Zoek
Sluit dit zoekvak.

Ruim 15 jaar op reis in een oude Land Cruiser – hoe doe je dat?

Ruim 15 jaar op reis in een oude Land Cruiser - hoe doe je dat_

In de rubriek Travelers Tales vertellen reizigers enthousiast over hun gemaakte avonturen. Het avontuur van Karin-Marijke & Coen duurt al 15 jaar. In een oude Land Cruiser reizen zij de hele wereld af. Reis je met hen mee?

Zeg ‘ja’ tegen het avontuur

Het belangrijkste moment om aan een avontuur te beginnen is vaak het zetten van de eerste stap. Het ‘ja’ zeggen tegen die reis. Dat deden wij op een dag in oktober en een paar maanden later was het huis en de inboedel ingeruild voor een oude Land Cruiser BJ45 uit 1984. Het doel: rijden naar Azië, zover als het continent ons zou toelaten. Hoe de route precies zou lopen of waar we zouden eindigen, wisten we niet. Dat maakte ook niet uit. We pakten ons boeltje en vertrokken, geen idee hebbend dat we 15 jaar later nog onderweg zouden zijn.

Weg met eenzijdig wereldbeeld

Het verste punt in Zuidoost Azië bereikten we na ruim drie jaar. In die tijd zagen en ervoeren we hoe anders de wereld eruit ziet dan de media ons doen geloven. Niet dat ze liegen, maar eenzijdig is het beeld wel. Ja, er is armoede, er zijn onlusten en terroristen. Maar al reizende merkten we dat de meeste mensen hetzelfde willen als wij in Nederland: vrede, een huis, liefde, onderwijs, medische verzorging, een goede toekomst voor onze kinderen. Dezelfde wensen hebben de Turken, de Iraniërs en Pakistanen, de Thai en Cambodjanen, de Brazilianen, Colombianen en Russen. We verschillen echt niet zoveel van elkaar.

Gastvrij ontvangst in ‘onvriendelijke’ landen

Ruim 15 jaar op reis in een oude Land Cruiser - hoe doe je dat_

De landen met de slechtste reputatie in het westen zijn tot nu toe het meest gastvrij gebleken: Iran, Pakistan, Brazilië, Colombia en Venezuela. Het mooie aan reizen is dat je die andere kant ziet dan die de media ons laat zien. Je leert mensen kennen, zit bij hen aan tafel, speelt spelletjes met de kinderen, deelt een maaltijd en hebt gesprekken. We mogen logeren in dorpen of worden door vreemden uitgenodigd met hen mee te gaan naar hun huis.

Daktent op de Land Cruiser

Maar we zitten niet vast aan steden en hotels. Het fijne van het reizen met de Land Cruiser is dat je kunt stoppen waar je wilt. We parkeren op de mooiste plekjes in de wildernis en zetten daar de daktent op.

Land Cruiser in de container

Nadat we van Nederland via Pakistan, India en Bangladesh naar Zuidoost Azië waren gereden, verscheepten we de Land Cruiser naar Argentinië en vlogen er achteraan. Het idee was om naar Alaska te rijden, maar het Zuid-Amerikaanse continent was zo boeiend dat we er negen jaar bleven en elk land en uithoek bezochten. Voor Nederlanders (Europeanen) is Zuid Amerika momenteel het makkelijkste niet-westerse continent om te reizen met eigen auto. Visums krijg je aan de grens, en het tijdelijk import document voor je voertuig ook.

Ruim 15 jaar op reis in een oude Land Cruiser - hoe doe je dat_

Tijd voor iets anders

Na negen jaar was het tijd voor wat anders. De Land Cruiser gingwederom in de container, terug de oceaan over, dit keer naar Zuid Korea om daarvandaan verder te reizen naar Japan, Noord en Centraal Azië. Daar zitten we nu, in Rusland en de ‘Stans’.

Geld speelt (g)een rol

Hebben we dan zoveel geld, vraag je je nu wellicht af. Zijn we met pensioen? Nee, geen van beide. In de digitale wereld waarin we tegenwoordig leven, is het mogelijk geworden om overal je geld te verdienen, ook als je continu onderweg bent. Dat wisten we bij aanvang van onze reis niet. We vetrokken met een spaarpotje en leefden daar zo zuinig mogelijk van, totdat we na een jaar of twee, drie wisten dat we niet naar huis zouden terugkeren, maar wilden blijven reizen. Sindsdien combineren we ons werk met de reis, als freelance schrijfster en fotograaf, en hebben een online shop. In Nederland kun je onze verslagen maandelijks lezen in 4WD Magazine en daarnaast wordt ons werk regelmatig gepubliceerd in Engelstalige bladen.

Volg de Land Cruiser avonturen van Karin-Marijke & Coen

Wil je onze reis volgen? Dat kan op onze website, op Instagram, of via nieuwsbrieven. Heb je vragen over de reis? Laat het ons weten. We helpen je graag!

Meer Travelers Tales:

Reis met Roos & Wessel door Centraal-Azië
Tim deelt zijn liefde voor Kyōto
Rotary Challenge naar Gambia

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

  1. Wat een inspirerend verhaal. Super om zo reizen en werken te combineren. Zelf combineer ik het op een andere manier en reis ik anders, maar ik kan me helemaal vinden in de ontdekking dat mensen eigenlijk niet zoveel van elkaar verschillen. Mooi verhaal om te lezen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *