Local Life Tunesië. Marian je mee naar haar nieuwe moederland, waar ze met haar man Abdel in een kleine plaats in het groene noorden van het land woont. Dit is haar verhaal én dit zijn haar tips als je Tunesië zelf gaat bereizen.
Niet verbaasd
Dat ik ooit in het buitenland zou gaan wonen heeft niemand verbaasd. Ik heb veel gereisd en ben in veel continenten geweest. Vaak vroeg ik mij af, zou ik hier kunnen wonen? Soms was het antwoord ja, soms nee. Een emigratie is er echter nooit van gekomen. Waarom dan nu wel en waarom Tunesië? Mijn eerste vakantie buiten Europa was naar Tunesië, misschien was dit toen al een teken. Hoe cliché de liefde heeft mij naar dit prachtige land gebracht. Wij hebben elkaar leren kennen bij een familiereis door Tunesië.
Gaat het écht om mij?
In Tunesië zijn veel mannen op zoek naar Europese vrouwen voor een ticket naar Europa en een beter leven. Je ziet geregeld jonge mannen met vrouwen die hun oma konden zijn. Dat maakt de eerste verliefdheid als nuchtere Drentse dan ook ingewikkeld. Gaat het hem echt om mij? Mijn man wil echt niet naar Europa en weg uit Tunesië, weg van zijn familie. Wij schelen ook niet in leeftijd en zeker niet onbelangrijk, hij heeft mij nooit om geld gevraagd. Na vijf jaar heen en weer reizen en zeker van elkaar te zijn werd mijn huis te koop gezet. Huis en auto werden verkocht, een aantal persoonlijke spullen in een busje van een transporteur geladen. Ik ben tijdelijk bij mijn moeder gaan wonen om alles voor te bereiden.
Mijn cultuur
Toen Adel nog niet mijn echtgenoot was, is hij naar Nederland gekomen, omdat ik het belangrijk vind dat hij wat van mijn cultuur weet. Hij kende mijn familie al, maar hoe ik leef, wie mijn vrienden zijn en mijn werk ect. niet. Na afscheid van iedereen te hebben genomen zijn wij samen naar Tunesië vertrokken.
Tunesië als nieuw thuisland
We hadden eerder al een stukje grond gekocht om een huis te gaan bouwen en tot dat klaar is, huurden wij een huis. Inmiddels is ons huis klaar. We hebben 3 appartementen voor de verhuur (langere termijn). Dit geeft ook inkomen. Als buitenlander mag je geen werk doen die een Tunesiër kan doen, omdat de werkeloosheid groot is. Sinds november 2018 hebben wij een winkel in elektriciteit en verlichting. Tijdens de bouw van ons huis misten wij een zaak als dit in onze woonplaats.
Local Life Tunesië: Tunesische bruiloft
Wij zijn getrouwd op 31 maart en 1 april 2018. Samenwonen is hier niet gebruikelijk en ik werd alleen getolereerd omdat ik een Europese ben. Mijn familie is gekomen en we hebben het groot en deels traditioneel gevierd, inclusief een hennaparty en hamam.
Medjez el Bab
Onze woonplaats is Medjez el Bab, een stad met ongeveer 20.000 inwoners, 59 km ten westen van Tunis. In het groene noorden te midden van landbouw en bergen. Het is geen toeristen plaats en ik ben de enige buitenlander. Adel is hier geboren en daarom ken ik hier vrij veel mensen. De taal is een probleem, men spreekt Tunesisch Arabisch en die naar school zijn gegaan spreken ook Frans en soms Engels. Beetje bij beetje leer ik het Tunesisch.
Local Life Tunesië: Tunesië en haar bevolking
Voor een Arabisch land zijn de vrouwen hier vrij. Bij de wet is geregeld dat man en vrouw gelijk zijn. Je ziet vrouwen met hoofddoek, maar ook zonder, of men is geheel bedekt. Men is vrij om te doen wat men wil.
De mannen ontmoeten elkaar in koffietentjes, hier worden veel zaken gedaan. Als je iets wilt kopen heb je vrienden nodig die de verkoper kennen om een goede prijs te bedingen.
Het leven hier is zoals het ongeveer 50 jaar geleden in Nederland was. De familie en het geloof zijn erg belangrijk. Mensen zijn zeer gastvrij. Als je iemand bezoekt krijg je eten aangeboden of thee. Weigeren is onbeleefd. Alles wordt hier gevierd met eten, bruiloften, besnijdenissen en ook begrafenissen.
Het weer in Tunesië
Tunesië heeft vier jaargetijden. In de winter kan het zelfs sneeuwen in de bergen tegen de Algerijnse grens. Ook kan het overdag heerlijk zijn, echter de meeste huizen hebben geen centrale verwarming, waardoor het `s avonds erg koud kan zijn als het buiten afkoelt tot 8 graden. We zitten dan gezellig met zijn allen op matrassen op de grond en dekens over.
Zomers is het erg heet, het kan wel 47 graden worden. Vanwege deze hitte is er een soort siësta. Banken en overheidsinstelling werken dan tot 14:00 uur.
In de winter en maart regent het geregeld, dit is nodig voor de landbouw en om de barrages te vullen. Deze barrages leveren water in de droge periode. De infrastructuur kan de regen echter niet goed aan, waardoor straten blank staan, wat tijdelijk veel overlast geeft. In maart, april en mei staat er veel in bloei. Ik vind het een prachtig gezicht als de perzik- en amandelbomen in bloei staan en de velden vol staan met klaprozen en later zonnebloemen.
Beste reistijd voor Tunesië
De beste reistijd is april, mei, juni, september, oktober en november.
Het is ook beter om niet tijdens de Ramadan naar Tunesië te gaan. Het is een gezellige periode voor de bewoners, omdat men elkaar op zoekt. Dit gebeurd echter in de huizen en als toerist krijg je daar niets van mee. Veel mensen slapen `s middags en het leven ligt dan stil. Een aantal mensen is sneller geïrriteerd, omdat men honger of dorst heeft. Ook is het voor velen moeilijk te zien als anderen eten of drinken. In de grote hotels is dit echter geen probleem, maar voor degene die er graag op uit gaat is het beter een andere periode te kiezen.
Openbaar vervoer in Tunesië
Tunesië heeft veel te bieden voor de avontuurlijke toerist. Je kan rondreizen met het openbaar vervoer. Dit is zeer goedkoop, maar kost veel tijd en is niet comfortabel.
- Er zijn louages (minibus) voor de regio of langere afstand. Deze vertrekken als ze vol zitten en hebben geen vaste tijden. Ze vertrekken van een station speciaal voor louages en voor een bepaalde bestemming, bijvoorbeeld naar het noorden vanaf een station in het noorden van de plaats van vertrek.
- De normale bus, vertrekt ook vanaf een station. Ze zitten erg vol.
- De trein, deze gaat niet elk uur, maar bijvoorbeeld 4x per dag.
- In de stad Tunis heb je de metro, deze rijdt gewoon boven de grond.
- Iedere plaats heeft taxi`s die ook goedkoop zijn.
Je kunt vanuit hotels excursies doen of uitstapjes boeken bij plaatselijke reisbureaus.
Local Life Tunesië: Pak de (huur)auto
Voor mij is echter de beste manier om te reizen per auto. De huur van een auto is niet erg prijzig en de brandstof ook niet. Er zijn route péage en route national, deze zijn over het algemeen goed en de péage is goedkoop. Het voordeel van de auto is dat je vrij bent om te gaan en stoppen waar je wilt en wanneer je wilt. Vaak zijn plaatsen vlak voor een bezienswaardigheid of er na mooier en rustiger dan op de plaats zelf.
Het verkeer lijkt soms een chaos, men creëert op een 2-baans weg met gemak vier banen, maar men laat elkaar ook net zo makkelijk weer invoegen.
Tunesië tips van Marian
Het land is verdeeld in vier delen, het groene noorden, de Sahel in het midden, de Sahara in het zuiden en Djerba. Ik zal per regio wat tips geven.
Local Life Tunesië: Tunis, de hoofdstad:
De medina (oude stad) is de moeite waard om te bezoeken. De nauwe straatjes zitten vol met winkeltjes, een straat met juweliers, een straat met spullen voor een bruiloft of besnijdenis, een straat met kleding en schoenen, kruiden enz. hebben een echte Arabische sfeer. De oudste moskee mosque Zitouna ligt ook in de medina. Diep in de medina zijn ook een aantal leuke plaatsen om wat te drinken. Of net buiten de medina op het pleintje bij de fontein bij Bab Bhar, aan het begin van de Avenue de Habib Bourgiba. Dit is een wijde straat waaraan de Franse ambassade ligt en het oude theater en de grote klok. Het doet aan een straat in Parijs denken.
Aan de andere kant van de medina bevindt zich het regeringsgebouw van Tunis, La Kasba en het werkpaleis van de eerste minister.
Carthage
De oude hoofdstad in de Romeinse tijd. Op verschillende plaatsen zijn overblijfselen te bekijken. Je kan een pass partouts kopen voor alle plaatsen of een ticket per onderdeel. Er zijn overblijfselen van Romeinse huizen, twee theaters, haven Carthage en de Punische haven, thermen van d`Antonin, Birza (katholieke kerk), centrum van een Punische stad.
Bardo museum, dit museum is helaas negatief in het nieuws gekomen vanwege de aanslag in 2015. De slachtoffers worden nog steeds herdacht in de hal van dit indrukwekkende museum. In dit museum vindt je de mozaïeken en beelden van de Romeinen vanuit het hele land hier verzamelt.
Local Life Tunesië: Sidi Bou Saïd
Alsof het zo vanuit Griekenland is weggehaald en hier neergezet is, met zijn witte huizen en blauwe luiken. Dit is ook een favoriete plaats voor de Tunesiërs om te wandelen en koffie te drinken. Een bijzonder mooi uitzicht heb je vanaf het terras van Café de Delice over Cap Bon en een deel van Tunis. Dit café is prijzig, op het plein zijn ook een aantal andere terrassen waar het goed toeven is.
la Goulette
De haven waar de cruiseschepen en veerboten vanuit Europa komen kun je heerlijk eten. Een menu complet heeft een soep, salade, stokbrood, brick en vis, een traditionele maaltijd, niet duur en ook populair bij de lokale bevolking. De restaurants serveren snel, zodat ze veel gasten kunnen bedienen op één avond, dus heel relaxed eten is het niet.
Noord Tunesië, het groene deel van het land
Vanuit Tunis kan je een rondreis door het noorden maken. Dit wordt het groene deel van Tunesië genoemd, maar dit is alleen in de winter en voorjaar groen. Het is het gebied van de landbouw, was de graanschuur van Rome in de oudheid. Als het graan van het land is, komen de nomaden met hun tenten en dieren om de restanten van het land te eten.
Bizerte
Via Utique, een archeologische plaats uit de Punische tijd, naar Bizerte. Bizerte wordt ook wel het Venetië van Tunesië genoemd. Vanuit Tunis kom je over een grote brug de stad in. In het oude centrum, de medina en de oude haven liggen de bootjes op het water en is het leuk slenteren langs het water. Breng een bezoek aan de overdekte vismarkt of eet vis in één van de restaurants. Een mooi uitzicht is er vanaf een byzantijns fort. Er zijn een aantal hotels in Bizerte. In de regio zijn mooie zandstranden.
Local Life Tunesië: Parc Ichkeul
Niet ver van Bizerte ligt national Parc Ichkeul. Hier kun je met de auto naar boven of wandelen. Het is een park met veel vogels, ook is het mogelijk om buffels en jakhalzen te zien.
Tabarka
Tabarka ligt aan zee, niet ver van de Algerijnse grens. Het staat bekent om de bloedkoraal en een internationaal jazzfestival dat meestal in juli of augustus is. Het is een kleine stad dat tegen de bergen is geplakt. Eén van de mooiste koffiebars van het land is hier, Café Andalus. Voor de kust op een rots ligt Fort Génois en je kan wandelen langs Les Aiguilles. Voor de revolutie kwamen er veel Italianen, omdat zij rechtstreeks op Tabarka airport konden vliegen. Tegenwoordig komen de toeristen veelal uit Tunesië en Algerije. Er zijn veel hotels en een mooie golfbaan. Het is een leuke badplaats die nog niet is ontdekt door het massa toerisme.
Aïn Draham
Van Tabarka naar Aïn Draham is een prachtige route die door de bergen slingert. Bij helder weer kun je de kust van Tabarka zien. Aïn Draham doet Europees aan, de huizen hebben schuine daken met dakpannen. Zomers is het er koeler vanwege de hoogte en `s winters kan het er sneeuwen. In deze regio zijn veel kurkeiken en er wordt gejaagd op o.a. wilde zwijnen. Aïn betekend bron, voor water uit de bergen. Rij verder naar Le Kef. Onderweg zijn nog een paar Romeinse opgravingen te bezichtigen. Bulla Regia en Chimtou.
Local Life Tunesië: Le Kef
Le Kef is een bergstad en heerlijk koel `s zomers. Het heeft een kasteel en een mooi museum. Het is leuk om door de medina te wandelen. Er zijn een aantal hotels. Het is een prettige kalme plaats.
In de buurt ligt Jugurtha`s Table, een tafelberg. Als je van wandelen houdt kan je deze beklimmen via trappen en op de top heb je een geweldig uitzicht.
Dougga
Van Le Kef terug naar Tunis passeer je Dougga. Voor mij is dit de mooiste Romeinse opgraving van Tunesië. Het was destijds een grote stad. Het theater is behoorlijk compleet en zomers zijn daar optredens te zien. Er worden nog steeds opgravingen gedaan. Het ligt op een heuvel tussen de velden. Maak in Testour nog een stop op Place Andalus. Het ligt naast de grote moskee en een oude straat, wat een mooi uitzicht geeft. De Place Andalus doet aan als een Spaans plein met sinaasappelbomen, waar de tijd lijkt stil te staan. Hier kun je echt genieten van een drankje en het buitenleven. Testour staat bekend om de granaatappels en ricotta.
Badplaatsen Hammamet & Nabeul
Badplaatsen met veel hotels. Nabeul staat bekend om haar aardewerk. Op vrijdag is hier markt, achter de toeristenmarkt is de gewone markt met groente en fruit. Hammamet is een luxe toeristenplaats met vele hotels en vertier. Uit Cap Bon komen de citrusvruchten van Tunesië.
Cap Bon
Vanuit één van deze plaatsen kun je gemakkelijk een rondje Cap Bon doen met een auto. Via Kelibia met haar mooie fort, naar Kerkouane met Punische opgravingen. Op de punt van Cap Bon ligt Haouaria. In Korbous, is een natuurlijke bron die warm water in zee laat stromen. Een hamam in zee, deze plaats is populair bij de Tunesiërs. Daarna terug naar Hammamet of Nabeul.
Local Life Tunesië: Takrouna & Zaghouan
Van Hammamet naar Sousse zie je ter hoogte van Enfidha aan de rechterkant Takrouna. Dit is een oud berberdorpje op de top van een berg gebouwd. Erg leuk om te bezoeken, met een mooi uitzicht op de omgeving. Je kan er ook iets drinken in een restaurant met berberspulletjes.
Voor de liefhebbers van de oudheid is het leuk om de Temple des eaux in Zaghouan te bezoeken. Vanuit deze tempel werd het water via een aquaduct naar de wijk Bardo in Tunis geleid. Dit is een afstand van ongeveer 55 km en onderweg zijn er nog restanten van deze aquaduct te zien.
Sousse & Monastir
Sousse is een grote luxe badplaats met een mooie medina en Ribat.
Monastir ligt ten zuiden van Sousse en heeft ook een Ribat. Het mausoleum van Habib Bourgiba, de eerste president van Tunesië kan hier bezocht worden. Beide plaatsen hebben diverse hotels en vertier.
Mahdia
Mijn favoriete badplaats is Mahdia. Het is niet heel massaal en heeft mooie stranden. De pittoreske medina ligt op de punt omgeven door de zee. Er loopt een weg rondom deze punt. Hier is een fort en een vissersbegraafplaats. Er is een grote moskee en een museum. Er zijn leuke terrassen met veel schaduw van de bomen, waar het goed vertoeven is. Iedere vrijdag is er een grote souk (markt). Vanuit Mahdia is het gemakkelijk om een bezoek aan Sousse of Monastir te brengen.
Zeker de moeite waard is een bezoek aan El Jem, waar de op 3 na grootste Colosseum ter wereld staat. Dit gebouw is zeer indrukwekkend en met een beetje fantasie, zie je de gladiatoren met dieren vechten. Zomers worden hier ook wel concerten gegeven. Op een andere locatie is een museum, die men kan bezoeken met dezelfde entreekaart.
Local Life Tunesië: Kairouan
Kairouan is de meest heilige plaats van Tunesië, de vierde belangrijke stad voor moslims. Het heeft de grote moskee en daarnaast nog ongeveer 300 moskeeën. De grote moskee kan als niet moslim bezocht worden. Ook zijn er diverse graven van heiligen te bekijken met mooi tegelwerk. Veel pelgrims bezoeken Kairouan. Ik kom graag in Kairouan omdat het een authentieke stad is met een prachtig ommuurde medina. Ontdek de medina door rond te lopen en kleine stegen in te gaan. In de medina is Bir Barouta, een 17de eeuwse bron waar het water op de eerste verdieping omhoog gepompt wordt door een kameel. Een pas partouts is te verkrijgen om de bezienswaardigheden te bekijken, waaronder ook de bassin des Aghlabites. Deze bassins voorzagen een groot gebied van water in de 9de eeuw.
Kairouan is het centrum van tapijten maken. Dit proces is te bekijken op diverse plaatsen in de stad en overal worden tapijten verkocht. Probeer ook eens de zoete specialiteit van Kairouan, het koekje makroud.
Vanaf september zie je in de regio rondom Kairouan overal grote hoeveelheden rode peper die gedroogd worden aan de huizen. Deze worden verkocht in het hele land en hier wordt de beroemde hete rode saus, harissa van gemaakt.
Gabès
Gabès heeft de souk Jara, bekend om de henna en de rieten tassen waar men boodschappen mee doet in de souk. Vlakbij de souk staat een moderne moskee. Gabès is omgeven door een grote oase.
Rondje Djerba
Djerba, het grootste populaire eiland met veel hotels en vertier is te bereiken per vliegtuig, veerboot of per auto over een oude dam. Persoonlijk vindt ik de boot het leukst, met een beetje geluk kun je dolfijnen zien. Houmt Souk is de hoofdstad van het eiland en doet zijn naam eer aan. Houmt Souk betekent marktstad en overal zijn markten te vinden. Verder is er een grote borj (fort) en is het leuk om door de vissershaven te wandelen. In Houmt Souq en Midoun zijn de meeste hotels te vinden.
Op Djerba leeft een grote joodse gemeenschap. Eén van de oudste synagoge `s ter wereld staat in El Riadh, El-Ghriba. Hier wordt jaarlijks een pelgrim tocht gehouden door joden vanuit de hele wereld. Deze pelgrimstocht is meestal in mei. De synagoge ziet er van buiten niet heel bijzonder uit, echter van binnen is het prachtig. In El Riadh is ook graffiti/street art te zien in diverse straten.
Guellala
Guellala is het pottenbakkersstadje van Djerba. Hier kan je het leuke museum bezoeken, die veel laat zien van het leven en de kleding van Djerba.
Olijven
Op Djerba en in het zuiden zie je veel olijfbomen. Deze worden geplukt met de hand vanaf oktober tot ongeveer februari kan je dit waarnemen. Vrouwen staan op huishoudtrappen en laten de olijven op een groot stuk plastic vallen. In deze periode zie je veel pick ups rijden met zakken vol olijven op weg naar oliepersen. Er zijn veel moderne oliepersen, maar als je een oude kan vinden moet je deze zeker bezoeken. Met een ezel of kameel wordt er in een donkere ruimte, met een molensteen de olijven geperst. De olie wordt opgevangen en de pulp wordt aan de dieren gevoerd. Je kan hier ook olie kopen, voor een euro of 4 heb je een liter zeer goede olijfolie. De geur van de olijfolie ruik je in de weide omgeving.
Local Life Tunesië: Medenine
Medenine is een stad met een prachtige ksar rondom een plein. In het verleden waren dit paleizen, nu vaak opslag plaats voor granen of voer en dieren. Ze worden nu soms verbouwd tot hotel, restaurant of winkel. In de regio van Tataouine zijn vele ksour, meervoud van ksar te vinden. Douirette en Chenini zijn 2 mooie ksour. Het is zelfs mogelijk om een wandeling te maken van Douirette naar Chenini. Chenini is het gemakkelijkst te bezoeken.
Local Life Tunesië: Matmata
Matmata is net als Chenini en Douirette een berber stad. In Matmata en omgeving, zijn de holwoningen te bezoeken. Vanwege de hitte in het zuiden hebben de berbers lang geleden woningen in de rotsen uitgehakt. Compleet met ruimte voor de dieren en voorraden. Doordat het onder de grond is, heeft het een constante temperatuur van ongeveer 17 graden. President Bourguiba heeft destijds besloten dat niemand zonder elektriciteit en water kon wonen en heeft nieuwe dorpen gebouwd. Zodat de mensen die in een ksar of holwoning leefden, verplicht werden naar deze nieuwe dorpen en ‘moderne’ huizen te verhuizen.
Echter in deze nieuwe woningen is het zomers erg heet, waardoor tegenwoordig veel gezinnen tijdens de hete maanden terug gaan naar hun oude holwoning, omdat het daar veel aangenamer is. Men kan dit zelf ervaren in één van de twee hotels onder de grond. In hotels Sidi Driss zijn scenes van Starwars opgenomen. Als u door de bergen in de omgeving van Matmata rijdt kunt u op diverse plaatsen bewoonde of verlaten holwoningen zien.
Ksar Ghilane
Ksar Ghilane is een oase in de Sahara, waar men met een 4×4 auto kan komen. Het is een gemoedelijk plaatsje met diverse campings en hotels. Op de camping kan men een tent huren. In de oase is een natuurlijke bron, waar men in kan zwemmen. Hier kan je met een quad of kameel de woestijn in om de ruïne van de ksar te bezoeken.
Local Life Tunesië: Douz
Douz, de poort naar de Sahara. Vanuit hier kun je met een kameel de woestijn in en daar overnachten in een bedoeïenentent. Iedere donderdag is er een grote souk, zowel een warenmarkt als een dieren markt. Van heinde en ver worden de dieren aangevoerd. De goederen markt is in en om de gezellige medina en daarnaast is de dieren markt. Douz ligt in een oase en staat bekend om de goede kwaliteit van dadels. Ieder jaar, in december is hier het meerdaagse festival van Douz. Dit vindt gedeeltelijk plaats bij de poort naar de Sahara en in de medina.
Er zijn paardenraces, kamelenraces, traditionele muziek en dansgroepen. Zeer populair bij de Tunesische bevolking en zeer interessant voor toeristen. Men moet wel van te voren een hotel reserveren, want het stadje loopt helemaal vol tijdens dit festival.
Restaurant El Bey is een belevenis om te eten. Het is gelegen in een dadelplantage en bestaat uit diverse bedoeïenententen. Het heeft traditionele gerechten gemaakt in aardewerken potten en bereid in ovens op brandhout gestookt. Het ligt enkele kilometers buiten Douz.
Chott el Jerid
Chott el Jerid is een groot zoutmeer, waar zout wordt gewonnen. Als je hier rijdt kun je een fata morgana zien. Meestal staat er geen water in het meer, of heel weinig. Van Douz naar Tozeur rij je dwars door dit meer.
Local Life Tunesië: Tozeur
Tozeur is een leuke oasestad. Net als in Douz hebben de dadels hier een zeer goede kwaliteit. Je kan een mooie tocht door de oase maken met een rijtuig. Tozeur heeft een speciaal metselwerk dat alleen hier voor komt. De medina is ook een bezoekje waard.
Vanuit Tozeur kan je leuke uitstapjes maken naar de 3 bergoases, Chebika, Tamerza en Mides. Alle 3 verschillend en gemakkelijk in één toer te bezoeken.
Nefta
Nefta een oasestad, ligt ten zuiden van Tozeur aan de oever van Chott el Jerid. Vanaf een hoger gelegen koffiebar heb je een mooi uitzicht over La Corbeille, een vallei waar de Corbeille stroomt. Het is een natuurgebied midden in het stadje Nefta. Nefta is het religieus centrum voor de pelgrims in het zuiden. Er zijn meer dan 24 moskeeën en vele marabouts. Dit zijn speciale graven voor heilig verklaarde mensen. Moskeeën en religieuze gebouwen zijn helaas vaak niet te bezoeken door niet moslims.
Star wars
Net buiten Nefta in de woestijn, bevindt zich een Star wars dorp. Het ziet er nog net zo uit als toen de film gemaakt werd. Naast dit dorp ligt een grote zandduin. Het is een geliefde plaats om de zonsondergang te bekijken. Nog dieper in de woestijn ligt Ong Jemel, de kamelennek van zand. Het is niet verstandig hier zelf met de auto naar toe te gaan. Er zijn geen wegen en men verdwaald gemakkelijk in de woestijn. Tours vertrekken vanuit Tozeur die via de bergoases en Ong Jemel naar de grote duin en het Star wars dorp gaan. Op meerdere plaatsen is de Star wars film opgenomen, echter die heb ik niet bezocht en kan dus niet uit eigen ervaring vertellen. Voor de echte fans is dit wel op internet te vinden.
Le Lezard Rouge
Le Lezard Rouge, dit is de naam van een prachtige koloniale trein, met de nog authentieke inrichting. De trein was een geschenk van Frankrijk aan de laatste bey (een soort koning) van Tunesië. Het bestaat wel uit verschillende klasses, de privé vertrekken van de bey zijn luxer dan de vertrekken van de meereizende hofhouding. De reis duurt ongeveer 1 uur en 45 minuten en gaat door een adembenemend gebied. De trein rijdt heen en terug over hetzelfde spoor en stopt, zodat de passagiers foto`s kunnen nemen. De trein vertrekt vanuit Metlaoui. Informeer over de vertrektijden, want de trein rijdt niet het hele jaar. Meestal tussen juni en september. Het is ook verstandig om van te voren een kaartje te regelen om teleurstelling te voorkomen. Dat kan op het station van Metlaoui of bij Hotel Tamerza Plaza.
Tenslotte
Probeer het land te leren kennen, net als zijn bewoners. Ga eens naar een koffie bar of restaurant waar de lokale bevolking komt, probeer een chicha (waterpijp), bezoek een souk. Zeker de moeite waard is een hamam bezoeken. Een badhuis waar iedere Tunesiër 1x per week naar toe gaat. Informeer voor de tijden, mannen en vrouwen zijn apart en men draagt een slip. Maar het allerbelangrijkste is, geniet, geniet van al het moois wat Tunesië te bieden heeft.
2 reacties
Hallo <Marian . Ik vond je beschrijving over Tunesie erg leuk en interessant. Wij ( mijn man en ik ) wonen in Duitsland stervens koud en het moet nog winter worden. Mijn man gaat het komende jaar met pensioen en we zijn aan het bekijken of er ergens op de wereld een plekje voor ons is waar we zouden kunnen wonen, lekker warm en genoeg te zien, ik ben 73 mijn man 63 dus als je denkt mens blijf waar je bent mag je dat ook schrijven.We willen of kopen of huren , als ik alles zo bekijk dacht ik dat Hammamet wel wat zou kunnen zijn???We houden wel van rust, dieren en alles wat met tuin te maken heeft vooral onze citrusbomen, maar ons huis telt 11 kamers en dat is veel te groot, ook nog een aantal hectare grond, en een enorme tuin, met moestuin, dat wordt wel een beetje veel, vandaar dat we op zoek zijn naar wat anders, ik ben benieuwt naar je kommentaar alvast bedankt als je dat zou willen doen. Groetjes Mieke
Dag Mieke, mooie plannen. Deze website is niet van Marian, dus ik weet of ze het leest en wij hebben haar contactgegevens niet (meer). Succes met het vinden van een mooi verblijf.