Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Cannoli Siciliani, de liefde voor Sicilië gaat door de maag

Italië Cannoli Siciliani

Is het heel erg als ik zeg dat van mijn bezoek aan Sicilië ik het meest genoot van de Cannoli Siciliani?
Sicilie_overview

Sicilië, Italië op z’n best

Ahhhh, Sicilië, heerlijk! Italië op z’n best, wat mij betreft. Vulkanisch en groen. Weinig hoogbouw, schattige pleintjes waar di mama met haar vriendinnen in de schaduw van de oleander de laatste roddels doorneemt. In Palermo verdringen mannen met goedgekapte haren, polo’s met het kraagje omhaag, grote zonnebril en dito horloge, elkaar in de rij bij de tabacchi. Het geluk en het grote geld, vermomt als lottoformulier, roept. De stadsbussen zijn vrijwel leeg, op de driebaansweg rijden met gemak vijf auto’s naast elkaar.

Leegstand en Art Deco, mariabeelden en leuzen over Berlusconi vormen het décor van de stad. Dames in strakke kokerrokken nippen staand van hun espresso en werken haastig een cornetto naar binnen, op weg naar kantoor. Oude tradities en ‘belangrijke’ families vieren nog immer hoogtij. Imigranten uit Tunesië en Libië proberen wat geld te verdienen met het wassen van autoruiten, terwijl een straat verder toeristen zich met een paardenkoetsje door de stad laten rijden.

Sicilië_Villa_Igiea_lunch

Rust temidden van de hectiek

Rust, temidden van alle hectiek, is er wanneer er gegeten wordt. Eindeloos lange lunches, met zorg en verse ingrediënten klaargemaakt. Mijn lunch in de tuin van het Grand Hotel Villa Iega, nam niet minder dan twee uur in beslag.

Granita de Grattatella

Aan de voet van het imposante Teatro Massimo, staat een karretje. Niet zo maar een karretje, het is een karretje dat van generatie op generatie hier staat. Hier drink je lekkerste granita van het hele eiland!

Cannoli Siciliani

Sicilië_Cannoli
Van alle lekkere maaltijden, heerlijke wijnen, glaasjes homemade limoncello is er een ding dat ik echt niet te versmaden vind, de Cannoli Siciliani. Een – tamelijk zwaar – nagerecht uit de Siciliaanse keuken. Een gerold koekje, gevuld met ricotta.

Recept Cannoli Siciliani:

Het deeg voor de cannoli:
Wat heb je nodig?
50 gr. boter
50 gr. poedersuiker
7 el droge witte wijn
4 el vanillesuiker
1 snufje zout
300 gr bloem
Aan de slag:
Meng boter en poedersuiker en klop met mixer luchtig. Doe er vervolgens witte wijn, vanillesuiker en zout bij, goed mengen. Voeg de helft van de bloem door het beslag, wederom goed roeren/mengen. Als het een geheel is, voeg je de overige bloem toe. Maak met je handen tot een soepel deeg. Laat 2 uur afgedekt op een donkere plek rusten.

Vulling

Wat heb je nodig?
500 gr. ricotta
75 gr. suiker
50 gr. pure chocolade
Aan de slag:
Roer de ricotta los, dit doe je het beste met een vork. Hak het stuk chocolade grove stukken. Roer de suiker en chocolade door de ricotta. Zet de vulling vervolgens in de koelkast.

Cannoli

Wat heb je nodig?
cannoli-vormen
Frietpan, friteuse
taartsteker of kom of iets anders, zolang het maar 10 cm doorsnede heeft
keukenrol
2 eieren
Aan de slag:
Verwarm het frietvet voor op 180 ºC. Smeer de cannoli-vormen in met olie (of boter). Scheid de eieren. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 3 mm dik. Steek cirkels uit. Leg de het deeg over de cannoli-vorm. Aan de uiteindes bestrijk je het een beetje met eiwit. Druk goed aan, de uiteinden moeten aan elkaar plakken. In twee minuten bak je de de cannoli goudbruin. Haal de cannoli eruit en laat ze uitlekken op keukenpapier. Alvorens de vormen te verwijderen, laat je de cannoli goed afkoelen, dit kan door ze een paar minuten in de vriezer te leggen.

Smullen

Wat heb je nodig?
spuitzak
20 gr. gekonfijte sinaasappelschil
1 el poedersuiker
Aan de slag:
Vul de spuitzak met het ricottamengsel en spuit het in cannoli. Garneer de cannoli met, fijngesneden, sinaasappelschillen. Maak het geheel af door er wat poedersuiker over te stuiven.

Is de Cannoli Siciliani ook jouw favoriet? Of heb je liever Cassata (cake met gezoete ricotta en marsepein met bovenop gekonfijte vruchten en slagroom)? Lastige keuze, niet?

Meer Italië:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Bedankt: nu heb ik gelijk weer zin in cannoli! ZO lekker! Ik ben nog niet in Palermo geweest, misschien toch eens doen..

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *