Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nantes: Le Voyage à Nantes – een uitgebreid fotoverslag

Zomer na zomer kruipt Nantes als een rups opnieuw uit haar cocon, om gedurende de zonnigste maanden van het jaar als een prachtige vlinder te schitteren.

Le Voyage à Nantes

Nantes treedt met haar zomerse culturele route Le Voyage à Nantes op als pionier op het gebied van kunst op openbare plaatsen. De voormalige, bruisende hoofdstad van Bretagne barst van de leuke (groene) verrassende plekken. In de zomer van 2016 trok ik voor de eerste maal naar deze opmerkelijke Franse metropool. En daar heb ik zeker geen spijt van. Reis je met me mee naar/door Nantes?

Kasteel van de hertogen van Bretagne

Nantes kasteel
Nantes kasteel
Reis je in Frankrijk, dan kom je vroeg of later een kasteel tegen. In Nantes is dat precies zo. Recht tegenover de toeristische dienst van de stad, ligt het kasteel van de hertogen van Bretagne. Een robuust versterkt kasteel, dat tegenwoordig een museum gewijd aan de geschiedenis van de stad. Onze kleine meid interesseert het kasteel niet zo veel. De zogenaamde water spiegel voor het gebouw is veel leuker. Een enorme fontein om in te spelen en doorheen te rennen!

Recyclage

Nantes Recyclage
Op verschillende plekken in de stad tref je tijdens de Le Voyage à Nantes 2016 billboards met kunst van artiest Jean Jullien. Alledaagse taferelen, maar dan net even anders.

Bezoek het Bouffay kwartier

Nantes St. Pierre & Paul kathedraal
In dit deel van de stad domineert de St. Pierre & Paul kathedraal, een gotische gigant uit de 15e eeuw. In de smalle straatjes eromheen struin je van eettentje naar barretje en stuit je zo maar op een authentiek vakwerkhuisje.

Crêperie Heb Ken

Nantes Heb Ken
Het goede van Bretagne komt crêperie Heb Ken naar boven. Niet voor niets prijzen prestigieuze reisgidsen dit tentje jaar in jaar uit aan in hun boekwerken. Zorg dat je – net als wij – net iets voor lunchtijd aanschuift anders is achter in de rij aansluiten en wachten geblazen tot je je tanden in een, niet te versmaden, crêpe of galette (of beiden) kunt zetten.

Jardin des Plantes

Nantes Jardin des Plantes
Wanneer je de Jardin des Plantes in Nantes binnenstapt snap je direct waarom de stad in 2013 de onderscheiding ontving inzake Europese Groene hoofdstad. Wat een fijn plekje is dit, zeg. Er zijn bankjes om op te relaxen, een speeltuin, een kinderboerderij en natuurlijk een keer aan planten en bomen. Oh, naast planten, zijn er ook nog eens 60 vogelsoorten te spotten.

Les Machines de l’île

Nantes Les Machines de l'île
Voor mijn vertrek verwarde ik Les Machines de l’île met Royal de Luxe, een ander wonderlijk gezelschap uit Nantes. Laatstgenoemde laat (onder andere) Antwerpen steevast in verroering wanneer de reuzen op bezoek komen in de Scheldestad. Mijn verwarring was niet geheel onterecht, in het verleden werkten beide gezelschappen samen, echter sinds enkele tijd is men ieder hun eigen weg gegaan. Reken maar dat het een bezoek meer dan waard is.
➡ Lees hier alles over Les Machines de l’île

Uithangborden

nantes Uithangborden
Waar je in Nantes ook kijkt, op heel veel plekken tref je grappige uithangborden. Zo tof!

Le Nid

Nantes Le Nid2
Nantes Le Nid
Met de lift zoef ik in no-time naar de 32e verdieping van de Tour de Bretagne. Het uitzicht, daarvan moet ik maar geloven dat het fantastisch is, aangezien bij aankomst op de top ik net op een enorme regenbui getrakteerd word…. Erg? Welnee, Le Nid – letterlijk vertaald ‘Het nest’ is binnen zeker zo leuk. Wat zeg ik, binnen is het geweldig. Het nest is het thuis van een enorme ooievaar en haar talrijke eieren. Nippend van een cocktail, wacht ik tot de bui overwaait.

Zeemonster

Nantes Zeemonster
Absolute hit bij onze kleine meid (5 jaar), het zeemonster van de Japanse architect Kinya Maruyama. Pal ernaast ligt een voetbalveldje en niet zo maar een. Het daadwerkelijke speelveld loopt in een curve, maar de bijgeplaatste spiegel laat een heel ander beeld zien.

Stap op de fiets

Nantes Bicloo
In steeds meer steden zie je ze, de openbare fietsen. In Nantes rijdt je weg op een Bicloo. Of – wanneer je een Pass Nantes aanschaft tour je door de stad en langs de Loire op een huurfiets.

Le Lieu Unique

Nantes LU
In mijn eigen Brabant hebben we de Verkade fabriek, Nantes toverde de voormalige koekjesfabriek van LU om tot een cultureel centrum. Ik woonde er geen voorstelling bij, maar relaxen in de strandstoelen langs de rivier is ook erg fijn.

Stap in de voetsporen van Jules Verne

Nantes Jules Verne
Het lijdt geen twijfel, Jules Verne is de bekendste inwoner van Nantes, ever. Bezoek het bescheiden museum op Butte Sainte Anne. Geniet en passant van het panoramisch uitzicht over de stad en steek over naar het planetarium aan de overzijde van de straat. Meer weten over de auteur van knallers van best sellers als onder andere ‘Twintigduizend mijlen onder zee’ en ‘De reis om de wereld in tachtig dagen’ zijn sporen zijn door de gehele stad terug te vinden.

Ga naar het Graslin kwartier

Nantes Passage Pommeray
Als je maar een ding in dit gedeelte van de stad kunt bezoeken, ga dan linea recta naar Passage Pommeray, een unieke 19e eeuwse winkelgalerij. Tip: als je hier dan toch bent, verwen jezelf dan met wat lekkers van maître chocolatier Georges Larnicol. Overheerlijke macarons, Bretonse kouign amann en chocolade om van te watertanden.

Markt van Talensac

Nantes Talensac
Misschien was ik wat aan de late kant, maar het begrip in Nantes, de markt van Talensac vond ik een klein beetje tegenvallen…. Neemt niet weg dat je er heerlijke (streek)producten kunt kopen, variërend van verse zeevruchten tot muscadet wijn.

Containerkunst op Place de Bouffay

Nantes containerkunst
Elk jaar tijdens de Le Voyage à Nantes, siert een ander imposant kunstwerk het Place de Bouffay. In 2016 de eer aan Julien Berthier, die uit een stel containers een giga-grote mobile creëerde.

‘All aboard!’

Nantes treintje
Nantes is compact genoeg om de meeste bezienswaardigheden te voet af te leggen. Echter komt er wel eens protest van een 5-jarig meereizend meisje. Oplossing: Een (klein) uurtje aan boord van het toeristentreintje.

Met volle teugen genoot ik van Nantes. Van oude gebouwen en hedendaagse kunst, van groene parken en pop-up art, van Jules Vernes en de creaties van Les Machines de l’île en van alle projecten behorende tot Le Voyage à Nantes. Oh, enne in alle andere maanden in Nantes natuurlijk ook de moeite van een bezoek waard.

Praktisch

  • Le Voyage à Nantes, is een culturele route dwars door de stad Nantes. Haal bij de Toerisme de Nantes Metropole een plattegrond en ga op expeditie in de stad. Of volg simpelweg de groene lijn, die dwars door Nantes loopt en mis niets van de authentieke, creatieve en gedurfde objecten.
  • Schaf een Pass Nantes aan, hiermee krijg je gratis (of met reductie) toegang tot vele bezienswaardigheden, maak je gebruik van het openbaar vervoer of huur je een fiets.
  • Wij reden met eigen auto naar Nantes. Vrijwel de gehele binnenstad is voetgangersdomein, maar aan de rand van het centrum zijn verschillende parkeergelegenheden (betaald en onbetaald).
  • Op zoek naar een fijn appartement in het hartje van de stad? Wij boekten drie nachten bij Loft au Centre de Nantes.

Nantes beeldjes

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

2 reacties

  1. Leuk artikel en stond al op de wenslijst en nu nog meer. Helaas zal dat niet de komende 6 maanden zijn dus je mag iemand anders blij maken met de pas!

    1. Hi Tikva, ik had voor mijn vertrek al goede verhalen gehoord over de stad en daar was geen woord over gelogen (als je het mij vraagt). Ook – zoals je kunt zien – een toffe stad om met kinderen naar toe te gaan. Binnenkort verschijnt er een artikel over het appartement dat we, midden in de stad huurden, een heerlijke uitvalsbasis om de stad te verkennen. Stay tuned!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *