Zoek
Sluit dit zoekvak.

Citytrip Vilnius | Veelzijdige uitstap in Litouwen (Baltische Staten)

Lithouwen Vilnius

Kies eens iets anders dan Londen of Parijs, kies eens voor een Citytrip Vilnius

Waarom we kiezen voor een Citytrip Vilnius? Vilnius, mocht zichzelf Culturele hoofdstad noemen in 2009, Lonely Planet raadt Litouwen aan als ‘Best in Travel’ voor 2015. Genoeg redenen voor airBaltic om te starten met een directe vluchtverbinding tussen Amsterdam en deze Baltische hoofdstad.

Nieuwe route airBaltic: Tijd voor een Citytrip Vilnius

incheckbalie airBaltic Schiphol
Haar collega wilde niet op de foto, deze dame poseerde graag voor mijn camera. Ballonnen op Schiphol i.v.m. de inauguratievlucht van airBaltic op het traject Amsterdam – Vilnius

Reeds bij vertrek op Schiphol hangen de ballonen klaar bij de incheckbalie. Reizend Nederland mag het weten, het is feest bij airBaltic. De luchtvaartmaatschappij startte 30 oktober met een nieuwe directe route tussen Amsterdam en Vilnius. De vlucht, die drie keer per week uitgevoerd zal worden, is een toevoeging aan de bestaande directe route Amsterdam-Riga, hiermee verstrekt ze haar aanwezigheid in de Baltische Staten. Ondanks eerdere berichtgevingen dat de vluchten per Boeing 737 uitgevoerd worden, is besloten voorlopig de passagiers per Bombardier DHC-8-400 te vervoeren.

“Naast deze vlucht lanceerden we deze week ook de nieuwe verbinding Tallin – Parijs,” laat Julija Sovane, area manager BENELUX, Frankrijk en Spanje voor AirBaltic TravelPro bij aankomst in Vilnius weten. “Onze vloot bestaat nu uit 25 toestellen, vijf Boeing 737-500, acht maal een Boeing 737-300 en 12 zeer milieuvriendelijke Bombardier toestellen. In de loop van 2015/2016 voegen we daar nog eens in totaal 10 toestellen aan toe,” vult ze trots aan. “Bovendien zullen we elke seizoen een nieuwe bestemming aan ons aanbod toevoegen.”

Radisson Blu Lietuva, fijne uitvalsbasis voor je Citytrip Vilnius

Radisson Blu Lietuva Citytrip Vilnius
The girl in the mirror – gerenoveerde kamer @ Radisson Blu Lietuva
Radisson Blu Lietuva
Gerenoveerde kamer @ Radisson Blu Lietuva

TravelPro vloog tezamen met een aantal loyale Nederlandse reisorganisaties van airBaltic naar de Litouwse hoofdstad Vilnius. Langs rivier de Neris rijst een 22 verdiepingen tellend gebouw op, luisterend naar de naam Radisson Blu Lietuva. Een gebouw dat reeds dertig jaar dienst doet als hotel en sinds een aantal jaar de naam van Radisson Blu op het dak heeft staan. “Reeds drie decennia staat deze plek bekend om haar goede service, wij van Radisson Blu streven het na, deze goede service te evenaren maar liever nog te verbeteren,” aldus de Nederlandse Ronald Smithjes, District Director van Radisson Blu hotels in de Baltische regio.

Vilnius verkennen

Peter & Paul kerk Citytrip Vilnius Litouwen
Barokke interieur van de Peter & Paul kerk
Citytrip Vilnius Litouwen
Uitzichtpunt over Vilnius, op – Trys kryžiai – drie kruizen heuvel
‘Stebuklas’ vilnius Litouwen
‘Stebuklas’
‘Stebuklas’ vilnius Litouwen
‘Stebuklas’

Onder begeleiding van een ervaren Engelssprekende gids van DMC Terra Incognita, verkent de groep Vilnius. “Deze barokke kerk is in tien jaar gebouwd, maar het duurde ruim veertig jaar voordat het interieur voltooid was,” aldus gids Virginia over de imposante Peter & Paul kerk.

Voor een prachtig uitzicht over de oude stad neemt ze ons mee omhoog. “Er zijn verschillende plekken om onze groene hoofdstad als een vogel te kunnen bewonderen, maar deze is gratis. Ik weet dat Nederlanders dol zijn op dingen die geen geld kosten,” lacht ze vermakelijk. Ondanks dat het laatste dag van oktober is, de lucht fris aanvoelt en handschoenen niet overbodig zijn, is het weer helder en wordt de klim naar de top van de drie kruizen heuvel beloont. Vilnius ligt sereen aan onze voeten.

Bij de grote kathedraal houden we halt bij een kleine tegel. ‘Stebuklas’ staat er op te lezen, hetgeen wonder betekend. Voor onze gids een speciaal plekje in haar geliefde stad. Hier startte in 1989 de menselijke keten ruim 2 miljoen inwoners uit Estland, Letland en Litouwen protesterend tegen Rusland.

Naast een breed cultureel aanbod, kerken en musea, het voormalige KGB gebouw is Vilnius ook de broedplaats van republiek Užupis, een kunstenaarswijk. Een zelfuitgeroepen stadsstaat compleet met eigen vlag, president, munteenheid en grondwet.  Het waren ook de inwoners van deze republiek die het enige standbeeld ter wereld voor de componist/muzikant Frank Zappa oprichtten.

Het verleden van Trakai, goed te combineren met je Citytrip Vilnius

 

Citytrip Vilnius Litouwen TrakaiTrakai Citytrip Vilnius Litouwen

Op een half uur rijden vanuit het oude centrum van de stad ligt een van de oude hoofdsteden van het land, Trakai genaamd. Op een schiereiland tussen twee meren in, ligt het kasteel van de gelijknamige plaats. In de 14e eeuw diende het als een van de belangrijkste verdedigingswerken voor Trakai en Vilnius. In de 17e eeuw verwoest en door de Russen voor de afscheiding van de Baltische Staten weder opgebouwd. Virginia laat ons in het museum, dat thans binnen de muren huist, kennis maken de bewogen geschiedenis van de streek.

➡️ Lees ook: Eten & drinken in Vilnius

Een Citytrip Vilnius is de perfecte city escape voor iedereen die op zoek is naar een stedentrip vol schitterende architectuur, groene parken, gezellige bars en restaurants en een boeiende recente historie.

Dit artikel schreef ik voor reisvakblad TravelPro – the Dutch Travel Trade Magazine #23 verschijningsdatum 13 november 2014

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *