Een visumaanvraag kan voor veel reisleed zorgen. Of het nu gaat om een visum voor Vietnam of voor Rusland, altijd loop je wel tegen regeltjes aan waarvan je bij jezelf denkt; “Huh? Wat? Hoezo?”

➡️ Lees ook: Het reisleed dat airconditioning heet

reisleed visumaanvraag

Weet ik veel

“Weet ik veel,” mompel ik in mezelf. “Wat zijn dat nou voor vragen. Hoezo willen ze dat weten!?” Gevolgd door;” Waarom zijn die hokjes zo klein?” Met frisse tegenzin worstel ik mezelf door een lange lijst met vragen heen. Als je nu denkt dat elk visumaanvraagformulier dezelfde vragen in dezelfde volgorde stelt. Mis! Dan zou het waarschijnlijk te gemakkelijk worden. Ik krijg het gevoel of ik een soort toelatingsexamen af moet leggen. Wanneer ik een vraag verkeerd of – naar de zin van de dienstdoende beambte – onvolledig invul, ben ik de pineut. Geen visum. Geen reis.

Klaar. Toch niet

Alles goed, volledig, naar eer en geweten ingevuld? Met de juiste kleur inkt – ja ook daar zijn protocollen voor – op het correcte papier geprint en zijn de marges rondom het formulier eveneens in perfecte staat? Klaar.

Extra paperassen

Toch niet. Iets met uitnodigingen, kopieën van vliegtickets en/of hotelreserveringen. Wacht! Is mijn paspoort nog wel lang genoeg geldig. Hoe zat het ook al weer? Drie maanden of was het nou zes? En geldt dat vanaf de dag van vertrek of na terugkeer in Nederland?

Ze maken mij niets

Wanneer ik alle benodigde info compleet heb en dito paperassen, kan me niets meer gebeuren. Mij laten ze zo binnen. Dat visum heb ik al – spreekwoordelijk – in mijn zak zitten.

Vierkant

Ik trek mijn ‘ik ben een brave reiziger’ gezicht en overhandig het bundeltje aan een norse dame achter het loket. Zonder mij en mijn papierhandel een blik waardig te gunnen klinkt haar stem, zonder van het beeldscherm op te kijken: “Het moet een vierkante pasfoto zijn, geen rechthoekige.”

Tegen welk reisleed liep jij al eens aan tijdens een visumaanvraag? Bij welke ambassade/consulaat was dat?

Visum India aanvragen

Deze column ‘Het reisleed dat visumaanvraag heet’ verscheen eerder in reisvakblad Reisbizz (2017)