wanneer ik hen dan vroeg waarom ze zo laat in de vertrekhal waren, luidde het antwoord steevast, vertraging met de trein of (onvoorziene) file.
Ga (ruim) op tijd weg! Ik weet niet hoe het met jullie zit, maar ik vind het echt geen straf om wat extra tijd op de luchthaven door te brengen. Even wat eten, tijdschriften kopen, vliegtuigen kijken, de vliegt voorbij.

Een glaasje teveel

Vakantieblunder cocktail

Goed, je bent op tijd op de luchthaven, maar denk goed na voordat je het begin van je reis met een biertje of cocktail viert voor vertrek. Ten eerste hou tussen al die gezelligheid door de tijd in de gaten. Je zou niet de eerste zijn die de tijd vergeet. Ten tweede drink niet teveel, want dronken passagiers mogen toegang tot het toestel geweigerd worden.

Welke vakantieblunder kun jij op je conto schrijven?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

12 reacties

 1. O ik heb nog wel een leuke blunder. Ik stond met een verlopen ID op het vliegveld en had mijn goede ID die niet verlopen was thuis laten liggen. Mijn moeder probeer in alle snelheid mijn goede ID te brengen en tevergeefs want er was file waardoor ik maar net mijn vlucht heb moeten missen.

  Wel fijn dat je deze tips geeft. Vooral het paspoort is zo ontzettend belangrijk.

 2. Mijn schoonzus vloog drie maanden geleden naar Spanje terwijl haar paspoort nog maar twee weken geldig was. Ze kwamen er pas een paar uur voor vertrek achter (zwangerschapshormonen 😉 ) en mijn broer belde mij vervolgens uit mijn bed. Ik heb ze toen geadviseerd om meteen contact op te nemen met de marechaussee. Het bleek echter geen probleem te zijn en ze mochten gewoon vliegen.

  1. Eind goed al goed, Spanje is sowieso Schengenland, derhalve mag je als inwoner van de Europese Unie (EU) vrij reizen

 3. Mijn spullen ben ik nooit kwijt, ik maak altijd een lijst en streep dingen af. Wel heb ik veel blunders, daar ben ik een ster in. Ik boek de verkeerde reis, waardoor we heel ergens anders terecht komen of heb alles geregeld behalve een hotel. Zo veel dingen… blijft altijd een verrassingstrip, met mij op vakantie 🙂

 4. Ik wist helemaal niet dat je bij Schiphol hebt gewerkt, leuk! Ik kan me voorstellen dat het na een tijdje irritant is wanneer mensen een vlucht moeten halen en ze moeten haasten omdat ze niet op tijd van huis zijn vertrokken. Al kan ik me een keer herinneren dat ik mijn harde schijf nog aan het backuppen was op het moment dat ik al in de auto had moeten zitten en ik daardoor ook een béétje gehaast door de vertrekhal rende… ;p

 5. Ik ben een reiziger die altijd te vroeg op een vliegveld aankomt om dan uren te wachten tot je eigenlijk kan vertrekken om dan in het vliegtuig te wachten op die ene persoon die altijd te laat is. Best frustrerend 😉 Wij reizen ook altijd licht. Ik weet nog dat ik voor 5 dagen Boedapest alleen een rugzakje bij had. Daarin werd de helft al ingenomen voor mijn camera. Mijn vriendin vindt het nog altijd een raadsel hoe het mij gelukt was.

 6. Ik voel me wel een beetje erg… dat ik juist je blog over vakantieblunders ga lezen. 😉 Gelukkig is het mij zelf nog nooit overkomen, maar heb er al vaak hilarische verhalen over gehoord bij anderen. Goed dat je hiervoor waarschuwt, erg handig… het zal je maar overkomen, dan ben je niet blij!

  1. Op Facebook reageerde iemand, die te lang aan het taxfree shoppen was en daardoor de vlucht miste. Over blunders gesproken 😉

 7. Ai, tijdens mn roadtrip kwam ik er ’s avond in Las Vegas achter dat mijn paspoort op het kopieerapparaat van het vorige hotel 450km verderop was blijven liggen. Onze vlucht naar Amsterdam ging de volgende ochtend. Ondanks dat ik altijd voor mijn paspoort verantwoordelijk blijf voelde de hoteleigenaar zich schuldig en stapte in de auto. Om 5h in de ochtend had ik hem weer…2 uur later koffers gepakt en gaan. What happens in Vegas stays in Vegas werd voor mij bijna realiteit…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *