Zoek
Sluit dit zoekvak.

Tanzania, een aaneenschakeling van hoogtepunten

Tanzania Afrika giraffe

De stoere Jeep van reisorganisatie Explore Tanzania bij haar in de straat intrigeerde Marieke enorm. Op reis gaan naar Afrika, dat leek haar wel wat. Toen zij aan het einde van haar basisschooltijd van haar ouders de bestemming voor de zomervakantie mocht kiezen, wist ze het meteen; op safari in Tanzania.

Waar maak je je druk om?

“Een aaneenschakeling van hoogtepunten,” vangt Janet – de moeder van Marieke – enthousiast het gesprek aan over de reis die zij met haar echtgenoot en hun dochter (ten tijde van de reis 11 jaar) gedrieën in 18 dagen maakten. “Van de eerste tot en met het laatste moment was alles tot in de puntjes georganiseerd. Gids Joseph staat voor ons synoniem voor ontzorgen. Zelfs als ik soms dacht dat ik ergens aan diende te denken, lachte hij me toe en vroeg me waar ik me druk om maakte.”

Out of Africa in Tanzania

“Tijdens zo’n reis is alles anders dan je vertrouwde omgeving. Andere populatie, vegetatie, eten en gewoonten. De eerste aanblik van een Masai mét speer, zo bijzonder. Wat me het meest intrigeerde, was de zonsondergang in het Serengeti Nationaal Park. De rust, de natuur, maar vooral het licht aan de het einde van de dag, die rode gloed aan de hemel. Dat was voor mij een ‘Out of Africa’-moment om nooit te vergeten.

zebra Afrika safari

Alweer een zebra

“Arusha, gelegen tegen de Meru berg ervoeren we als heel erg leuk. Net buiten de stad ligt het Arusha Nationaal Park, het begin van ons safari-avontuur. Ondanks het geringe formaat is er volop wild te spotten. Achteraf gezien hebben we veel te veel foto’s geschoten. Tijdens zo’n eerste dag ben je enorm enthousiast over elke giraffe die passeert. Bij het terugkijken van de beelden, denk je echter, alweer een zebra.”

Alle vijf

Hoe mooi is het als je op safari gaat en oog in oog komt te staan met de Big Five (red. buffel, leeuw, luipaard, neushoorn en olifant)? Familie Eilander had dat geluk, tijdens deze reis.

“Joseph probeerde in de wildparken steeds, waar mogelijk, een eigen route te pakken. In optocht rijden daar ontkom je soms niet aan. Wanneer het nieuws je bereikt dat er een neushoornmoeder met jong gespot is, wil je daar toch een glimp van opvangen. Een luipaard in de boom zien is magnifiek. Terwijl het imposante beest de lippen aflikt en nageniet van het zojuist verorberde maaltje, kun je enkel vol respect ademloos toekijken.

olifanten Afrika

Aan olifanten geen gebrek, maar die ene die recht op de auto afstormde, vergeet ik mijn leven niet meer. Net als de leeuwenfamilie bij de Ngorongoro Krater die tevreden aan een buffel knabbelden.

Nijlpaarden mogen dan wellicht geen deel uit maken van de Big Five, indrukwekkend zijn deze beesten wel. Tijdens onze kanotocht op het Momella meer in het Arusha Nationaal Park horen we regelmatig het stuikgewas langs de oevers ritselen, gevolgd door een oorverdovend gebrul. Best wel spannend.“

Hoor jij dat ook?

“’s Nachts hoor ik geluid rondom de tent. Wat zou het zijn? Liggen er leeuwen naast onze tent, raast er een nijlpaard langs of zijn er apen op onze overnachtingsplek aan het apenkooien?”

“Mambo vipy (red. What’s up)?” groet Joseph ons de volgende ochtend. “Dat was waarschijnlijk de wind, die het tentzeil deed klapperen.”

Hand in hand

Tanzania kids Afrika

Naast het spotten van wild, bezoekt het gezin ook bij Rhotia Valley een door Nederlanders gerund weeshuis. “Een deel van je reissom gaat naar de weeskinderen die hier een goede toekomst wordt gegund. Marieke vond dit een enorm boeiende ervaring. Voetballen met de kids. Nieuwgierige koppies die onze blonde dochter van dichtbij willen bekijken en met haar hand in hand willen lopen over terrein. Momenten om te koesteren. Het is dan ook niet vreemd dat na een avond vol gezelligheid het afscheid haar zwaar viel.”

Zalig Zanzibar

Na 10 dagen safari laat de familie Eilander Tanzania achter zich en stapt op het vliegtuig richting Zanzibar. Aan de rand van het zwembad laten ze de indrukken die ze opdeden bezinken. “Vanuit Fumba, onze uitvalsbasis op het eiland Zanzibar is onze dochter onder de indruk van de drukke warme markten, waar kooplui opdringerig zijn en vlees in de zon hangt te wachten op een koper. Echter het meest geniet ze, net als wij, van het verkoelende zwembad en het prachtige strand. Relaxt, sluiten we onze prachtige reis af.”

Tanzania Route

 • Arusha 2 nachten
 • Tarangire Nationaal Park 2 nachten
 • Rhotia Valley Tented Lodge Ngorongoro gebied 3 nachten
 • Midden Serengeti 1 nacht
 • Noord Serengeti 2 nachten
 • Fumba Beach 6 nachten
 • Geboekt bij Explore Tanzania. Meer info, check de website van de reisorganisatie

Tanzania voorbereiding versus ervaring

Bij de voorbereiding van deze safari-reis naar Tanzania luisterde de reisorganisatie steeds heel goed naar onze wensen. Naast het opstellen van een ideaal reisschema schatten zij ook perfect in welke gids goed bij jouw gezelschap past. Vragen of visa en andere zaken werden steeds enthousiast en vlot beantwoord. Ook gids Joseph legde alles in detail uit alvorens we het avontuur aangingen.

Wanneer je eenmaal op reis bent, is alles toch anders dan je vooraf bedenkt. Thuis denk je dat het niet kan, maar dan ineens ligt er midden in een wildpark een kleedje op de motorkap van de Jeep en is dat je lunchplek. In Nederland dacht ik; ‘dat doe ik echt niet’, maar eenmaal op reis vertrouw je op de gids, verdwijnt je angst voor gezonde spanning en wordt je als het ware een met de natuur.

Tanzania

Tanzania Praktisch

 • Tijdverschil 1 uur later (zomertijd – in wintertijd 2 uur)
 • Valuta Tanzaniaanse shilling
 • Visum € 50,00
 • Temperatuur gemiddelde temperatuur overdag is 30°C
 • Beste reistijd juli, augustus en september. Migratie: Januari, februari, maart en december
 • Gereisd met Explore Tanzania
 • Reisduur 18 dagen
 • Reisperiode juli

Dit artikel schreef ik voor/verscheen eerder in TRAVELBOOK Magazine in 2017

Meer Travelers Tales

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *