Zoeken
Sluit dit zoekvak.

10 Thailand weetjes die je waarschijnlijk nog niet wist

17 Thailand weetjes

Wat weet jij van Thailand? Ken je deze Thailand weetjes ook?

Thailand is een van de drukst bezochte bestemmingen in Azië. Niet gek als je kijkt naar de prachtige stranden, het fantastische eten. Tel daar de goede bereikbaarheid van Bangkok bij op, dat ook nog eens ideaal is om omringende landen als Laos, Cambodja of Myanmar te bezoeken. Toch zijn er waarschijnlijk talloze Thailand weetjes waar je geen weet van hebt. Zullen we een checken hoeveel je over Land of Smiles weet?

ayutthaya

Thailand weetjes: #1 Het land heette vroeger Siam

Voor het grootste deel van zijn geschiedenis stond het land bekend als Siam. In 1932, hervormt het land van een absolute monarchie naar een constitutionele monarchie. Een paar jaar later (1939) verandert de koning de naam van het land in Thailand. In 1945 keerde de naam Siam even terug om vervolgens in 1949 toch weer als Thailand verder te gaan.

Het woord ‘Thai’ verwijst naar de naam van de grootste etnische groep in het land.

➡️ Lees ook: Rondreis door Thailand in 3 weken: reisroute, kostprijs, tips & weetjes

#2 De Thaise vlag kan niet op z’n kop hangen

10 Thailand weetjes die waarschijnlijk nog niet wist vlag

Het verhaal gaat dat in 1917, de koning van Siam de toenmalige vlag tijdens een overstroming ondersteboven voorbij zag drijven. Om ervoor te zorgen dat zoiets nooit meer zou gebeuren, ontwierp de koning een symmetrische vlag. Hoe de vorige Thaise vlag er uit zag? Een exemplaar met een olifant en het koninklijke wapen erop.

➡️ Men vermoed dat voor de rood, wit en blauw gekozen is om solidariteit te tonen met Groot-Brittannië en Frankrijk. De bondgenoten van het voormalige Siam tijdens WOI.
Thailand reizen

#3 Thailand is nooit een kolonie van Europa geweest

Thailand is het enige land in Zuidoost-Azië dat niet door Europeanen is gekoloniseerd is geweest. Buurland werden gecontroleerd door de Britten of de Fransen. Myanmar en Maleisië waren lange tijd Britse koloniën, Laos en Cambodja zijn Franse.

Thailand ontsprong de dans door een aantal Maleisische gebieden selectief af te staan ​​aan de Britten. Daarnaast waren de Thai slimme onderhandelaars. Gedurende WOII  had Thailand zich verenigd met Japan, technisch gezien een slimme zet. Na de oorlog sloot het land zich aan bij de Verenigde Staten, en daarmee bleef het land gevrijwaard van communistische revoluties zoals in Laos, Cambodja en Vietnam.

Thailand weetjes: #4 Bangkok is een van de drukst bezochte steden ter wereld

Thailand Bangkok verkeer

Bangkok is een van de meest bezochte steden ter wereld. Het vormt een fraai rijtje samen met Dubai, Londen en Parijs. Aantallen van meer dan 20 miljoen bezoekers per jaar zijn zeker niet ongewoon.

Verrassend genoeg is het percentage van de Thaise economie dat wordt gegenereerd door toerisme, eigenlijk lager dan in sommige Europese landen, zoals bijvoorbeeld Spanje.

➡️ Lees ook: Oplichterstrucs in Thailand. Trap er niet in!

Thailand weetjes #5 Bangkok is niet de officiële naam van de hoofdstad

Krung Thep Mahanakhon Amon Rattanakosin Mahinthara Ayuthaya Mahadilok Phop Noppharat Ratchathani Burirom Udomratchaniwet Mahasathan Amon Piman Awatan Sathit Sakkathattiya Witsanukam Prasit. Of in het kort Krung Thep.

De enorm lange reeks aan woorden – de langste plaatsnaam ter wereld – is de officiële naam voor de hoofdstad van Thailand. Vrij vertaald staat er ongeveer dit:

Stad der engelen, grote stad, residentie van de Smaragdgroene Boeddha, onneembare stad (van Ayutthaya) van God Indra, grote hoofdstad van de wereld met negen kostbare edelstenen, de gelukkige stad, rijk aan een enorm Koninklijk Paleis dat lijkt op de hemelse verblijfplaats waar de gereïncarneerde god heerst, stad van Indra en gebouwd door Vishnukarn.

Waarom dan de naam Bangkok? Het komt eigenlijk van de naam van de oorspronkelijke nederzetting aan de andere kant van de rivier, thans het Thonburi-district van de stad, dat dateert uit 1782.

#6 (Bijna) Alle Thaise mannen zijn monnik (geweest)

thailand monnik boeddhisme

In het verleden moesten alle mannen – voor hun 20e levensjaar – verplicht tijd doorbrengen als boeddhistische monnik. De tijdsperiode was vaak maar kort. Dikwijls maar een paar maanden. Hoe dat komt? Omdat er, in tegenstelling tot het westerse kloosterleven, geen geloften op lange termijn afgelegd hoeft te worden, als je een boeddhistische monnik wordt.

Thailand weetjes: #7 Redbull komt oorspronkelijk uit Thailand

Ondanks dat Redbull vandaag de dag niet in Thaise handen is, vond het hier wel zijn oorsprong. Red Bull is namelijk gebaseerd op het drankje dat de Thai kennen onder de naam Krating Daeng. Het werd reeds in de jaren 70 geïntroduceerd heeft bijna een identiek logo als dat van Red Bull. In 1987 werd de smaak aangepast aan de smaak van Westerlingen en kwam het op de Europese markt, de rest is geschiedenis.

#8 Iedereen staat op voor het volkslied, ja, jij ook

In sommige landen, zoals de Verenigde Staten, wordt het volkslied gespeeld bij aanvang van sportevenementen. In Thailand wordt het gespeeld aan het begin van films in de bioscoop en op openbare plaatsen wanneer de vlag wordt gehesen en neergelaten.

Ben je op een van die momenten ergens openbaar bent en je ziet iedereen in stilte opstaan, sta dan gewoon op en zwijg een paar minuten totdat het volkslied is voltooid. Het wordt als beledigend beschouwd om tijdens het volkslied te blijven zitten of te praten. Dus zeg niet dat je niet gewaarschuwd bent.

#9 Het Thai is een van de moeilijkste talen ter wereld

De Thaise taal is buitengewoon complex. Het heeft 44 medeklinkers, 32 klinkers en vijf tonen. De geschreven taal heeft 44 medeklinkersymbolen en 15 klinkersymbolen die gecombineerd worden met 28 klinkersymbolen en viertonige diakritische symbolen. In feite is het geen echt alfabet, maar eerder een abugida  (schriftsysteem). Zie daar maar eens wijs uit te worden.

#10 Thailand telt meer dan 1.400 eilanden

Phuket strand eiland

Thailand heeft een enorm aantal eilanden. De meeste eilanden liggen in het zuidelijke deel van het land, in de Golf van Thailand en de Andamanse Zee. Het aantal eilanden en de ligging op tropische breedtegraden zijn ideaal voor zonnen, relaxen, snorkelen en/of duiken.

Meer Thailand

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *