Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Machines de l’île | Machtig mooie wereld in Nantes

Kruip in de hoofden van Pierre en François, de mannen achter Machines de l’île in Nantes. Waar je dan terecht komt, lijkt wel een droom. Een wereld waarin wonderlijke creaties leven tussen de mensen, waar insecten ongekende afmetingen hebben en een heuse olifant dagelijks een ommetje maakt over de voormalige scheepswerf.

Machines de l’île Nantes

Pierre Orefice en François Delaroziere zijn de grondleggers van dit wonderlijke avontuur dat Nantes als toneel heeft. Met een achtergrond in straattheater ontmoetten de mannen elkaar twee decennia geleden bij het Royal de Luxe gezelschap. Naast verschillende andere culturele projecten, richtten de de vrienden zich samen op een nieuw project. Fantasie voorbij je wildste dromen lijkt het credo van de twee.

Oude scheepswerf vormt wonderlijke wereld

Waar tot 1987 schepen op de werf lagen, is nu het decor van de creaties van Machines de l’île. Twintig jaar (2007) nadat de industriële vlakte is verlaten, kruipen de eerstgeborenen uit het nest. De Grand Elephant en het Galerie des Machines bijten het spits af en laten menige mond van verbazing doen openstaan.
In 2012 stappen de eerste passagiers aan boord van Caroussel des Mondes Martins een kolos van een draaimolen met als centraal thema de onderwaterwereld. In de zomer van 2016 mag ik een voorproefje nemen van een op handen zijnde project Arbre aux Herons. De ideeën bij de heren van Machines de l’île zijn nog lang niet uitgeput. Ik vermoed dat het beste er zelfs nog aan zit te komen…

Over de olifant

Als ik eerlijk ben, heeft de olifant van Machines de l’île me (bijna) letterlijk en figuurlijk omver geblazen, dit was wat mij betreft de meest fantastische creatie. Als de foto’s niet voor zich spreken, gooi ik er even een handje getallen tegenaan:

  • 12 meter hoog, 8 meter breed en maar liefst 21 meter lang(!)
  • 48,4 ton staal en hout
  • snelheid 1 tot 3 km/u
  • écht alles beweegt; van het pluimpje van zijn staart tot aan de wimpers en zijn enorme flaporen

pas op overstekende olifant verkeersbord

Lange rij voor het laboratorium

De wachttijd is niet mals, ruim een uur sta ik met vriendlief en onze kleine meid in de rij, alvorens we toegang hebben tot de Galerie des Machines. Een combinatie van Jules Vernes (geboren in Nantes) meets Leonardo da Vinci meets restanten van de verlaten scheepswerf. Hou er rekening mee dat je niet zelf de creaties in gang mag/kan zetten. Een team van professionals houdt op verschillende plekken een soort optreden. Veiligheid en het vertellen van het verhaal staan hierbij voorop. Als je geluk hebt, hang je zomaar in een bakje onder een enorme reiger of zit je op de rug van een gigantische spin.

spin Nantes Machines de l'île rups

Machines de l’île Nantes praktisch:

  • Trek voor een bezoek aan Machines de l’île zeker een halve dag uit. Wanneer je alles op je gemak wilt zien heb je dat echt wel nodig. Wij bezochten enkel Galerie des Machines. Echter als je alle creaties in actie wil zien, spendeer je daar toch zeker een uur tot anderhalf uur. Dan hebben we het nog niet over de wachttijd en de werkplaats en film die ook nog te bezichtigen zijn. Ook bij de olifant en de carrousel ben je – zeker in de vakantieperiode – niet direct aan de beurt.
  • Wij schaften een Pass Nantes aan, hiermee heb je ‘gratis’ toegang tot verschillende onderdelen van Machines de l’île
  • Vanuit het centrum is het terrein goed te voet te bereiken, vind je dat toch te ver, spring dan in de tram (eveneens inclusief in de Pass Nantes)

➡️ Lees ook: Nantes: Le Voyage à Nantes – een uitgebreid fotoverslag

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *