Zoek
Sluit dit zoekvak.

Eten & drinken in Vilnius | Litouwen smaakt naar meer

#nomnomnom: Eten & drinken in Vilnius

Eten & drinken in Vilnius, het leek wel of ik een weekend lang niets anders deed. Als ik ergens achter gekomen ben tijdens mijn bezoek aan Vilnius is het wel dat Litouwen gemaakt is voor lekkerbekken.

Cultuur én meer

Het oude centrum een wirwar van van kleine straatjes en steegjes. Door de gehele stad heen vind je Gotische, Barokke renaissance en klassieke gebedshuizen en gebouwen. Een fraaie kerk is nooit ver weg, de stad heeft er namelijk méér dan 40! Sinds 1994 staat het historische hart van de stad op UNESCO Werelderfgoedlijst. Mocht je nu denken dat Vilnius alleen maar een culturele bestemming, dan heb je het mis. Naast de flinke dosis cultuur, vind je hier eer evenveel, nee, nog meer, fijne restaurantjes, kroegen en schattige bakkerijtjes. Bovendien kun je hier ook prima een biertje of een cocktail drinken.

➡️ Lees ook: Wat je moet weten voor je stedentrip naar Vilnius 

Eten & drinken in Vilnius: Foodfest galore

Tijdens een citybreak van drie dagen in totaal, leek het wel of eten het belangrijste van de hele trip was……

Welkom aan boord

Aan boord van de inauguratie vlucht van airBaltic op het traject Amsterdam – Vilnius had ik het geluk business class te vliegen en werd ik verwend met een heerlijke lunch.

Litouwen airBaltic
flesje Merlot @ airBaltic

 

Diner in het Radisson Blue Litouwen

De tijd na landing in Litouwen volgden wat plichtplegingen waar ik jullie verder niet mee zal vermoeien. Na de hotelinspectietour en de presentaties, was het tijd geworden voor het diner! En ik kan je zeggen, dat smaakte prima.

Goed begin van de dag

De volgende dag start met een selectie uit het ontbijtbuffet, geen foto’s van, gewoon een standaard uitgebreid aanbod. variërend van gebakken eiren tot vers fruit, schalen met vis en vleeswaren en een keur aan harige en zoete broodjes.

Schattig (koffie)tentje

Ter onderbreking van onze sightseeing tour, leggen we even aan bij een schattig koffietentje.

Litouwen Koffietentje Vilnius
Ik vroeg de serveerster even te poseren voor dit leuke koffietentje in Vilnius, dat maakt het plaatje echt af, niet waar?
Litouwen
Ik hou het bescheiden. Dit grappige leeuwenbonbonnetje (dat er leuker uit ziet dan dat het smaakte) en een glas verse jus d’orange. Intussen neus ik even in de Vilnius inyourpocket

Voortreffelijke traktatie in Traikai

Voor de lunch rijden we naar Traikai, ongeveer een half uurtje met de bus vanuit Vilnius. Hier wacht ons een typische Karaim lunch. Karaims zijn inwoners uit de Krim die al jarenlang in Trakai wonen. Ze arriveerden in de 14e eeuw in de regio en hielpen de toenmalige heersers het kasteel te beschermen. Thans hebben ze nog altijd in de regio hun eigen huizen, kerken en eigen keuken.

Alvorens het diner start, besluiten we met vieren van de groep een pre-dinner drink te gaan nuttigen in de oude stad.

20141031_174959

Per liter

We stappen een tent binnen waar je aan de buitenkant geen idee van hebt hoe het er binnen uit zal zien. Het is een soort kelder, met een norse man aan de bar, een bij elkaar geraapt interieur en dito publiek. Het blijkt een biercafé te zijn, waar 1 liter bier omgerekend 1 euro kost. Jammer voor mij, want ik drink geen bier. “Doe mij maar een cola,” opper ik. “This is a bar,” gromt de barkeeper. Wat er dan wel is, behalve bier. “Appelsap.” Niet echt mijn favoriet, maar vooruit dan maar. Geluk voor mij – not – ook de appelsap komt in een literglas….

Eten & drinken in Vilnius: Specialiteit van Litouwen

Voor het diner geen internationale keuken maar borden vol met gerechten uit Litouwen bij restaurant Forto Dvaras. Het restaurant staat bekend om zijn zeppelins, een soort aardappel dumplings. Als ik het goed begrepen heb, worden ze als volgt gemaakt: men neme een aardappel, rasp deze en vervolgens kook je deze. Dan maak je er een soort pannekoekje van, dat je met vlees of kaas vult. Dichtvouwen en dan, volgens mij, weer koken. De smaak is eenvoudig, Is het heel flauw om te zeggen dat ik van een zeppelin een opgeblazen gevoel krijg? Laat ik het zo zeggen, ze liggen in ieder geval zwaar op de maag.

Forto Dvaras
Fraai gedekte tafel – diner @ Forto Dvaras
Restaurant Forto Dvaras Eten & drinken in Vilnius Litouwen
Bier en worst als appetizer @ Forto Dvaras

Lokale Appie van Litouwen

Na het diner, duiken we nog even een lokale supermarkt in. Een reisgenoot heeft dezelfde afwijking als ik, ook zij vind het geweldig om in het buitenland de lokale Appie te bekijken en onbekende producten te ontdekken.

Bij de kassa is een drukke bedoening. Wanneer iemand van de groep een flesje drank af wil rekenen, snappen we ineens waarom. Inmiddels slaat de klok tien uur, na dit tijdstip mag er in Litouwen geen alcohol meer verkocht worden. Nee, ook niet als je 18+ bent. Daarom had iedereen in deze winkel zo’n haast om snel zijn blikken bier te betalen…..

Dan maar een after-dinner-cocktail in de Sky Bar van ons Radisson Blu Lietuva hotel.

20141031_230142
Margarita (niet zo heel lekker) @ Sky Bar Radisson Blu Lietuva
Sky Bar Radisson Blu Lietuva
*Hips* @ Sky Bar Radisson Blu Lietuva

Eten & drinken in Vilnius: Vooruit, nog een taartje dan

Op de dag van vertrek, vanzelfsprekend, wederom het ontbijtbuffet in het Radisson Blu Lietuva hotel. De ochtend is ter vrije besteding en met ‘ons clubje van vier’ trekken we per huurfiets de stad in. Drie van ons besluiten dat we Vilnius niet kunnen verlaten, zonder nog een keer een leuk koffietentje bezocht te hebben.

Pilies Kepyklėlė Eten & drinken in Vilnius Litouwen
Voor de zoetekauwen onder ons, genoeg keus @ Pilies Kepyklėlė
Pilies Kepyklėlė Eten & drinken in Vilnius Litouwen
Café, bakkerij en crêperie @ Pilies Kepyklėlė

Ik koos voor een hazelnoot-zandtaartje, dat ik voor de helft ruilde tegen een walnoten-zandtaartje met Inger uit ons clubje. Een leuk tentje met lekkere producten, maar het personeel loopt er maar chagrijnig bij.

Litouwen, je smaakt naar meer

Tijd om naar de luchthaven te gaan. En, oh wat naar, ik vlieg business class, hetgeen inhoud dat ik gebruik mag maken van de business lounge die vol staat met hapjes en drankjes. Terwijl ik nog vol zit van ontbijt en het taartje, neem ik slechts een flesje water en een paar snoepjes/chocolaatjes in een interessant papiertje. De sandwiches, penne carbonada, zoutjes, koekjes, wijn, koffie, thee en andere versnaperingen en drank laat ik voor wat ze zijn, want….

Eten & drinken in Vilnius: Nog meer eten….

IDW Esperanza Resort Business Lounge
Het lijkt wodka, maar het is heus, echt waar een flesje water @ IDW Esperanza Resort Business Lounge

Want aan boord van airBaltic krijg ik direct bij het instappen de menukaart voorgeschoteld, nog meer eten.

Menu @ airBaltic Eten & drinken in Vilnius Litouwen
Het laatste wijntje van deze trip @ airBaltic

Als ik zo de foto’s op een rijtje zie kan ik zelf nauwelijks geloven, dat ik dit in slechts drie dagen in Litouwen at/dronk. En ik heb heus, echt waar, ook dingen gezien en gedaan in Veelzijdig Vilnius. Het artikel dat ik schreef voor Travelpro lees je hier.

Ben jij wel eens in de Baltische Staten geweest? Ging je ook je buikje rond eten & drinken in Vilnius Ik vond het een hele toffe relaxte stad en jij?

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

3 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *