Search
Close this search box.

Jerk Chicken & Patties, de beste snacks op heel Jamaica

Natuurlijk, ik zou een heel verhaal kunnen houden over culinaire hoogstandjes. Over chique restaurants en ingewikkelde recepten. Waarom zou ik? Op Jamaica genoot ik immers het meeste van de snacks die de locals eveneens maar al te graag eten. Daarom gaat deze Travel Food Friday over Jerk Chicken & Patties.

Patties
Voor een snelle lunch, lekkere trek of simpelweg wanneer je er zin in hebt, bestel je een patty (of twee, of…). Wat zijn het? Patties zijn met vlees of groenten gevulde pasteitjes, feitelijk niets meer of minder. Dikwijls pittig gekruid en perfect voor iedereen die in rap tempo zijn lege maag wil vullen.

In fastfood-achtige restaurants (er zijn verschillende ketens op Jamaica) bestel je je pattie. Luttele minuten later pik je je gloeiend hete snack op aan de balie en smullen maar.

Jerk Chicken

Travelfood Jamaica Jerk Chicken menukaart
In de hoofdstad van Jamaica, Kingston, neemt de gids ons groepje mee naar Pepperwood. Naar het schijnt een van de beste plekken- zo niet de beste plek – om Jerk Chicken te eten. Of Jerk Pork, dan kan/mag natuurlijk ook.
➡️ Doen in Kingston: Een tocht door Trenchtown, waar legendes op elke straathoek worden geëerd

Jerk chicken is het nationale gerecht van het eiland. Eigenlijk komt het neer op een vorm van barbecue. Het varkens- of of kippenvlees wordt met pittige kruiden gemarineerd en vervolgens gegrild/geroosterd. Door heel het land tref je talloze kraampjes langs de weg. Dikwijls een oud olievat dat dienst doet als barbecue. Aangezien het weer ons op meer regen trakteert dan zon, verkiezen we een (semi)overdekte plaats om van dit lekkers te genieten.
ravelfood Jamaica Jerk Chicken

“Met een haarnetje op, mag het,” zegt de filiaalmanager van Pepperwood. We krijgen een letterlijk kijkje in de keuken. Tussen grote golfplaten liggen de kippen te smeulen. Stoere mannen lopen met zware scheppen heen en weer. Ze gooien gloeiende kolen in de bakstenen constructie waarop het pluimvee op takken ligt te smeulen. ”

‘If you can’t stand the heat, get out of the kitchen’ een advies wat ik graag ter harte neem. In die luttele minuten dat ik het bereidingsproces aanschouw, staat het zweet reeds op mijn voorhoofd.
Jerk Chicken

Jerk chicken laat wat langer op zich wachten dan een portie patties, maar ik kan je verzekeren, het is het wachten meer dan waard. Heerlijk!

Bijgerechten

Behalve Jerk Chicken en patties mocht ik ook kennis maken met verschillende bijgerechten:

  • Bammy: van cassave gemaakt brood
  • Festival: ja wat is het eigenlijk? Het smaakt een beetje naar oliebol. Ik kom niet verder dan het te beschrijven als gefrituurde hapjes
  • Yam: zetmeelwortel. Op Jamaica beweert men dat deze gele vrucht (of is het een groente) het geheim is van de snelle olympische track-atleten
    – Callaloo: soort spinazie
  • Ackee: deze wil ik toch ook nog even noemen. De ackee is een vrucht die giftig is wanneer hij nog niet rijp is. De rijpe ackees worden gebruikt om in gerechten te verwerken. Bijvoorbeeld in patties

Als je moet kiezen, wat bestel jij dan? Jerk Chicken of Patties?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

6 reacties

  1. Wat leuk zo’n kijkje in de Jamaicaanse keuken…lijkt me heerlijk…ik ga zelf eens proberen of ik jerk chicken kan maken…klinkt bijzonder lekker!

  2. Jerk Chicken. Zonder twijfel. De Patties zien eruit alsof ze niet geheel vers bereid zijn terwijl je bij de jerk chicken zeker weet dat ze vers zijn. Die zien er ook heerlijk uit. Dus als ik uit deze twee mag kiezen is het eigenlijk een vrij gemakkelijke keuze. Krijg er meteen trek in, terwijl ik net mijn ontbijt achter de kiezen heb.

  3. Als ik zou moeten kiezen dan gaat mijn voorkeur uit naar de Jerk Chicken. De Patties zien eruit als een slappe kaassoufflé, niet heel smakelijk naar mijn idee.

  4. De Jerk Chicken. Die ziet er wel heel erg lekker uit! Zelf ben ik ook voorstander van lokaal eten. Heerlijk! Ook ben ik wel voor om nieuwe dingen te proberen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *