Zoek
Sluit dit zoekvak.

Truffels eten in Frankrijk, eerst jagen, dan smullen

We gaan op truffel jacht

De haard brandt behaaglijk, hond Honey ligt loom aan de voeten van eigenaar Benoît. In de Franse regio Champagne-Ardenne ben ik te gast in Hotel-restaurant L’Auberge des Moissons waar ik alles leer over truffels.

Boerderij, slachterij, bed & breakfast

Benoît, schenkt een glas champagne in en gaat er eens goed voor zitten. “Dit restaurant en het hotel stammen uit 2001, het pand is al veel ouder.” Zijn grootouders hadden ooit op dit erf een boerderij, waar zij tevens het vee zelf slachtten en verkochten. Alvorens Benoît in de zaak kwam, was het een eenvoudige Bed & Breakfast. Zijn passie ligt niet per definitie bij hotellerie, maar bij gastronomie. Met een bijzondere voorliefde voor truffels.

Truffels zoeken

Tuber aestivum oftewel truffels

Benoît beschikt over niet minder dan 4.000 truffelbomen aan de overzijde van de weg, op een boogscheut van zijn auberge. Terwijl hij een powerpoint presentatie in gang zet, schenkt hij mijn glas nog eens bij. De tuber aestivum, zoals de truffels in de Champagnestreek genoemd worden, zijn een onbekend familielid binnen de truffel familie. Aan de voet van de vele hazelaars op het veld groeien de truffels het best. “Het duurt maanden voordat de truffels zich ondergronds op boomwortels ontwikkelen, maar als ze eenmaal gaan groeien dan worden ze soms zo groot als een tennisbal.”

Truffels zoeken

Veldwerk

De dauw hangt nog in de lucht, wanneer ik de rustige doorgaande weg oversteek naar een veld (hopelijk) vol truffels. “Truffels zitten nimmer op dezelfde plek’, vertelt Benoît, terwijl hij truffelhond Honey bij haar halsband houdt. Het beest staat ongeduldig te kwispelen, ongeduldig wachtend tot ze voor haar baasje het zwarte goud mag gaan zoeken. “De ene keer zit hier iets, dan weer daar”, vervolgt hij zijn verhaal, terwijl de hond als een speer wegschiet. “Nog niet de helft van de bomen, geeft daadwerkelijk truffels.” Dat maakt voor Honey niets uit, zij komt met een knoeperd van een exemplaar in haar bek terug gerend.

Truffels zoeken

Aan tafel

Zoals met veel dingen, je houdt er van of niet. Ik hou van truffels! Ik hou van de zachte hazelnoot-achtige smaak, knapperige textuur en de typische kenmerkende geur. Maar al te graag schuif ik ’s avonds aan in het restaurant voor een heus truffeldiner. In alle gangen zijn truffels verwerkt, zelfs in het nagerecht. En lekker! Een absolute aanrader. Bovendien drink je in de Champagne regio bij elk gerecht, precies, een goed glas bijpassende bubbels.

➡️ Lees ook: Wolven spotten in de Franse Ardennen

Truffels zoeken praktisch

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *