Bornholm, klein maar fijn
Bornholm, met als grootste en hoofdstad Rønne (Denemarken) is klein, maar fijn. Ideaal om deze plek per fiets te ontdekken. En dat doen we grotendeels op een voormalige spoorlijn.
Wat is er te doen op Bornholm?
Rønne, werd na WOII grotendeels herbouwd, maar voelt nog altijd historisch aan. Zelfs nieuwe gebouwen ‘voelen’ oud aan, omdat ze in dezelfde stijl op zijn getrokken. Gevolg; Je dwaalt zonder er erg in te hebben zo van het modernere gedeelte naar de charmante oude binnenstad (Gamle Stan). Mis de 14e-eeuwse St. Nicolaaskerk niet, een van de meest iconische gebouwen op het eiland Bornholm, of het enorme kasteel met ronde toren. Sla het fascinerende militaire museum in het zuiden van Rønne ook niet over/ Of breng een bezoek aan het Bornnholm Museum en leer meer over de zeevaart en de geschiedenis van het eiland.
➡️ Check ook deze 11 mooie bezienswaardigheden op Bornholm
Op de pedalen
Om Bornholm te verkennen, stappen we op de pedalen. Omdat we per cruise op Bornholm aan zijn gekomen, vertrekken we vanuit de haven, per fiets naar Rønne.. In vroeger tijden was dit een zelfstandige gemeente, nu dient het nog als administratief centrum van Bornholm. Dankzij de natuurlijke haven en de ligging in de Baltische Zee heeft Rønne een interessante geschiedenis. Toen het onder Duitse en Zweedse invloed was, ontwikkelede de plaats zich als haringvissershaven. Tegenwoordig trekt het met zijn straatjes vol kasseien en, vakwerkhuizen talloze bezoekers uit zowel Denemarken als Duitsland, Zweden en Polen.
Amper vertrokken, gaan we direct in de remmen. De Sint-Nicolaaskerk is de eerste stop. Gevolgd door langzaam rijden in Gamla Stan, het historische centrum met zijn hobbelige straatjes en bontgekleurde panden.
Op het juiste spoor
We trappen dwars door Almindingen, een bos in het midden van Bornholm. Volgens onze gids kun je er met een beetje geluk zelfs bizons (in 2012 vanuit Polen, hier uitgezet) spotten. Deze groene plek op het eiland bestaat maar liefst 6.000 hectare, en mag zichzelf daarmee tot een van de grootste bossen van Denemarken rekenen.
De Bornholmske Jernbaner deed lang dienst als spoorwegmaatschappij op het eiland. In de jaren zestig van de afgelopen eeuw verdween het spoor en veranderde de rails in een fietspad. Sommige stations zijn nu in gebruik als museum of doen dienst als woonhuis.
Ronde kerk en de ruige kustlijn van Bornholm
De ronde kerk van Østerlars is het afstappen zeker waard, Het is de grootste en oudste ronde kerk van Bornholm. Een bouwwerk dat teruggaat naar het jaar 1150, met overwegend originele elementen, behoudens het dak en een paar steunpilaren. Het witgekalkte gebedshuis schittert in het zonlicht. Terwijl we even een slok water nemen, vertelt de gids waarom de muren zo dik zijn, als een vesting. ‘De kerk diende niet enkel om ’s zondags naar de mis te komen, maar bood de lokale bevolking ook onderdak in tijden van binnendringende mogendheden. Hier zat je sowieso veilig.’
Ook de indrukwekkende kustlijn verdient het om even halt te houden. En dat doen we bij Sorthat Odde – Nykirke Rev. Deze plek is vernoemd naar een legende, die volgens onze gids als volgt gaat; ‘ Er was eens een reuzin in Zweden, die gooide een steen naar een man die ze van plan was te doden. De steen miste zijn doel en ligt vandaag buiten het strand in ondiep water. Echter om deze te kunnen zien, moet je met een boot het water op en als je geluk hebt, zie je op de bodem de steen, lijkend op een zwarte hoed.’
De grillige kust bestaat uit grote rotsblokken, achtergelaten door het ijs toen het tijdens de laatste ijstijd wegsmolt en vanuit het diepere deel van de zee. ‘Normaal eten we hier altijd een lekker visje voordat we terugrijden naar de haven,’ zegt de gids. Dit keer, helaas, niet, want het verkooppunt is vandaag onbemand. De achtergebleven kanonnen in de nabijheid van de picknickbanken, zijn stille getuigen toen Bornholm zichzelf nog moest beschermen tegen indringers.
Met een knorrende maag, trappen we de laatste 4 kilometer weg en zijn dan terug waar we eerder de dag begonnen, in de haven van Rønne.