Zoek
Sluit dit zoekvak.

Bizar eten op reis, rare eieren, rat en vleermuis op een stokje

Bizar eten

Al reizend ontdekt je de lekkerste lokale gerechten, maar soms krijg je iets voorgeschoteld…..Tijdens mijn vele reizen in Azië at ik de lekkerste echter een aantal keren kreeg ik echt bizar eten op mijn bord

Bizar eten in China – Tik een eitje

In Shanghai ontmoette ik in een jeugdherberg een Chinees meisje uit Shenzhen. We spendeerden een paar nachten samen in een dorm en ze nodigde me, toen het afscheid aanbrak, uit haar in haar woonplaats op te komen zoeken. Een vol gedekte tafel met haar hele familie er omheen. Het enige dat ik van alle gerechten herken is de rijst. Haar moeder schept enthousiast mijn bord vol. Wat is het? Geen idee, maar het smaakt echt vreselijk vies – en dat vind ik niet snel -.

Mijn eerste fout: ik vraag wat er op mijn bord ligt. Bij het woord varkenstepels blokkeert mijn gehoor en mis ik de rest van de uitleg. Slik. “Oke, hoe krijg ik iets binnen, dat in Nederland geen slachtafval is,” denk ik een tikje paniekerig bij mezelf. Ik speel op safe en pak een ei. Fout nummer twee. Ik tik het ei, er vloeit vocht uit, ik kan een kreet niet meer onderdrukken. “Er zit een kui-kui-kui-hui-ken in mijn ei…..,” stamel ik. Wat ik, nog trillend, in mijn hand heb, is een balut ei. Blegh!

Bizar eten in Vietnam – Vers uit de rijstvelden

Een trekking in Sapa. De hele dag wandelend door de adembenemende mooie rijstterrassen, daar krijg je stevige trek van. Gids Danny duikt bij aankomst op onze overnachtingsplaats de keuken in. “Jullie mogen niet kijken, het is een verrassing,” roept hij naar mijn wandelgroepje. “Aan tafel,” klinkt het een uurtje later. Nou dat ziet er goed uit, denk ik bij mezelf. Geroerbakte groenten, rijst, handgemaakte springrolls en meer. Precies in dat en meer, schuilt het gevaar.

“You want some meat?” glimlacht onze host. Prima. Ik kauw, ik proef, ik denk na. Dit is een smaak die ik niet eerder op mijn tong had. “Lekker?” vraagt Danny. “Niet vies, wat is het”, geef ik als reactie. “Kip,” zegt hij, maar begint direct hard te lachen. Geen kip dus. Wat het wel is? Rat, s’ochtends gevangen in de rijstvelden.

➡️ Lees ook: Sapa: Te voet door het Noorden van Vietnam

Vanmorgen vloog ze nog

Een lange dag in auto in Thailand, brengt me van de hoofdstad naar een nietszeggend plaatsje in de Isan. Een kennis van me steunt met een stichting een dorp. Middels onderwijs trachten ze meisjes uit de prostitutie te houden. Ieder kwartaal gaat hij persoonlijk het geld naar de school in deze afgelegen plek brengen. Het is laat, restaurants bestaan hier niet. Op een parkeerplaats naast een benzinestation, staat een stalletje met het een en ander op de barbecue.

“Ga zitten, neem een koel drankje, dan haal ik wat te eten voor ons,” zegt zijn Thaise partner. Niet veel later stopt Noi ons een bord vol eten toe. Het is te donker om te zien wat er op ligt. Een hap, prima, rijst, niets mis mee, nog een hap. Wat is dit? Het is taai – en ook een tikje aangebrand – en hard. Ik kauw en kauw tot mijn kaken er zeer van gaan doen. Over bizar eten gesproken, is dit, denk ik, wel het raarste dat ik ooit at. Je raad het nooit. Vleermuis – geen aanrader….

In Zuid-Korea sloeg een portie hond vriendelijk af en ook het eten van insecten laat ik graag aan iemand anders over.

At jij weleens bizar eten (op reis)? Ik ben heel benieuwd wat het was en of het wel of niet smaakte.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

6 reacties

  1. oh vreemd eten is dus helemaal mijn ding! En over algemeen nog lekker ook! Sprinkhanen met chili jammie. Gefrituurde kuikentjes net uit ei. Hond ook. Vers gefeituurde tarantula? Lekker maar serieus lekker.

    1. Hi Chris, ik sta er zeker wel voor open, hoor. Ik at bijvoorbeeld in Dubai kamelenstoofpot en op Curacao leguaansoep, maar sommige dingen vind ik écht te bizar of gewoonweg niet te eten.

  2. Aaaahh,, vleermuis en rat. Dat klinkt niet bepaald smakelijk, maar als ik de mogelijkheid zou krijgen zou ik het wel proberen denk ik. Ik hou wel van vreemde “gerechten” uitproberen. Het vreemdste dat ik tot nu toe at is varkenshersenen in een soort van saai soepje in Taipei, Taiwan en in Thailand natuurlijk de insecten, larve en sprinkhaan. Sprinkhaan zou ik niet zo snel weer doen. Veel te knapperig, maar de larve is best goed bevallen.

    1. Hi Kirsten, de rat was best ok. Vleermuis, nooit meer. Ik vergat nog de haaienvinnen en duivenkop die ik in Hongkong voorgeschoteld kreeg te vermelden. Misschien moet ik over een tijdje maar een deel II posten. De insecten in China en Thailand heb ik tot nu toe altijd met een glimlach afgeslagen, maar wie weet….

  3. o jak, aan mij helemaal niet besteed. Ik ben geen vegetariër maar eet uit principe diverse vleessoorten niet. Je maakt mij ook echt niet gelukkig als ik zie “waar het vandaan komt” of als ik moet kluiven…. Dapper als je het wel eet, maar ik sla dus even over.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *