Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Colombia gezien door de ogen van ervaren reizigers

Colombia….. Wat weet jij eigenlijk (echt) over deze bestemming? Ken je behalve de negatieve beelden, ook de mooie kanten van het land. Niet? OmniTraveler vroeg 4 verschillende typen reizigers naar hun belevingen en kreeg eerlijke oprechte verhalen te horen. Verhalen waar je iets aan hebt, net als de verhalen in de nieuwe titel van de reeks Te Gast In. Leer Colombia (beter) kennen. Enjoy.

Blogger Jacomijn over Colombia:

Colombia Jaqomijn plein

In 2016 vloog Jacomijn van reisblog Safe & Healty Travel naar Colombia en was erg benieuwd wat ze zou treffen. Bovendien was het haar eerste kennismaking met Zuid-Amerika en reisde ze solo.

Beginnen in Bogota

Ik settelde mij voor een klein weekje in La Candelaria, een oude wijk in het centrum van Bogota. Ik heb daar mijn ogen uitgekeken, de kleine, gezellige straatjes doorgelopen en ik ben natuurlijk de berg Monserrate opgegaan. Vanuit daar kon ik nog een keer mijn ogen uitkijken, nu over de immens grote stad Bogota waar ik nog maar zo’n klein stukje van gezien had.

Ik vond de stad echt super om te bezoeken. In de avonduren is het uitgestorven tenzij je binnen bent, dus nog laat over straat is niet aan te raden hier.

Meeting met Escobar in Medellin

Hierna ging ik naar Medellin, de stad die bekend is door het drugskartel van Escobar. Ik ging op zondag ochtend, de dag dat iedere Colombiaan lijkt te sporten, de berg la Tres Cruces op. Deze trip deed ik samen met Babette die hier tijdelijk woonde. Deze best wel steile berg wordt opgelopen maar ook opgerend met kids maar ook met honden liepen ze de berg op. Eenmaal boven was het een sport hemel. Ze hadden er een heuse open air sportschool gebouwd. Iedereen deed oefeningen en iedereen was actief en happy!!

Colombia Cerro De Las Tres Cruces

Ik boekte uiteraard een trip bij mijn hostel om meer van Pablo Escobar te weten te komen. Ik betaalde iets meer dan me lief was en wilde dus afzeggen. Dit deden ze liever toch niet want ze hadden hem bij de broer van Pablo geregeld… En ja hoor de volgende dag stond ik te poseren met mijn arm om Roberto Escobar…de broer van. Ongelooflijk!

Colombia Escobar

Het centrum van de stad Medellin is echt leuk. Het is als een Europese stad, de straten zijn klein en er zijn veel kleine boetiekjes om in te winkelen. Ook zijn er legio restaurants en barretjes.

Koloniaal Cartagena

Vervolgens reisde ik naar Cartagena, de oude koloniale havenstad gelegen aan de kust met een geweldige oude ommuurde binnenstad. Als je van oude koloniale gebouwen houdt ben je hier echt op je plek!

Colombia straatje

Lopend over het strand kwam ik veel lokale bevolking tegen, veel vissers. Als je in de ochtend op tijd bent kun je nog de vangst bekijken en zien hoe deze onderling verkocht wordt.

Kortom

Ik vond het een geweldig land maar voelde ik me er een beetje opgesloten. Ik ben niet gewend dat ik in de avonduren niet op straat kan zijn. Als solo reizigster verblijf ik niet in het toeristische centrum en dus moest ik een paar km lopen naar een hotel wat zich daarbuiten bevond. De zon gaat rond etenstijd onder en dus moest ik altijd vroeg terug. Ik wilde niet elke keer een avondtarief betalen voor de taxi…want die berekenen ze omdat ze weten dat je geen andere optie hebt.

Overdag heb ik mij nergens onveilig gevoeld. Ik voelde me juist erg welkom! De bevolking is super aardig en wil heel graag met je praten, met je meedenken en zijn erg nieuwsgierig. Ik vond het erg jammer dat ik te weinig Spaans sprak om goed met hen te communiceren.

Yolanda: “Colombia een land met veel gezichten.”

Als Sales Executive bij Air Europa stapte Yolanda aan boord van een van de toestellen van ‘haar’ airline en bezocht in 2016 het prachtig land tijdens een zogeheten famtrip.

Yolanda Air Europa

Goud wat er blinkt

Colombia Yolanda Air Europa

In Bogota verblijft onze groep in een hotel in de wijk La Candelaria in het centrum. Het is een van de eerste wijken die in Bogota werd opgericht. De volgende dag maakten we een citytour en bezochten vanzelfsprekend de belangrijkste bezienswaardigheden. Het goudmuseum en het huis/museum van Botero vond ik zeer de moeite waard.

Colombia Yolanda Air Europa

Koffie

Vervolgens reisden we verder naar Armenia. De stad geniet faam vanwege de bekende –
misschien wel bekendste – koffieplantages van Colombia. Wat een contrast, vergeleken met Bogota. Het is hier zo veel groener en veel minder verkeer! Begrijpelijk dat veel reizigers zich in deze regio bezig houden met wandelen en buiten sporten, de omstandigheden zijn ideaal. De bekende Coco Vallei en Salento vond ik op zich leuk, maar zou ik bij een eventueel volgend bezoek niet nogmaals aandoen.

De Caribische kant van Colombia

De reis wordt vervolgd vanuit Salento naar Cartagena. Hier laat Colombia zich van haar Caribische kant zien. Het is een leuke gezellig typische Zuid Amerikaanse stad, die zich perfect laat combineren met een bezoek aan Baranquilla (de stad waar Shakira is geboren). Maak je reis compleet door eveneens een bezoek te brengen aan Santa Marta (een wat kleinere en minder toeristische plaats dan Cartagena) en het Parque Tayrona. Maak in laatstgenoemde een pittige wandeling (goede conditie en vooral goede loopschoenen zijn een must) de tocht trakteert je na het zware werk op een prachtig eindpunt, het strand.

Yolanda Air Europa

Al met al was Colombia een hele belevenis. Voor vertrek stelde ik mezelf wat afwachtend op, maar kwam terug met een koffer vol unieke ervaringen. Jammer dat Medellin niet in het programma zat, ik had de wereldberoemde stad (met dank aan Pablo Escobar) graag willen zien, aangezien mensen die Medellin hebben bezocht er super enthousiast over zijn.
➡️ Sinds 2015 vliegt Air Europa dagelijks met een Dreamliner naar de hoofdstad Bogota.

Sinette wist vooraf niet wat ze zich bij Colombia voor moest stellen

Sinette werkt als reisadviseur bij (in Limburg een waar begrip) reisbureau Schoenmaekers. Zij reisde met de reisorganisatie Untamed Travel en KLM af naar Colombia. Ook al wist ze voor vertrek niet goed wat ze bij het land moest verwachten, ging ze het avontuur aan. Zonder enige spijt keerde ze terug en denkt graag terug aan haar gevarieerde trip in het gastvrije land.
➡️ Lees hier het verslag van Sinette haar kennismakingsreis naar Colombia

Het Colombia van Monique

 Monique

Monique runt een travel marketing bureau luisterend naar de naam Latin America Reflections. Samen met zakenpartner Hetty die de organisatie Caribbean Reflections oprichtte, zetten zij vele bestemmingen en accommodaties in deze gebieden in de spotlight.

Monique deelt haar bevindingen over de tweede reis die ze naar Colombia, samen met een vriendin, maakte. Ze bezocht de steden Bogota en Cartagena, de één hoog in de Andes en de ander schitterend gelegen aan de Caribische kust.

➡️ Lees ook: Colombia | Sabine woont in een finca buiten de gebaande paden

Bergen en strand, de ideale combinatie in Colombia

In het koloniale stadsdeel van Cartagena verveel je je geen moment. Het is sfeervol, vol met pleinen met leuke terrassen, winkels en restaurants. Verder naar de Caribische noordkust ligt Tayrona, een prachtig natuurpark aan zee met, op nog geen 5 kilometer afstand, het kustgebergte met pieken van bijna 6.000 meter. In Tierradentro, een van de archeologische plaatsen in het zuiden, is amper een toerist te bekennen. Ik daalde af, via een luik en een steile ronde trap, in een aantal van de honderden graven. Het voelde als een gevonden schat, een nog vrijwel in tact gebleven grafkamer, waarvan ik op dat moment de enige getuige was.Colombia Monique

Denkend aan Colombia

Als ik aan Colombia denk, dan denk ik aan het magisch realisme van de beroemde schrijver Gabriel Garcia Marquez. Of, al bijna net zo beroemd, de kunstenaar Botero, die in zijn schilderijen en beeldhouwwerken mens en figuur buitensporig opblaast. Ik denk aan salsa, vallenato, de populaire hits van de uit Colombia afkomstige Shakira en Juanes. Aan een ongelofelijk divers land dat een natuurlijke rijkdom bezit van kust, jungle, bergen, woestijn en ook nog eens de allerliefste inwoners heeft.

Lange tijd hield de beruchte drugsbaron Pablo Escobar het land in zijn greep, en zo ook de rebellenbeweging Farc. Het imago ‘gevaarlijk’ zit zo’n beetje in het DNA van het land, ook in die van de mensen. Voor mij is Colombia niet ‘gevaarlijker’ dan landen als Zuid-Afrika, Brazilië of Thailand. Daar gelaten, dat je niet de plekken op gaat zoeken, ver buiten de gebaande paden, waar je als toerist niets te zoeken hebt. Maar wat mij vooral is bijgebleven, is de levenshouding van de Colombianen. Velen hebben wel iemand verloren als gevolg van de onrusten in het land. Colombianen weten wat het is om iemand te verliezen en delen veel verdriet, maar bovenal leven ze het leven. Positief, intens, voor en met elkaar.

➡️ Klik hier voor nog veel meer tips voor Colombia 

Te Gast in Colombia

Te Gast In

“Steden en dorpjes van grote historische waarde, de meest uiteenlopende landschappen en een gastvrije bevolking. Colombia heeft het allemaal. Nu de regering een vredesakkoord heeft getekend met FARC, kan er eindelijk afgerekend worden met een verleden waarin de guerrilla en drugsbendes de dienst uitmaakten. Een opluchting voor veel boeren die weer koffie kunnen verbouwen in plaats van coca.” Bron: Achterflap/ Website Te Gast In

Persoonlijk ben ik echt fan van de Te Gast In reeks. Een fijn, klein handig boekje vol achtergrondinformatie. Verhalen van mensen die weten waar ze het over hebben, verhalen die iets toevoegen ten opzichte van reisgidsen die de focus op (voornamelijk) praktische informatie leggen.

Winactie

Winnen? Doe mee aan deze winactie en win 1 van de 2 exemplaren die OmniTraveler namens de uitgever weg mag geven.
• Geef als comment op/onder dit artikel aan waarom je graag zo’n gidsje wil winnen
• Verder zou ik het leuk vinden als je me volgt op Facebook en/of Instagram En delen mag natuurlijk altijd
• Meedoen kan tot en met 15 juli 2017
• Zodra de winnaar bekend gemaakt is, krijgt de gelukkige het boek zo spoedig mogelijk thuisgestuurd.

Te Gast In Colombia Praktisch:

Titel: Te Gast In Colombia
Auteur: Diversen, Samensteller: Mariëlle van Bussel
Omvang: 80 pagina’s
ISBN: 978-94-6016-074-5
Prijs: € 8,95 (PDF € 5,99)
Verkrijgbaar: in de boekhandel, via Bol.com of op de site van Te Gast In

Credits header foto: colombia.nl

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

9 reacties

 1. Wat Jacomijn zegt is wel iets om bij stil te staan en daar had ik nog niet aan gedacht: aan dat je ’s avonds kennelijk beter niet als vrouw alleen over straat kunt. Ik kan het me overigens wel goed voorstellen. Ik ben in m’n eentje in Venezuela geweest (zelf rondgereisd met bussen en uiteindelijk een binnenlandse vlucht terug omdat ik na een bezoek aan de Andes in tijdnood kwam) en daar voelde ik me ’s avonds ook niet prettig. Bij de Andes wel, maar bij Caracas, de kust en nog meer richting Colombia niet. Toch zou ik er graag eens naartoe gaan.
  En van de Te Gast In-boekjes was ik ook altijd fan. Tegenwoordig koop ik ze eigenlijk niet meer maar vroeger wel, en toen schreef ik er ook voor (over Thailand). Jij ook wel eens toch?

 2. Colombia lijkt me een interessante bestemming. Je hoort er steeds meer over en eigenlijk is iedereen er enthousiast over. Wellicht toch maar eens meer in verdiepen voor een reisje 😉

 3. Het is inderdaad jammer dat Colombia altijd iets negatiefs met zich meedraagt. Wij zijn jaren geleden in Cartagena geweest, een prachtige stad.

 4. Ik plan in 2018 naar Colombia te gaan. Met name Cartagena lijkt me fantastisch: koloniaal en kleurrijk. Een Te Gast boekje gaat zeker van pas komen!

 5. Helaas hoor ik veel negatieve dingen over Colombia terwijl ik dit lees veel positieve dingen hoor. Het negatieve houd mij ook niet tegen en ben ik juist meer nieuwsgierig naar zulke landen. Boekje zou dan goed van pas komen om me nog meer te verdiepen in Colombia.

 6. Interessant artikel over Colombia! Ik heb net mijn ticket naar Colombia geboekt en stap eind augustus in mijn uppie in het vliegtuig! Ik kan nog wel meer tips gebruiken dus het boekje ‘Te gast in Colombia’ komt uitstekend van pas!! Ik wacht in spanning af 🙂

 7. Colombia lijkt me geweldig. Maar wel heel vervelend dat je in de avonden niet naar buiten kunt – zoals Jacomijn schrijft. Dat ben ik niet gewend van al die maanden in Azie dus zal wel even totaal anders zijn..

 8. Ik ga volgend jaar naar Colombia, ik ben er voor aan het sparen, lijk me een prachtige reis !! 🙂

  Ik doe graag mee met deze leuke winactie 🙂

 9. Sinds 2014 woon ik in Colombia – samen met nog zo’n 2.000 andere Nederlanders volgens de ambassade – en wat opvalt is dat de meeste expats hier graag wonen. Het land is namelijk een stuk plezieriger dan wat het imago doet vermoeden. Voor reizigers is dit een echte must-go bestemming. Het landschap is ontzettend afwisselend – van hoogvlaktes tot jungle en prachtige zandstranden – de mensen ontzettend aardig en behulpzaam en het klimaat heerlijk. Verder is Colombia nog goed betaalbaar en is het makkelijk te bereizen. Wie de normale toeristische bestemmingen bezoekt, merkt bovendien dat het gewoon veilig is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *