Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Thailand met een peuter, een fantastisch avontuur

Favoriet in Bangkok

Thailand met een peuter? Doen!

Sinds mijn eerste bezoek aan Thailand in 1999 blijf ik, vrijwel jaarlijks, terugkomen naar het land van de glimlach. Toen ik eenmaal mama van onze kleine meid werd, wist ik dat zij vroeger of later mee zou gaan, naar het land waar ik zo graag kom. In 2012 reisde ik en vriendlief af naar Thailand met een peuter (net geen twee jaar oud).

Amsterdam – Bangkok

Thailand met een peuter
Ruim voor het vertrek van onze KLM vlucht, zijn we op Schiphol aanwezig, wel zo relaxed. Klaar voor onze reis naar Thailand met een peuter. We kozen bewust voor een rechtstreekse avondvlucht. Omdat ons meisje nog nooit gevlogen had, wilde ik niet het risico nemen dat ze na een tussenlanding niet meer verder zou willen of niet meer zou willen slapen of door een combinatie van deze twee genoemde het enkel nog op een brullen zou zetten.

Bij het binnengaan van het toestel besef ik me ineens dat ik nu degene ben waar ik zelf nooit naast wil zitten, slik. Omdat Floor nog geen twee is, heeft ze officieel geen eigen stoel aan boord. We hebben echter geluk en hebben drie stoelen naast elkaar tot onze beschikking. Het vliegen gaat prima, geen gehuil, geren of gezeur. Top!

Tip: Ik kreeg als tip twee plastic bekertjes mee te nemen voor tijdens het opstijgen/dalen. Wanneer je deze over de oren van je kind plaatst (werkt ook bij volwassen trouwens, het staat alleen een tikje raar) vermindert dit de druk op de oren. In ons geval, trouwens, niet nodig gehad…

Suvarnabhumi Airport – Pattaya

Na een prima vlucht, staan we de volgende ochtend op Suvarnabhumi Airport. Laat onze Thailand met een peuter reis maar beginnen! Wat ik vergeten was te vertellen is dat vriendlief ook niet eerder in Thailand was, dus de verwachting zijn hoog – ik ook altijd met mijn grote mond -. Voor vertrek uit Nederland hebben we alle hotels waar we willen overnachten reeds vastgelegd om er zeker van te zijn, dat ons meisje overal een bedje heeft om in te slapen. De invulling van de dagen en het vervoer tussen de te bereizen plaatsen regelen we verder zelf ter plaatse.
Lang leve de 7-Eleven, waar we even flesjes water, pakje melk en wat versnaperingen inslaan voor onze busrit naar Pattaya. We hebben pech, aangezien de eerst volgende bus reeds volgeboekt is. De bus die een uur later vertrekt is nog wel beschikbaar. Voor € 3,60 p.p. (kind = gratis) rijden we in een streep naar de beruchte badplaats.

Hard Rock Hotel Pattaya

Thailand met een peuter
Nee, Pattaya heeft niet de mooiste stranden, het is wellicht niet direct kindvriendelijk gezien bepaalde activiteiten die er in de avonduren gebezigd worden en het is zeker niet de mooiste badplaats van Thailand. Dat maakt ons niets uit. We kozen er bewust voor niet direct de drukte en hitte van Bangkok in te duiken (ik herinner mezelf nog maar al te goed hoe ik mijn eerste keer Bangkok ervoer). Derhalve verkiezen we Pattaya en het heerlijke Hard Rock Hotel om onze jetleg weg te slapen – gaat prima in de heerlijke bedden – te acclamatiseren en lekker te eten. Het personeel behandelt onze meisje als een prinses die daar met volle teugen van geniet. We boekten een familyroom. In het aparte kindervertrek staat een stapelbed en het heeft een eigen badkamer. Geen babybedje dus…. Met de knuffelhondjes die eveneens door het hotel in de kamer gezet zijn, maken we een barricade. Geen doffe plof gehoord, prima oplossing dus ;).

Pattaya – Bangkok

thailand met een peuter
De bellboy van het hotel houdt voor ons een songthaew aan die ons naar het busstation brengt. Met onze rugzakken en het Quiny-wagentje van Floor, zit deze open pick-up truck taxi direct bijna vol. De bus – kosten € 3,40 p.p. kind gratis – stopt bij Ekamai. Het hotel ligt net als deze ‘Easten Bus Terminal’ op Sukhumvit, echter onze Soi (straat/steeg) ligt een flink stuk verderop. Na wat gesteggel met een taxichauffeur die niet op de meter wil rijden en een absurd hoog bedrag voor het kippeneindje vraagt, stappen we bij zijn collega in, die doet wat een taxichauffeur behoort te doen; spullen inladen en gas geven.

Tip: speciaal voor deze trip kochten we op Marktplaats voor drie keer niets een oude Quiny, omdat we vooraf al wisten dat het karretje tijdens de vlucht, het lokale vervoer en op de Thaise stoepen het zwaar te verduren zou krijgen. Zonde om daar je goede wagen voor te in te zetten.

Aloft Bangkok Sukhumvit 11

Thailand_met_een_peuter
Een hotel uit de – door ons zeer gewaardeerde – Starwood collectie. Een hip hotel met een fijn zwembad en een perfecte ligging. De Skytrain en de metro zijn vlakbij net als talloze restaurants, shoppingmalls, marktkraampjes en restaurants. (je leest hier mijn review van dit hotel)

Tip: Het bedje van ons meisje neemt aardig wat plaats in, in de kamer, derhalve verplaatsen we haar naar de badkamer – of vinden jullie dat, net als mijn moeder, zielig? Ik kan je verzekeren, het is er koel en donker, dus ze slaapt er als een roosje en daardoor genieten wij ook van onze nachtrust.

Thailand met een peuter: Op avontuur in Bangkok

Thailand_met_een_peuter
Omdat de wegen in Bangkok aan een constante verkeersinfarct lijden, proberen we de taxi zoveel mogelijk te vermijden. We verkiezen de Skytrain (€ 0,95 ct/p.p.) en boot (€ 1,10 p.p) over de Chao Phraya rivier om bij onze bestemmingen te komen. Op dag 1 bezoeken we de must-sees Wat Pho, met de enorme liggende Boeddha (entrée € 2,75 p.p) en de Grand Palace (entrée € 10,- p.p), luncchen tussen deze twee bezienswaardigheden in en schuilen op de amuletmarkt, wanneer er een tropische bui over ons neerstort.

Dag 2 staat in het teken van het Ananta Samakhom Throne Hall, de Abhisek Dusit Throne Hall & Dusit Palace. Al deze paleizen zijn ‘gratis’ toegankelijk, wanneer je al een ticket tot de Grand Palace hebt gekocht. ’s Middags lunchen we op Kao San Road, het backpackers Walhalla van de stad. Lopen langs de kraampjes en winkels in dit gebied en gaan (toch) per taxi terug naar het hotel en doen er heeeeeel lang over voordat we terug bij het hotel zijn.

Tip: Wil je je kind (of jezelf) niet direct een scherp Thais gerecht voorzetten. Losse porties rijst kun je overal krijgen net als schijfjes komkommer en tomaten. Stalletjes met vers fruit & fruitsapjes staan op vrijwel elke hoek van de straat. Voor wat brood ga je naar Au Bon Pain, een keten die ook op vele plekken in de stad te vinden is. Melk of yoghurt(drank) is in elke minimarkt (7-Eleven / Familymart etc) volop in verschillende smaken verkrijgbaar.

Bangkok – Ayutthaya

thailand met een peuter
Ik denk dat er geen goedkopere en leukere manier is om van Bangkok naar Ayutthaya te reizen, dan per trein. Na het uitchecken brengt de Aloft stretched tuktuk ons naar de dichtstbijzijnde metrohalte, waar we de metro naar het Hua Lamphong station nemen. Het kaartje voor de metro kost € 0,70 ct. en de trein kost ons slechts, je raad het niet; € 0,40 ct.!

De trein verlaat stapvoets de metropool om zich een weg naar de voormalige hoofdstad te slingeren. Op de spartaanse bankjes trekt Thailand aan ons voorbij. Af en toe komt er iemand met een emmer vol gekoelde drankjes langs en nippen we aan een cola’tje tot we onze bestemming hebben bereikt. De locals vervoeren meloen en manden vol fruit, een oude dame is door de hitte in slaap gedommeld en ontdekt nog net op tijd dat ze de trein moet verlaten. Kinderen in schooluniformen kijken nieuwsgierig over de rand van de banken naar ons blonde meisje, dat haar liefste glimlach aan de Thaise kindjes weggeeft.

Baan Thai House Ayutthaya; ideale uitvalsbasis in Thailand met een peuter

Thailand_met_een_peuter
Mocht je eens naar Ayutthaya reizen, ga naar het Baan Thai House zou ik zeggen. Een eenvoudig maar mooi aangelegd complex met bungalows en kamers verspreid over een groene tuin mét zwembad. Het restaurant heeft een eenvoudige, maar smaakvolle kaart. Excursies naar de oude stad kunnen bij de receptie geboekt worden en het personeel is supervriendelijk.

Ayutthaya

Thailand_met_een_peuter
Voor een bezoek aan het Historisch Park Ayutthaya, wat de oude hoofdstad Ayutthaya van het Koninkrijk Ayutthaya omvat en in 1991 door UNESCO tot werelderfgoed werd verklaard, huren we voor een halve dag een songthaew (€ 13,50 in totaal) en laten ons van bezienswaardigheid naar ruine van tempel naar liggene Boeddha rijden. Ideaal, op deze manier kunnen we zo lang (of zo kort) als we zelf willen bij de verschillende tempels blijven. Wat Yai Chai Mongkol bezoeken we als eerste en wordt tevens als mooiste van de dag bestempeld.

Ayutthaya – Suphanburi – Kanchanaburi

Per tuktuk rijden vervolgen we onze Thailand met een peuter reis. We worden gedropt bij iets dat voor een busstation door moet gaan. Een man gebaart ons naar het gereed staande minibusje (€ 1,- p.p.) te komen, dat blijkbaar op het punt van vertrekken staat. Verrassing; er is geen rechtstreekse verbinding naar Kanchanaburi, er dient in Suphanburi over gestapt te worden. Bij aankomst in eerder genoemde stad, springt de chauffeur uit zijn busje en rent naar een van de grote bussen die op het busstation gereed staat. Breedlachend lopen beide mannen terug naar het voertuig waar wij en nog een dozijn Thai uit kruipen. Onze bestuurder is zo vriendelijk geweest zijn collega er op te wijzen dat er nog twee westerlingen met een peuter mee moeten.

Het vervolgtraject kost ons € 1,35 p.p. en daar krijgen we een bus vol babysitters voor terug. Alle dames in de bus willen met ons meisje knuffelen, haar op de foto zetten, chipjes voeren en liedjes voor haar zingen. Met moeite krijgen we ons kind terug wanneer we de bus verlaten en hoop sippe dames achterlatend.

River Kwai Bridge Resort

https://www.omnitraveler.nl/wp-content/uploads/Thailand_met_een_peuter
Dichter bij de Brug over de River Kwai kun je bijna niet zitten. Vanuit het restaurant aan de rivier heb je direct zicht op het bouwwerk. Op het River Kwai Bridge resort betrekken we een kruising tussen een bungalow en een stacaravan. De kleinste kamer tijdens onze reis door Thailand met een peuter. Het restaurant is eenvoudig en de ober zeer praatgraag. De overige avonden besluiten we buiten het hotel te dineren, zodat we niet heel de tijd vriendelijk onverstaanbare verhalen aan hoeven te horen.

Tip: wil je tijdens je verblijf graag de brug en omgeving zien, boek dan geen kamer in het centrum van de stad, maar een acccommodatie langs de rivier.

Thailand met een peuter: Kanchanaburi en omgeving

thailand met een peuter

Voor Kanchanaburi hebben we drie volle dagen in ons reisprogramma gereserveerd. Op dag 1 bezoeken we de brug, de begraafplaats en lopen verder door naar het centrum waar we lunchen.

Thailand_met_een_peuter
Dag 2 reserveren we voor de Erewan Falls. Deze waterval bestaat uit zeven niveaus. Via een pad, dwars door het bos, kun je het hoogste plateau bereiken. wij houden halt bij het derde niveau, waar vriendlief een beetje zwemt tussen de vissen. Kleine meid en ik vinden het niets. Ook de vissen ongevaardlijk, ze gaan wel nieuwsgierig en knabbelgraag aan je tenen hangen. Hoe we bij de watervallen komen? We pakken de lokale bus (kosten € 1,35 p.p. per enkele reis).

Tip: ga niet te laat naar de watervallen, zeker niet als het hoogste niveau wil beklimmen, want het park gaat al om 16.30 uur dicht.

Thailand_met_een_peuter
De laatste volle dag gebruiken we voor een treinrit naar NanTok (kaartje kost € 2,70 p.p. per enkele reis). Vanaf het station ben je met een kort ritje per songthaew (€ 0,27 ct. p.p) bij de Sai Yok watervallen. Een stuk minder druk bezocht dan de Erewan Watervallen en dat bevalt me wel. Veel locals komen hier in het weekend picknicken en pootje baden.
Tip: Lees hier meer tips voor activiteiten in/rond Kanchanaburi

Kanchanaburi – Ratchaburi – Hua Hin

Een motor met een zelf aangelast bankje brengt ons naar het busstation. Tijd om Kanchanaburi achter ons te laten en op weg te gaan naar onze strandbestemming van deze reis, Hua Hin. Ook deze rit kan niet in een keer afgelegd worden. In Ratchaburi verlaten we de bus (€ 1,10 p.p.) en dienen we over te stappen op een minibusje (€4,35 p.p.) dat ons naar de koninklijke badplaats brengt. De locals die de bustickets verkopen bieden aan op onze tassen te passen, zodat wij de overstaptijd kunnen gebruiken om ergens te lunchen (en een toiletstop te maken).

Beetje onhandig dat het busje stopt in het centrum, terwijl we langs ons hotel zoeven. Nu moeten we per taxi (€ 8,10) voor een bedrag dat qua kilometers en de eerder betaalde bustickets totaal niet in verhouding staat, maar goed, lopen is ook zo wat….

Sheraton Hua Hin Resort & Spa

thailand met een peuter
Het strand van Hua Hin stelt niet zo veel voor. Iets wat je zeker niet kunt zeggen van het Sheraton Hua Hin Resort & Spa (lees hier mijn uitgebreide review). Wat een heerlijke hangout! Zwemmen, lezen, verrukkelijk eten, absoluut top. We verbleven hier drie volle dagen en genoten optimaal van het resort.

Tip: Ondanks dat wij er vrijwel geen gebruik van maakte, kan ik je de kidsclub van harte aanbevelen. Uitgebreid, volop speelgoed en aardige dames die de kinderen begeleiden.
Thailand_met_een_peuter
Een halve dag maakten we een uitstapje naar een olifantenkamp en de floating market van Hua Hin, beiden een regelrechte tourist trap, niet doen dus! (kosten € 33,95 p.p.)

Hua Hin – Bangkok

De concierge kijkt even vreemd op wanneer we aangeven geen gebruik te willen maken van de limousine service maar met de lokale bus naar Bangkok willen reizen. Hij regelt voor ons, dat het minibusje ons bij het hotel op komt halen, want daar komen ze toch langs (dat wisten we nog van de heenweg). Voor € 4,90 p.p. tuffen we in het koekblik terug naar Bangkok. De, toch al slechtrijdende chauffeur, besluit echter dat hij niet naar het Victory Monument downtown rijdt, maar gooit iedereen er ellendig ver van de stad vandaan eruit. Zelfs de Thai snappen er niets van en vragen de man om uitleg. Een wolk uitlaatgassen is het enige dat hij hen teruggeeft.

Gelukkig staan er genoeg taxi’s opgesteld en kunnen we eenvoudig onze trip (kosten € 9,40) vervolgen. Even krijgen we het nog benauwd als we de goede man uitleggen dat we nabij het Lumpini Park een hotel hebben geboekt. Zijn antwoord: “Lumpini in Bangkok?”

LUXX XL hotel Langsun Road

thailand met een peuter
Een gay-vriend van me raadde dit hotel aan en dat was precies het publiek dat ’s ochtends in de kleine ontbijtzaal van dit boutique hotel aan een fruitsalade zat te knabbelen. Bij het zien van de website voor vertrek had ik zelf iets meer van dit hotel verwacht, wat het verder zeker geen slecht hotel maakt. Het ligt verscholen van de doorgaande weg en daardoor is het heerlijk rustig. Het Lumpini Park, de groene long van de stad, ligt een boogscheut van de acco vandaan verder ben je ook snel bij Silom waar alle grote shoppingmalls zijn.

Thailand met een peuter: Bangkok

thailand met een peuter
De laatste volledige dag in Thailand is voor Bangkok. Floor speelt heerlijk in de speeltuin van het Lumpini park en we maken een fikse wandeling door de wijk Bangrak (het uitgebreide verslag daarvan lees je hier)

Bangkok – Amsterdam

Een taxirit naar de luchthaven is onze laatste ‘activiteit’. Onze trip Thailand met een peuter is gedaan. Het zit er op en wat is het fantastisch gegaan. Ook de terugvlucht verloopt naar wens, – en wat een geluk, wederom drie stoelen voor onszelf, hoi hoi -. Wat een geweldige (eerste verre – met kleine meid) Thailand met een peuter reis is dit geweest!

Tenslotte nog wat Thailand met een peuter tips:

 • Ons reismeisje had enkel een klein rugzakje met wat speelgoed, pixiboekjes en haar favoriete knuffelvriendjes bij zich tijdens deze reis. Geen tab of andere dingen waar de stroom of batterijen van op kunnen raken.
 • Zelf hadden wij een rugzak bij ons, met daarin onze eigen kleding, kleren en luiers voor ons meisje.
 • Voor onze kleine meid namen we een afsluitbaar huishouddoosje met fruit- en rijstwafelrepen mee, alsmede doosjes gedroogd fruit. Als ‘zoethoudertje’ tijdens lange bus of treinritten. Alle andere maaltijden nuttigde ze ter plaatse.
 • Voor vertrek kreeg ons meisje van een (oud)collega het boekje ‘Ikke in Thailand’, leuk om vooraf te lezen, zeer herkenbaar wanneer je het bij thuiskomst opnieuw leest.
 • Wil je wel naar Thailand met een peuter, maar niet alles zelf regelen? Er zijn verschillende gespecialiseerde reisorganisaties te vinden die een prachtige reis voor samen kunnen stellen.

Thailand met een peuter, zou jij het doen?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

6 reacties

 1. Wat een mooie reis is dit geweest! Ik heb het met plezier gelezen… En ik snap het helemaal dat je direct weg wilde uit de stad. Ik herinner me mijn eerste Bangkok ervaring ook nog als de dag van gisteren. En nee, ik vind het niet zielig, in de badkamer… beter voor iedereen als je niet om elk dingetje van elkaar wakker wordt en de koelte is ook een dikke pré.

 2. Zo tof om te lezen. Wij gaan over een paar maanden. We volgen een andere route maar aangezien we met peuter en kleuter reizen heb ik veel aan je verslag.

  1. Hi Karlien, alvast een hele fijne reis toegewenst in Thailand. Ben toch wel nieuwsgierig hoe jullie route er uit ziet……

 3. Een oudere post al zie ik, maar wat uitgebreid! En zoveel foto’s, dat was vast veel werk!
  Hoe dan ook, leuk om te zien. Tja, Thailand is en blijft wel een heerlijk land. Als ik het al zie wil ik al terug, en hopelijk ook ooit eens met mijn kinderen. Mijn dochter wil heel graag!

  1. In Pattaya ben ik trouwens nog nooit geweest. In het jaar dat ik er woonde koos ik dan toch voor Hua Hin als ik maar een dagje had. En als ik langer had ging ik vaak naar Koh Chang (3x geloof ik) en Samet (2x).

 4. Fijne, uitgebreide blog. Wij zijn deze winter in Thailand. Onze route is totaal anders, maar de tips voor Bangkok zijn erg nuttig. Handig ook om afsluitbare bakjes mee te nemen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *