Deze zomer (aug. 2017) reis ik voor het eerst naar Indonesië. Heel bewust heb ik er voor gekozen slechts een eiland te bezoeken, namelijk Bali. Ik heb er enorm veel zin in, maar tijdens de voorbereidingen voor deze trip raak ik ook wel meer en meer nieuwsgierig naar andere bestemmingen in het land….

Ontdek de onbekende eilanden van Indonesië

Wat zijn nu de hidden gems binnen een bestemming die door veel reizigers aangedaan wordt. Ik vroeg het Wonderful Indonesia, het verkeersbureau van het land. Ze deelden de volgende geheimpjes met me. Lees snel mee:

De Indonesische archipel telt maar liefst 13.466 eilanden. Bali en Lombok, kent iedereen. Maar de echte pareltjes breng je een bezoek aan één van deze prachtige eilanden. Met name liefhebbers van de onderwaterwereld, duikers en snorkellaars, zitten hier op hun plek. Daarnaast zijn watersporters en strandliefhebbers er tevens aan het goede adres.
Indonesië Pulau Moyo

Moyo Eiland

Op een schamele 3 kilometer ten noorden Sumbawa eiland en ten oosten van het welbekende Lombok ligt Moyo Island. Denk prachtige koraalriffen; een perfecte duik- of snorkelbestemming. Het eiland kent slechts een handvol (ongeveer 1000) inwoners. Zij delen het eiland met onder andere wilde zwijnen, angstaanjagende reuzenhagedissen, vliegensvlugge herten, krabbenetende makaken en een heel scala aan vogels. Let op waar je zwemt want met een beetje geluk (of ongeluk) kom je er misschien wel schildpadden of zelfs haaien tegen.

Bintan Eiland

Indonesië Pulau Bintan
Vanuit een van mijn favoriete Aziatische steden, Singapore, vaar je in een uur naar Bintan Eiland. Een schril contrast met de drukke metropool. Hier geen wolkenkrabbers en razend verkeer, maar parelwitte stranden, spectaculaire watervallen en een ongerept mangrovebos waar de heldere rivier de Sungei Sebung doorheen loopt. Toerisme Indonesië beveelt het maken van een boottocht van harte aan. Al varend spot je diverse typen apen, olijke otters, sluwe slangen en, wanneer de avond valt, duizenden vuurvliegjes.

Voor wie helemaal tot rust wil komen, boekt een verblijf in het Bintan Lagoon Resort. Een beauty van een resort, met voor iedere doelgroep wat wils. Ben je sportief aangelegd? Leef je dan uit met de talloze (water)sporten. Wat rustiger aandoen? Sla eens een balletje op een van de de twee (of beide) 18 holes golfbanen. Een dagje – of meer dan een – relaxen, dat kan meer dan prima op het hagelwitte privéstrand.

Rubiah Eiland

Rubiah Island, een vroegere doorvoerhaven richting Mekka, ligt in het westelijke puntje van Sumatra, nabij Weh Island. Gedurende WOII prijkte er een imposant fort dat fungeerde als een Nederlands en Japans bolwerk. Voor de history buffs onder ons: er zijn nog altijd overblijfselen te zien. Tegenwoordig is Rubiah eiland echter de ideale plek voor duikers en snorkellaars. Dit idyllische onbewoonde eiland, vol witte stranden en kokospalmen heeft rijke onderwaterfauna.
Tip: Boek een lodge op het strand en relax.
Indonesië Rubiah Eiland

Thousand Islands

Nabij hoofdstad Jakarta tref je een eilandengroep die luistert naar de naam Thousand Islands. Nou is duizend een tikkeltje overdreven, in werkelijkheid gaat het om 105 eilanden. Ben de hectiek van Jakarta beu, ontsnap dan voor een dag naar één van deze eilanden. Enkel de gedachten dat witte stranden en helderblauwe zee op je wachten maken het al interessant niet waar? Een aantal eilanden zijn geschikt om te overnachten – voor het geval een dagtrip niet genoeg mocht zijn voor je -.
Indonesië Thousand Islands
Wist je dat: Eén van de eilanden luistert naar de Nederlandse naam: Onrust. Een enorme contradictie. Ooit was het hier druk en levendig, vandaag de dag is het echter een oase van rust.

Als je mocht kiezen, naar welk eiland zou jij dan nu af willen reizen?

Meer Indonesië:
De Expert | Debby deelt de mooiste plekjes op Bali
De Expert | Debby deelt de mooiste plekken in Indonesië

twitterredditpinterestlinkedinmailby feather