Zoek
Sluit dit zoekvak.

Breda in 22 foto’s, zo tof is mijn Brabantse hometown

Breda begijnhof

‘Breda vooruit, de klokken luiden, Breda vooruit, de Parel van het Zuiden.’ Zo maar een fragment uit het Bredase volkslied. Heel mijn leven woon ik al in deze Brabantse stad en ja, ik woon er graag. Ben er zelfs misschien wel een tikkeltje chauvinistisch over. Het is toch ook geen schande om deze Nassau stad op te groeien en er nog altijd met veel plezier te wonen?

Hometown glory

Reizen is leuk, maar terugkeren naar mijn geliefde woonplaats misschien nog wel het fijnst. Met veel liefde en plezier legde ik de mooiste plekken in Breda vast. Ben je klaar voor een portie hometown glory?
Breda bezienswaardigheden begijnhof
Een plek die maar weinig Bredanaars kennen. Het begijnhof. En nee, begijnen zijn niet hetzelfde als nonnen. Een oase van rust, terwijl de drukke Grote Markt op steenworp afstand er vandaan ligt. Wanneer er vrienden van buiten de stad of uit het buitenland op bezoek zijn, neem ik ze graag hier mee naar toe.
Tip: Je kunt ook in een van de huisjes, dat thans dienst doet als klein museum, binnenkijken.
Meer info lees je na op de website van het Breda’s Begijnhofmuseum.

Breda @ the beach!


Op het moment van schrijven (maart 2016) is Belcrum Beach nog gesloten, maar ik kan niet wachten tot dit stadsstrand haar poort weer opent.
Tip: Lees hier waarom ik zo’n fan ben.

Wie van moderne architectuur houdt, loopt het best even door het Chassé Park. Een voormalig kazerne terrein waar (o.a.) architect Rem Koolhaas tekenden voor de zogeheten campus stijl van dit stedenbouwkundig project.

Trotse dame


Ze valt moeilijk over het hoofd te zien, de Grote of O.L.V. kerk. Compleet met praalgraf voor de Nassaus en andere prachtige graven, ornamenten en kunststukken.
Wist je dat Breda in de 2007 tot en met 2010 massaal bier dronk om de kerk te steunen? Dat zit zo.
➡ Voor een fantastisch uitzicht over de stad, beklim je de toren van de Grote Kerk. Dikke aanrader.
Grote kerk Breda

Aan cafés geen gebrek in Breda en op de Havermarkt, in de schaduw van de Grote kerk, zeker niet. Door alle horeca zie je soms niet hoe pittoresk dit pleintje eigenlijk is.

2 x een kasteel


Net buiten Breda, ligt dit charmante waterkasteel. Kasteel Bouvigne. Helaas, is het vrijwel nooit te bezoeken omdat het onderdeel is van Waterschap Brabantse Delta. Het landgoed Bouvigne is daarentegen gratis toegankelijk.
Meer info lees je op de website van het Waterschap.

Kasteel breda
Nog een kasteel en nog een waar je nauwelijks binnenkomt. Het kasteel van Breda is sinds lange tijd het opleidingsinstituut voor militairen (KMA – Koninklijke Militaire Academie). Wil je toch een kijkje nemen binnen de muren (aanrader), loop dan mee met een gids van de VVV.

Net buiten het centrum van Breda


Tussen Breda en België ligt een fantastisch fietspad, het Markdalpad. Regelmatig pak ik de fiets om een tochtje naar onze Zuiderburen te maken. De dichtstbijzijnde plaats in ‘het buitenland’ is Meerseldreef. Een gehucht met een handvol cafés, een speeltuin, een brouwerij gerund door paters en een heiligentuin. Wat wil je nog meer?

Mastbos Breda
De natuur is niet ver van de stad vandaan. Al meer dan 500 jaar is het Mastbos de groene long van de stad. Heerlijk!

Hidden Gem


Pal tegen het Begijnhof ligt nog zo’n hidden gem, de Merkxtuin. Een oud burgervader schonk deze tuin vol kunst en zicht op historisch panden aan de stad en haar inwoners. Wat een fijn cadeau.

Mezz Breda
Qua ontwerp heb ik er nooit wat aan gevonden, de MEZZ, het poppodium van de stad. Af en toe woon ik er een optreden bij of neem in de zomermaanden plaats op het terras van het bijbehorende Mezzcafé.

List


De legende gaat dat door deze poort, turfschipper Adriaan van Bergen met zijn schip het kasteel van Breda binnenvoer en zo de toen heersende Spanjaarden versloeg. Mooi verhaal. Mooie poort. De plek waar de man uit Etten-Leur met zijn variant van het Paard van Troje de vijand versloeg was op een andere plek in de stad.
Turfschipper Breda
En hier hebben we dan onze held. Vind het wel altijd een beetje raar dat hij ‘verstopt’ staat op een pleintje (Stadserf) waar nauwelijks mensen komen.

Birds eye over Breda


uitzicht Breda
Behalve een bezoek brengen aan het interieur van de Grote Kerk kun er nog iets anders doen. Namelijk de 60 meter hoge toren beklimmen. Via de Nassauklok en de Torenwachterskamer bereik je de top en geniet je van het prachtige uitzicht over Breda en de verre omgeving.

Parklife Bredavuurtoren Breda
Als ik in de zomermaanden niet op Belcrum Beach te vinden ben, dan tref je me hier. In het Valkenberg, het stadspark van Breda. Gelegen tussen het station en het centrum. Het T-huis lijkt altijd in het zonnetje te staan. Kids vermaken zich in het speeltuintje of met de loslopende kippen en konijnen. In de maanden juli/augustus vinden hier elke dinsdag gratis concerten plaats. Kleedje, picknickmand en een flesje wijn. Gezelligheid ten top.

Bezocht jij Breda wel eens? Wat is je het meest bijgebleven van de stad?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

8 reacties

  1. Grappig om een blog over Breda te zien en te lezen. Ik ben zelf geen Brabander maar ben wel regelmatig in Breda geweest toen ik in Tilburg studeerde. De gezelligheid van Breda is fijn en het centrum tof. De hidden gems zijn mooie tips!

    1. Hi Dasja, Breda is zeker gezellig. Heb in Tilburg gestudeerd (1 jaar) en een paar jaar gewerkt, maar deze stad kan toch echt niet tippen aan mijn eigen stad.

  2. Wat leuk om aan de hand van deze foto’s een beter beeld te krijgen van Breda. Ik ben er nog nooit geweest en kon me er ook niet echt een voorstelling bij maken. Heerlijk dat er ook een stadsstrandje is. En dat kasteel ziet er ook prachtig uit. Ik kan me voorstellen dat het geen straf is om na een reis thuis te komen in Breda.

    1. Kom zeker een keer langs in mijn stad. Na een dagje sightseeing/shoppen is het heerlijk relaxen op Belcrum Beach. Tot snel!

  3. Leuk om Breda zo te zien. Roept mooie herinneringen op van de tijd die ik er woonde en studeerde. Het blijft een mooie en bijzondere stad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *