Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Fietsen doe je in Brabant – Op het Fietsroutenetwerk de Baronie

Fietsen doe je in BrabantZoals ik nog altijd een zwak heb voor papieren reisgidsen, geprinte magazines, zo hou ik ook van een ouderwetse fietskaart. De exemplaren die ik heb liggen gaan al enige tijd mee en eerlijkheid gebied me te zeggen, dat ik ook steeds vaker een knooppuntenroute download. Op een verloren zaterdag pakte ik er weer eens een ter hand en stippelde een route uit. Samen met dochterlief (6 jaar) spreidden we de kaart – fietsroutenetwerk Baronie – op de salontafel uit. Ons meisje zoekt een route uit, die we samen weg gaan trappen. Waar? In de omgeving van ons eigen Breda, want fietsen doe je in Brabant.

Fietsen doe je in Brabant

Omdat een mens niet altijd op reis kan zijn, geniet ik wanneer ik niet de hort op ben van mijn eigen Brabantse land. Hetzij in mijn woonplaats Breda, hetzij in de directe omgeving daarvan.
➡️ Lees ook: Hometown glory : Breda in 22 foto’s

Een tijdje terug vond ik weer eens tijd om de Baronie van Breda rond te snuffelen. Van mijn voormalige fietsmaatje kreeg ik jaren terug een aantal fietskaarten die (onder andere) Breda als startpunt hebben. Dochterlief neemt een kladblaadje ter hand, noteert wat getallen en stippelt zo een route uit die goed is voor een middagje bos, akkers en van Gogh. Eens kijken of die slogan zichzelf waar maakt.

Valse start

De route is in elkaar gedraaid, proviand voor onderweg is ingepakt, er schijnt een flauw zonnetje. Kortom er staat ons niets in de weg. Vertrekken maar.

“Zie jij een bordje met 80 erop?” vraag ik mijn meisje dat achterop zit, met het ‘bingokaartje’ (zo noemt ze het briefje vol getallen) in haar hand geklemd, zit.
“Dat is een acht en een nul, hé mam?”
“Inderdaad, maar waar is dit ronde duo?” denk ik bij mezelf.
Ik besluit richting het station te rijden. Gelukt. Een knooppunt gevonden. Nu de rest nog. In het centrum van Breda, weet ik niet goed genoeg mijn ogen op de palen/borden te houden en mis zo (in eerste instantie) nummer 47. Zo stuiten we wel op de nieuwe fontein op het Kasteelplein, voor het Kasteel van Breda. Pikken we die toch mooi even mee.
Fietsen doe je in Brabant

Ik ga hard, ik ga lekker

Fietsen doe je in Brabant
Het is te merken dat ik al een tijdje geen dergelijke knooppuntenroute gefietst heb. Net op het moment dat we het ene na het andere nummer te pakken hebben, klopt er iets niet. De nummers op de (verouderde) kaart, corresponderen niet (meer) met de bordjes langs de route. Gelukkig treffen we een bord met een overzichtskaart aan. Snel maak ik er een foto van met zowel mijn telefoon als mijn camera. Ons pakken ze niet.

“Nou wil ik er wel even af,” piept er iemand vanaf de bagagedrager. Omdat we een beetje verkeerd zijn gereden, zijn we nu wel vlakbij een speeltuin. We bestellen op het terras van De Peer – in het Liesbos – ieder een flesje chocomel. Terwijl mijn meisje zich uitleeft op de trampoline (niet op de foto), tuur ik op het beeldscherm van mijn telefoon en pluis uit, hoe de route te hervatten.
Fietsen doe je in Brabant

Etten-Leur, Prinsenbeek, Haagse Beemden

Vol goede moed zetten we onze tocht voort. Wind in de rug. Wat gaan we hard. “Goed zo mam,” moedigt een enthousiast meisje me aan terwijl we over het asfalt richting Etten-Leur ‘vliegen’.

Dan roept ons bijdehandje ineens: “Kijk, dat lijkt wel een schilderij van van Gogh.” Potverdorie, ze heeft nog gelijk ook. Op deze knooppuntenroute pikken we een stukje van de van Goghroute mee. Deze route is aangeduid met werken van de beroemde Zundertse schilder. Volgens de informatie op de borden passeren we boerderijen die eruit zien zoals op de doeken van de kunstenaar. Het landschap zou in de loop der tijd nauwelijks verandert zijn.

paardebloem
De akkerlanden en velden, die we via Prinsenbeek, in de Haagse Beemden bereiken zijn goed voor een fotoshoot – met het thema bloemen – van onze Annie Leibovitz in spe.

78

“Dit is de laatste,” hoor ik enigszins teleurgesteld. “Zeven acht, ik zie ‘um, daar op die paal.” Ook zonder bordje wist ik wel dat mijn stalen ros bijna terug in de stal is. We begeven ons weer op bekend terrein en ons appartement is niet ver meer weg. “Wat vond je er van?” vraag ik mijn reisgezelletje. “Leuk!” Ik kan het enkel met haar eens zijn. Oh, en met de slogan natuurlijk. Inderdaad Fietsen doe je in Brabant 😉
Fietsen fietsen doe je in Brabant

Fietsen doe je in Brabant

Geen zin om zelf iets uit te stippelen? Kies dan hier een route.

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

  1. Dat zou ik ook vaker moeten doen…fietsen in mijn eigen Brabant. Als ik fiets, is dat meestal van Eindhoven naar Nuenen om daar een grote ijsco te eten 😉 .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *