Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Noord-Korea, alles wat je over dit gesloten wil weten

Noord-Korea, voor velen een mysterieus land. Een gesloten land. Land waar alle mannen hetzelfde kapsel zouden moeten dragen als Kim Jong-un, de leider van het land. Land waar wijlen Kim Jong-il de hamburger uitvond. Noord-Korea. Geen enkel land is in zoveel mysterie en mythes gehuld als The Hermit Kingdom.

Noord-Korea: 100 Questions and Answers – Do You Know about Korea?

Tijdens mijn eerste bezoek aan Noord-Korea – ja ik was er meer dan eens – zat ik vol vragen. Prangende, pragmatisch en paradoxale vragen. De gids was zeer bereid willend mijn honger naar informatie te stillen. Net toen ik dacht dat mijn lijst aan gespreksstof uit dreigde te putten, vond ik in een boekwinkeltje in de hoofdstad Pyongyang een boekje. De titel: 100 Questions and Answers – Do You Know about Korea?
Noord Korea gidsen

Het politieke systeem van Noord-Korea

Het eerste hoofdstuk van het boekwerkje is geheel gewijd aan het politieke systeem van het land.

Our social system is genuinely democratic system which guaarantees in practice the polital rights and liberties of the workers, peasants and other working people. – Kim Il Sung

Waarom het land een éénpartij politiek bedrijft? Het volk koos hier op 9 september in 1948 unaniem voor. De zogenaamde regering van Zuid-Korea doet het boekje af als een colonial puppet regime samengesteld door Amerika. Soevereiniteit – een speerpunt in de DPRK – is bij hun zuiderburen schijnbaar ver te zoeken als we de auteur mogen geloven.

Voor wie het zich af mocht vragen. Vraag 15 geeft antwoord op:” How are human rights guaranteed?” Deze worden volledig beschermd door de rechtsstaat. Vrije meningsuiting staat op pagina 26 beschreven als een gemeengoed net als het recht om te stemmen of om gekozen te worden.
Noord-Korea-mural

Economische ontwikkeling

Een hoofdstuk dat prangende vragen aan de kaak stelt. Vragen als: Hoe snel is de economie gegroeid, hoe zit het met export en hoe was het mogelijk belasting af te schaffen? Deze vragen worden vanuit een Socialistische insteek beantwoord. Mensen maken het land.  Een van de grootste investeringen die het land in de jaren tachtig deed, was de aanleg van de West Sea Barrage. Deze Koreaanse variant van de Afsluitdijk kostte een slordige 28 miljoen Euro (4.000 miljoen Won).
Noord-Korea-Arirang

Hereniging

“Why is the theory of “threat of invasion from the north” absurd?” prijkt er bovenaan pagina 93. Ja waarom is dat? Om een lang verhaal kort te maken. Zolang de Amerikanen aan de grens met Zuid-Korea blijven, kan een vreedzame eenwording nimmer plaatsvinden. “Militaire fascisten belemmeren de eenwording van de beide Korea’s,” luidt het antwoord op vraag 57. De uiteenzetting van het wapentuig dat zowel het Noorden als het Zuiden/Amerikanen tot hun beschikking hebben, lijkt me een vreedzame procedure enkel in de weg te staan…..

Buitenlandse zaken

Vraag 77. Hoe is de relatie van de DPRK tot de VS?
The US imperalists were perpatrating aggressive acts against Korea hunderd years ago. Sinds WWII they have occupied south Korea and there they are perpatrating colonial plunder and oppression.” Klare taal. Het betoog sluit met de woorden: Verbetering in de relatie hangt volledig af van de houding van Amerika. ‘Buurland’ Japan wordt gezien als een partij waar in de toekomst vriendschappelijke relaties mee aangegaan kunnen worden.

Noord-Korea kumsusan palace

➡️ Lees ook: Noord-Korea dagboek – Michael Palin neemt je mee door de DPRK

En dan nu de echt belangrijke zaken over Noord-Korea

📌 Vraag 17: Wat voor soort bloem is de Kimjongilia? Een Begonia
📌 Vraag 37. Wat zijn goede films? The immortal classics: The Sea of Blood, The Fate of a Self-Defence Corps Man & The Flower Girl. Voor een portie binge watching kijk je naar de 10-delige film Star of Korea
📌 Vraag 90. Wat voor straten zijn er in Pyonyang? Changgwang Street, de mooiste. Kwangbok Street, de grootste en niet te vergeten Cholima Street.

Na het doorbladeren van het boekje, reizen bij mij enkel meer vragen. Ben jij iets wijzer geworden over deze bestemming?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *