Search
Close this search box.

Red Star Line, vanuit ’t Stad varend naar the Big Apple

Antwerpen Red Star Line

Red Star Line was niet zomaar een rederij. Nee, de schepen brachten (tussen 1873 en 1934) meer dan twee miljoen mensen vanuit de Antwerpse haven naar New York. Op zoek naar een beter leven in het beloofde land.

Red Star Line

Antwerpen en de Red Star Line zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Meer dan zestig jaar lang arriveerden miljoenen emigranten in de stad om de oversteek naar Amerika te maken. Talloze plekken in Antwerpen herinneren tot op de dag van vandaag aan die periode uit de geschiedenis.

Red Star Line

Red Star Line Museum

Red Star Line Museum Antwerpen BelgiëposterRed Star Line

Uit eigen ervaring kunnen we het museum van harte aanbevelen. Dit museum neemt je mee op reis. Een reis die de emigranten vanuit heel Europa maakten. Je ervaart hoe men zich vanuit alle windstreken in Antwerpen verzamelden om de grote oversteek naar Amerika te maken.

Hoe men aankwam in de stad, de procedure van aan boord gaan en het leven op het schip. Het feit dat het museum gehuisvest in een pand waar daadwerkelijk inschepingen plaatsvonden maakt het extra speciaal. Verwacht hier niet enkel vitrinekasten vol met spullen, nee in dit museum draait het om de verhalen van de mensen die huis en haard achter lieten om in de Verenigde Staten een nieuw bestaan op te bouwen.

Beklim zeker ook de bijbehorende uitzichttoren en beeld je in dat je – uitkijkend over de haven – wacht op jouw reis naar het onbekende. Laat je meevoeren door de getuigenissen, ieder vertelt z’n eigen verhaal.

📍 Red Star Line Museum, Montevideostraat 3, 2000 Antwerpen. Voor meer informatie bezoek je de site van het museum

Passagiers kwamen ook op deze plekken

Uiteraard stonden de passagiers niet direct bij aankomst in Antwerpen meteen aan boord. Daar gingen check-ups aan vooraf, ook moest men dikwijls wachten op een beschikbare afvaart. De volgende plekken in de stad zijn eveneens gelinkt aan de tijd van de beroemde rederij:

België Antwerpen station

  • Centraal station Antwerpen: Het overgrote deel van de passagiers uit Oost-Europa arriveerden per trein in de stad. Nog voor ze aan de lange overtocht begonnen, hadden ze er al een lange, vermoeiende reis opzitten. Op het station was destijds een dokterspost ingericht. Iedereen die van buiten de landsgrenzen arriveerden werd gecheckt op besmettelijke ziekten.
  •  Joodse wijk: Tegen het centraal station ligt de Joodse wijk, dé plek om een goedkoop onderkomen voor de nacht te zoeken bij aankomst in Antwerpen. De uitbaters van de toenmalige hotels waren veelal buitenlanders die hun landgenoten opvingen in deze goedkope accommodaties.
  • Keyserlei: De chique Keyserlei was voor veel aangekomen migranten een walhalla. Een droom. Een overdaad aan luxe. Dure winkels met dito producten waar men enkel van kon dromen.
  • Rijnkaai: Nog een keer achterom kijken. Aan de Rijnkaai meerden de schepen aan. Iedereen aan boord, het avontuur gaat beginnen.

Meer Antwerpen:

Antwerpen Luchtbal is volop in beweging én staat bol van de street art
Universiteitsbuurt Antwerpen, echt niet alleen voor studenten

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

    1. Hi Björn, Antwerpen is zeker een heerlijke stad! En dit indrukwekkende museum is een bezoek meer dan waard.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *