Search
Close this search box.

Nazomeren op Sicilië, la dolce vita in de herfstzon

Italië Granita Sicilië Palermo

De herfst is begonnen, de dagen worden korter, de zon laat zich steeds minder zien. Wat zou het toch fijn zijn de zomer te verlengen op een plek waar het kwik in het najaar niet onder de twintig graden zakt. Tel daar heerlijk eten, een diversiteit aan stranden en cultuur op werelderfgoed niveau bij op, dan zit er maar een ding op: de koffers pakken en naar het Italiaanse vulkanische eiland, Sicilië vliegen.

Proef Italië in Palermo

Sicilië Sicilië
Vanuit de luchthaven Aeroporto di Palermo, liggen de Tyrreense Zee en de Middellandse Zee direct aan je voeten. Wanneer het verkeer even meewerkt, ben je in een half uur in het centrum van de eeuwenoude stad. Naast het bewonderen van het prachtige Teatro Massimo, de fraaie Quatro canti of de indrukwekkende Santa Maria dell Ammiraglio kerk, streelt Palermo niet alleen het oog, maar ook de tong.

Proef de smaak van Italië, tijdens een uitgebreide lunch of diner. Vanzelfsprekend zijn hier niet te versmaden pasta- en pizza gerechten verkrijgbaar maar Sicilië heeft ook een tal van specialiteiten die je op het vasteland niet treft.

Zet je tanden in een cannoli (koekrolletje met ricottavulling), slurp aan een granita (gemalen ijs drankje) of hap van panelle (deegplakken van kikkererwten). Buon appetito.

Theatraal Teatro Massimo

Teatro Massimo Sicilië Sicilië
Alles is in Palermo is theatraal. De manier waarop het drukke verkeer zich door nauwe straatjes manoeuvreert, de wijze waarop de marktkoopman semi-verontwaardigd onderhandeld over zijn waar en de trant waarop men over eten praat.

Teatro Massimo, het theater der theaters, met haar zes etages, goudkleurige loges en adembenemende plafondschilderingen is een absolute must-see tijdens een bezoek aan de stad. Bovendien werd hier, de dramatische schietscène op de trap van het theater, van de wereldberoemde film Godfather 3 gefilmd.

De legende gaat dat in het theater een geest ronddwaalt. “Het is een oude non,” vertrouwt de gids de aanwezigen toe. “Ze ziet er op toe, dat ouderen die een voorstelling bijwonen, het pand weer goed verlaten en niet struikelen over de gevaarlijke laatste trede van de imposante trap.”

“Ik ben het licht van de wereld: hij die mij volgt loopt nimmer in het donker”

Sicilië Sicilië Sicilië
Sicilië kent een lange geschiedenis die gepaard is gegaan met vele oorlogen, overheersingen en invloeden door groeperingen en religies. Hierdoor heeft de stad zich ontwikkeld tot wat ze nu is: een boeiende samensmelting van verschillende culturen. Kathedralen, kerken, gebouwen en pleinen de stille getuigen van de Arabieren, Moren, Grieken en Normandiërs die ooit heer en meester in de stad waren.

Misschien wel het meest indrukwekkende bouwwerk, uit de twaalfde eeuw, net buiten Palermo, is de dom van Monreale. Bij binnenkomst valt je oog direct op de enorme afbeelding van Christus als Pantocrator. Hij ‘spreekt’ de bezoeker wijze woorden toe.

Het bijbehorende klooster word door velen wel het Siciliaanse wereldwonder genoemd. In de kloostertuin zijn meer dan 100 dubbele zuilen te bewonderen. Elke set is anders: gedraaid, gezigzagd, met reliëf of met mozaïeksteentjes ingelegd.

Mondain Sicilië: Mondello

Sicilië
Jongeren en de rijke jetset uit Palermo trekken in het weekend naar de kust. Het mondaine Mondello ligt op een boogscheut van Palermo aan een wit zandstrand. Een geliefde plek om te vertoeven en te dineren is het oude badhuis, Alle Terrazze.

Met een glas bubbels in de hand op de veranda van het restaurant de zon in de zee zien zakken. Onbetaalbaar.

Strand én cultuur in Cefalù

Sicilië espresso Siciliëstrand Italie
Wil je de drukte van Palermo even ontsnappen? Op een half uur rijden van de stad, arriveer je in Cefalù, een schilderachtig mooi vissersstadje.

Onbekender dan haar concurrent Taormina maar onterecht onbemind. Een wirwar aan straatjes brengt je naar de oude haven en het witte zandstrand. Aan de voet van de 12e-eeuwse dom, staan diverse terrasjes waar je in de ochtendzon van je cappuccino geniet. Lido Poseidon is een van de grootste strandtenten, aan de rand van de stad.

“Vijfhonderd,” glundert de eigenaar. “Ik bezit vijfhonderd strandstoelen en parasols.” Wanneer de avond valt, maken deze plaats voor stoelen en tafels. Met je voeten in het zand, geniet je van de heerlijkste gerechten gemaakt met alles wat de zee te bieden heeft.

Meer Sicilië:

Dit artikel schreef ik voor reisvakblad TravelPro – the Dutch Travel Trade Magazine #20 verschijningsdatum 2 oktober 2014

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *