Klassiek omlijste riviercruise Nederland
Wie gaat er mee op riviercruise Nederland?
Onder de zachte tonen van een strijkkwart glijdt Nederland langzaamaan ons voorbij. De rode Willemsbrug aan de Nieuwe Maas in Rotterdam maakt plaats voor een uitzicht op de historische vestingstad Gorinchem. Dordrecht verandert stilaan in Amsterdam en de hoofdstad maakt plaats voor een paar historische Hanzesteden. Nederland vanaf het water in combinatie met unieke concerten aan de wal, een klassieker.
Welkom aan boord, we verwachten je
De regen komt met bakken uit de lucht. Rotterdam laat zich van haar meest donkere kant zien. De bemanning van het luxe 5-sterren hotelschip Treasures rent zich de benen uit het lijf om alle gasten en bagage zo snel en zo droog mogelijk aan boord te brengen. De trossen gaan los. Aan boord is het behaaglijk en gezellig. Onder het genot van een welkomstcocktail, muzikaal omlijst door meevarende muzikanten, gaat de reis van start. Nog een beetje onwennig lacht een ouder echtpaar ons toe. De man heft vanaf de andere zijde van de salon het glas. We beantwoorden zijn geste met hetzelfde gebaar. Joost, pianist, en Onno, hoboïst, zullen ons de komende dagen begeleiden en introduceren ons in het concert dat morgen komen gaat. Geboeid hangen zo’n 60 klassieke muziekliefhebbers, bij hen aan de lippen.
Het leven aan boord van een riviercruise Nederland: Over smaak valt te twisten
“Kent u dat en dat stuk, uitgevoerd door dat gezelschap?” informeert een echtpaar uit De Rijp, dat bij ons aan de tafel aangeschoven is voor het diner. Dergelijke conversaties zullen al snel de leidraad vormen aan boord. Tussen het voorgerecht en de soep blijkt dat over smaak wel degelijk getwist kan worden en dan hebben we het niet over wat er door de bediening ter tafel wordt gebracht. “Die dirigent?” klinkt het met een hoge uithaal aan de tafel naast die van ons. Twee dames, zussen, beslechten met twee meevarende vriendinnen een meningsverschil omtrent een orkestleider die later deze week acte de présence zal geven.
Sorry, besloten concert
“Waar zouden we zijn?” Met het openen van de zware gordijnen in de comfortabele cabine krijgen we het antwoord. Vestingstad Gorinchem, onderdeel van zowel de Oude én de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Gewapend met een paraplu tegen de aanhoudende regen, trotseren we de natte kinderkopjes langs de vestingwallen. Luisterend naar de verhalen die onze gids over de geboorte van Nederland in 1572 en het ontstaan van de Oude Hollandse Waterlinie in 1672 met ons deelt. Het is niet anders, maar ook tijdens ons bezoek aan Dordrecht zijn de weergoden ons slecht gezind. Om heel eerlijk te zijn, vinden we het gezien deze weersomstandigheden, niet zo erg dat de gids niet alle 1.000 monumenten in de stad met ons bezoekt.
“Sorry, de kerk is momenteel afgehuurd voor een besloten concert,” horen we reisleider Joost tegen twee geïnteresseerde bezoekers aan de Grote Kerk zeggen, terwijl hij de deur sluit. De muren van de Brabants-gotische kerk en de aanwezigen nemen de klanken van de Stabat Mater tot aan de laatste noot in zich op. Wat een unieke ervaring.
Van de riviercruise Nederland overstappen op de favoriete boot van Heineken
De man met een grijze baard en dito hoofd met krullen en goedlachs gezicht heet ons met onvervalst Amsterdams accent welkom op de Stan Huygens. “Niet zomaar een rondvaartboot, maar de lievelingsboot van ’s lands bekendste bierbrouwer, wijlen Freddy Heineken,” voegt kapitein Frits eraan toe. “Wij maken zondagsmiddags te voet een ommetje, Freddy en zijn entourage stapten aan boord en genoten vanaf het water van de stad.”
“Wat is Amsterdam toch een mooie stad, geen wonder dat elk jaar miljoenen mensen hier een rondvaart maken,” zegt een vrouw naast ons aan boord, die haar jeugd in de stad doorbracht. Op het glazen dak van de boot vervormen de regendruppels het uitzicht op de statige grachtenpanden, maar dat deert niet. Er blijken meer mensen banden met de hoofdstad te hebben. Zo horen we niet alleen van de kapitein waar we langsvaren, maar zijn we ook getuigen van een stukje persoonlijke geschiedenis. De een herinnert zich de oorlogsjaren, de ander zijn juwelierszaak in de negen straatjes, weer een ander zijn studententijd.
Eenmaal terug aan boord van ons eigen schip, verdwijnt eenieder naar zijn cabine. Het dagelijkse kloffie uit. Lange rok, hakken, stropdas en jasje uit de koffer. Deze avond wonen we een voorstelling bij in het iconische concertgebouw. “Ik voel me net een beroemdheid,” vertrouwt een weduwe ons toe. “Die speciale ingang en dat onthaal in de Spiegelzaal,” voegt ze er met een gelukzalige glimlach aan toe. “En dan moet het beste van de avond nog komen.”
Het leven aan boord
Het is rustig tijdens het ontbijt. Het was een vol, maar geweldig programma gisteren. We verwerken de reeds opgedane indrukken tijdens het goedverzorgde ontbijt. Het is niet dat de muziek van het strijkorkest niet mooi is of de inleiding van reisleider Onno op het volgende concert niet interessant is, maar een enkeling kan de slaap niet bedwingen en brengt de tijd tot aan het koffiemoment knikkebollend door.
We glijden als een mes door het water, passeren plaatsen waarvan we niet eens wisten dat ze bestonden. Het landschap is elk moment anders. Zo hebben we uitzicht op typisch Hollandse taferelen; zwart-witte koeien in de wei, een molen op de achtergrond. Dan varen we langs nieuwbouwwoonwijken, die afgewisseld worden door bedrijven- en industrieterreinen. Een kleur domineert. Groen. Het vele groen van de parken, de bossen en de recreatiegebieden aan de oevers.
VOC en Hanzesteden
“Wanhoop niet, mijn jongen, wanhoop niet.” Het zijn de beroemde woorden van gouverneur-generaal van de Vereenigde Oostindische Compagnie Jan Pieterszoon Coen wiens standbeeld we in Hoorn aanschouwen. “Zou de beste man het over het weer hebben gehad,” grapt iemand in de groep, als donkere wolken zich boven onze hoofden samenpakken. Niet iedereen besluit van boord te gaan in Enkhuizen, maar wij slenteren, onder het genot van een flauw zonnetje langs bezienswaardigheden als de toegangspoort met de naam Drommedaris, het stadhuis, De Enkhuizer Waag en de Westerkerk.
“In de middeleeuwen groeiden en bloeiden de Hanzesteden, Kampen is daar een goed voorbeeld van. Mijn broer woont er en ik kom er regelmatig. Als jullie het leuk vinden, kan ik jullie wel wat van de stad laten zien,” oppert de man naast ons aan de ontbijttafel. Dat aanbod slaan we zeker niet af en niet veel later, lopen we met een paar andere gasten van ons schip door de smalle straten van Kampen en passeren historische panden, poorten en kerken. We wanen onszelf haast in de dertiende eeuw, de glorietijd van de Hanzestad. De Bovenkerk of Sint-Nicolaaskerk, een gotische kruisbasiliek uit de 12e eeuw, zagen we na onze tocht over het IJsselmeer, al aan de oevers van de IJssel schitteren. Hier, in dit opvallende element in het stadsgezicht van de stad, beleven we ons laatste privéconcert.
Aan alles komt een eind ook aan onze riviercruise Nederland
Een laatste concert, een laatste diner aan boord en bij binnenkomt in Rotterdam, de laatste keer ontbijten. De laatste keer een goed gesprek met gelijkgestemden, de laatste keer genieten van de kennis en kunde van de twee heren die onze reis begeleidden. Een laatste blik op de fijne luxe cabine, een laatste glimlach van het vriendelijke personeel. Het was fijn!
Riviercruise Nederland: zo kom je er
Ook op Klassieke Muziek Cruise door Nederland? Met Hannick Reizen start en eindigt de reis aan de Oosterkade in Rotterdam aan de voet van de Willemsbrug. De aanlegplaats is per auto bereikbaar, parkeren kan in de nabijheid van de kade. Of kies voor de taxiservice van de organisatie, deze brengt je tot aan het schip en staat na de reis opnieuw klaar voor de rit huiswaarts.
We maakten deze reis op uitnodiging van Hannick Reizen / Destin Travel. Het artikel verscheen eerder in hun eigen magazine.