Zoek
Sluit dit zoekvak.

Kaleiçi | Dit wil je niet missen in de oude stad van Antalya

Kaleiçi Hidirlik toren

Dit wil je niet missen in Kaleiçi, de oude stad van Antalya

Kaleiçi zegt je misschien in eerste instantie niets. Wanneer we Antalya zeggen gaat er waarschijnlijk wel een lichtje branden, maar dan denk je waarschijnlijk aan all-inclusive hotels aan de kust. Graag tippen we om een middag vrij te maken om de oude stad te ontdekken. Je krijgt er geen spijt van. Let maar op.

Antalya Souvenir

Lang, lang geleden…

Voordat Antalya misschien wel de bekendste zonbestemming van Turkije werd, was het de oude stad Attalia, Gesticht tijdens de Hellenistische periode voordat het deel ging uitmaken van het Romeinse rijk. De oude stad vormde een belangrijke plek waar Europa en Azië elkaar ontmoeten,Ook vandaag de dag is nog genoeg te beleven in dit stukje binnenland aan de Turkse Riviera.

Poort van Hadrianus

De poort van Hadrianus is de enige overgebleven toegangspoort die al meer dan 1.900 jaar toegang verleent tot dit deel van Antalya. De plek om hedendaags Antalya achter je te laten en Kaleiçi binnen te stappen.

Poort van Hadrianus avond

Kaleiçi Hidirlik toren

Deze ronde toren staat  is waarschijnlijk gebouwd in de tweede eeuw, ten tijde van de Romeinse keizer Hadrianus. Historici hebben verschillende meningen over de oorspronkelijke functie van de toren. De een denkt dat de kolos dienst deed als vuurtoren, de ander beweert dat het mausoleum is. Wat zeker waar is, is het feit dat het deel uit maakte van het verdedigingssysteem van de stad. Ook deed het nog dienst als materiaalopslag.

De toren is niet toegankelijk voor het publiek, maar het vormt wel het fraai decor voor een avondje uit eten met uitzicht over het water

Kaleiçi Hidirlik torenAntalya oude stad

Sla de haven van Kaleiçi niet over

De haven van Antalya was ooit een van de belangrijkste havens aan de Anatolische zuidkust. Bronnen bewijzen dat zelfs vóór de stichting van de oude stad Attaleia, zoals Antalya ooit heette, er op deze plaats een piratenhaven was genaamd Korykos. Tegenwoordig doet de haven dienst als moderne jachthaven, populair bij zowel de lokale bevolking als toeristen.

Een oude stenen trap aan het einde van het havenplein met 44 treden verbindt de haven met het hoger gelegen oude centrum. Deze trap stamt uit de 15e eeuw  en werd door Venetianen gebouwd, die op dat moment de stad bezetten.

Haven oud Antalya

Talloze boten liggen voor anker om je voor een uurtje mee het water op te nemen. Zo zie je Kaleiçi van een heel andere kant

Tip: voor een fraai uitzicht over de haven schuif je voor de lunch aan bij Arma Restaurant.
📍Arma Restaurant, Selçuk, Selçuk Mah No:75, 07100 Muratpaşa/Antalya, Turkije

Haven Kaleiçi Alma Restaurant lunch Alma Restaurant

Bezoek het Kaleiçi & Etnografisch museum

Zelf hadden we helaas niet genoeg tijd om het Kaleiçi en/of Etnografisch museum te bezoeken. In twee historische gebouwen stelt het Kaleiçi Museum sinds 1996 traditionele elementen van de Turkse volkscultuur tentoon. Je ziet er scènes uit het dagelijks leven in Turkije maar ook bijvoorbeeld keramische overblijfselen uit vervlogen tijden.

Het Etnografisch Museum van Antalya laat je kennis maken met het dagelijks leven in de Ottomaanse periode. Loop er zeker even binnen als je door de straatjes van Kaleiçi dwaalt.
📍Antalya Ethnographic Museum, Kılınçarslan, Civelek Sk. No:20, 07100 Muratpaşa/Antalya, Turkije

Shop, shop, shop

Kaleiçi is een grote bazaar. Het oude centrum van Antalya is een waar shop-paradijs. Antiek, schilderijen en tapijten. Hammamdoeken, souveriers en ‘designer’tassen. Vergeet niet af te dingen.

Kaleiçi souvenirs Kaleiçi souvenirs Kaleiçi souvenirs

Zoek het hogerop

De glazen lift is een iconische plek in Kaleiçi. De lift verbindt het oude met het nieuwe Antalya. Als je eenmaal boven bent, is het uitzicht over de haven er een om zo lang mogelijk van te genieten. – Bovendien scheelt het je die eerder genoemde 44 traptreden naar het hoger gelegen gedeelte van de stad.

Glazen lift Antalya

Tip: Overnacht in Kaleiçi in een boutique hotel

Veel huizen in de oude binnenstad van Antalya dateren uit de 18e en 19e eeuw. Er zijn echter ook gebouwen die stammen uit de Romeinse, Byzantijnse en Ottomaanse tijd. De meeste traditionele gebouwen, langs de smalle geplaveide straatjes, zijn tegenwoordig restaurants, winkels en boutique hotels. RuinAdalia is zo’n hotel. Een mooie binnenpaats (met klein zwembad), een goed restaurant en een buitenbar met heerlijke cocktails. Wat nog extra bijzonder aan dit hotel is: het ondergrondse museum met schatten uit de Romeinse tijd.

📍 RuinAdalia Hotel, Barbaros, Hesapçı Sk. No:22, 07100 Muratpaşa/Antalya, Turkije

Ruin Adalia Antalya Turkije Boutique hotel

Hoe kom ik in Kaleiçi?

Neem vanuit je hotel een taxi naar Kale Kapısı, het centrale plein. Je herkent het plein direct door de opvallende klokkentoren (Saat Kulesi). Deze klokkentoren werd gebouwd tijdens het bewind van de Ottomaanse sultan Abdül Hamid II. Zie je onverhiopt de toren toch over hoofd – lastig – check dan of je het standbeeld van koning Attalus II van Pergamon ziet. Hij stichtte de stad  rond 150 vChr. Vanaf hier sta je zo in de oude stad en loop je het autovrije  Uzun Çarşı Sokak in.

Kaleiçi kat

Meer Turkije:

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *