Search
Close this search box.

Anti-paklijst. Laat deze 7 items vooral thuis

Een anti-paklijst? Jazeker! Het internet staat vol met inpaklijsten. Een lijst voor een weekendje weg, een opsomming van spullen voor een kampeervakantie en natuurlijk een what to pack list voor wie gaat backpacken. Maar welke zaken kun je nu eigenlijk sowieso thuis laten? Vink je even de anti-paklijst mee af?

☑ Stapels boeken

Backpackers literatuur
Toen ik nog bij een reisorganisatie werkte waar men Trans Siberië Express verkoopt, waarschuwde ik klanten er altijd al voor. “Neem niet te veel boeken mee!” Het is zo verleidelijk. Dagen achtereen in de trein, tijd om eindelijk die dikke pillen door te werken. Echter het gros kwam met een stapel onaangeroerde lectuur terug thuis. Dit advies geldt niet alleen voor langeafstandreizigers, maar voor alle globetrotters. Boeken zijn zwaar en vaak wil je ter plaatse zoveel zien en doen, dat er van lezen weinig komt. Een E-reader brengt uitkomst, maar veel hotels en hostels hebben vaak ook een ‘bibliotheek’ waar je naar hartenlust boeken uit kunt lenen. Of – dat doe ik dikwijls – neem een exemplaar mee en ruil dat onderweg steeds met anderen.

➡️ Ga je backpacken? Dan moet je deze boeken trouwens wel echt lezen. Echte klassiekers.
➡️ Iets te lezen voor de kinderen? Zo klaar, met Het enige boek in je koffer

☑ Te veel zaken met een snoer

Niemand kan meer zonder. Wie gaat er tegenwoordig nog op reis zonder *haalt even adem*, mobiele telefoon, fotocamera, laptop en drone. Aangevuld met een e-reader, fancy koptelefoon, elektrische tandenborstel en Nintendo Switch. Hoeveel van deze items ga je daadwerkelijk gebruiken eenmaal op locatie? En hoe ga je het allemaal opladen. Hoeveel (wereld)stekkers ga je in je tas mikken om deze lopende elektronicazaak op peil te houden? Weeg af en weeg concreet. Wedden dat je na het zien van het aantal kilo spontaan besluit een aantal zaken thuis te laten?

☑ Goedkope kleding

Het lijkt zo handig, zeker als je een lange reis voor de boeg hebt. Je bagage volgooien met goedkope kleren. Mis. Zo’n goedkoop regenjack van een niet nader te noemen bedrijf lijkt misschien een goed idee. Is datzelfde exemplaar echter echt bestand tegen een trekking in het regenseizoen in de jungle? Precies.

☑ Overvolle toilettas

Anti-paklijst toiletspullen
Ben jij er ook zo een? Zo een die de complete inhoud van het badkamerkastje in de toilettas mikt voor vertrek? Ga je dat ook echt allemaal gebruiken? Even eerlijk zijn nu? Nee hé? Dacht ik al. Neem het noodzakelijke mee en laat alle overbodige crèmes en tubetjes thuis. Scheelt ook weer in het aantal kilo’s, wat fijn is als je (low cost) gaat vliegen. Oh, enne, op de meeste bestemmingen hebben ze natuurlijk ook gewoon shampoo en badschuim e.d. te koop…. Bovendien, minder milieubewust, maar je kunt altijd nog de amenities van je accommodatie gebruiken, in geval van nood.

➡️ Hier lees je dat ik stiekem soms geen weerstand kan bieden aan de goodies in de hotelbadkamer.
➡️ Laat je liever de geurtjes in je tijdelijk onderkomen staan? Heel goed. Voor meer tips omtrent duurzaam(er) reizen, klik je hier

☑ Traveller’s cheques

Bestaan die nog? Ja. Die bestaan nog. Voor wie niet weet wat het zijn. Traveller’s cheques zijn cheques die je, doorgaans in Dollars, in een vreemde valuta bij je bank of het GWK aanschaft. Eenmaal op de plaats van je bestemming, wissel je ze om voor de lokale valuta. Tijdens mijn half jaar backpacken heb ik ze nog gebruikt, maar sinds je intussen ook in Mongolië of Myanmar kunt pinnen, is deze vorm van ‘geld’ hopeloos overbodig geworden. Sterker nog, aanschaffen kan nog altijd, inwisselen is meer het probleem. Op je anti-inpaklijst dus. (Tenzij je zeker weet dat je op jouw bestemming niet met andere betaalmiddelen uit de voeten kan, natuurlijk)

☑ Zes paar schoenen (of meer)

Anti-paklijst schoenen
Deze moet serieus op je anti-paklijst; teveel schoenen. Een oud-student van me – hoi Denise, mocht je dit lezen, dit gaat (inderdaad) over jou – liet me eens tussen neus en lippen weten steevast bij elke trip die ze maakte, een complete koffer met schoenen mee te nemen. Onzin? Als je het mij vraagt wel. Zeg eens eerlijk, hoe vaak verwissel jij van schoeisel als je op reis bent?

➡️ TEVA’s zijn standaard onderdeel van mijn reisschoenencollectie. Ook al heb ik er een enorme haat-liefde verhouding mee

☑ Bling-bling

Ben je bang je prachtige armband of kostbare ring te verliezen tijdens een trekking in Nepal. Heb je het vermoeden dat locals zullen azen op die dure ketting van je, wanneer je je op straat begeeft? Laat het thuis, dan kan er ook niets mee gebeuren.

Eens?

Ben jij het eens met deze anti-paklijst of zijn dit voor jou toch echt wel items waarvan je niet buiten kunt. Of mis je wellicht zaken? Ik ben benieuwd hoe jouw anti-paklijst er uit ziet.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

5 reacties

  1. Wat een tof lijstje! Less is more is het devies bij het inpakken van onze reistassen. Hoe vaker we reizen, hoe minder we meenemen. Naar Portugal hadden we weer minder meegenomen maar uiteindelijk nog teveel. Ik ben het helemaal met je eens dat je beter een goede (regen)jas kunt kopen dan een goedkope die geen bescherming biedt.

  2. Helemaal eens! Goedkoop is duurkoop heb ik gemerkt toen midden in een nationaal park in china mijn jumpsuit kapot ging en ik blijkbaar een tijdje (zonder het door te hebben) in mijn bh heb rondgelopen, oeps…. mijn tas ging ook stuk. Van toiletspullen en sieraden neem ik zo min mogelijk mee, boeken gewoon helemaal niet. Elektronica wel trouwens

  3. Ja, na verloop van tijd leer je zeker wel licht te reizen. Hoe vaak heb ik niet dat er iets in de tas is gegaan en er na een paar maanden reizen weer uit komt zonder dat ik het heb aangeraakt. En dat wat je alsnog echt mist kun je nog kopen.. 🙂

    1. @ Jacomijn Heupink: Wanneer je in een omgeving reist waar je op winkels terug kunt vallen is het misschien niet zo erg defecte kleding te hebben. Toen mijn ‘discount’ hoedje tegen de zon helemaal aan flarden ging tijdens een regenbuitje liep ik onbeschermd door de bush in Tasmanië, 3 uur lopen van de dichtstbijzijnde bushalte naar Launceston, waar de dichtstbijzijnde winkels waren. Goed voorbereid zijn blijft belangrijk en kwaliteit gaat boven goedkoop.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *