Zoek
Sluit dit zoekvak.

Japan in de herfst | Zorg dat je deze festivals niet mist!

Japan in de herfst festival

Ga naar Japan in de herfst. Waarom? Omdat er dan talloze traditionele matsuri zijn, festivals die uniek zijn in de wereld, vol spektakel, historische kostuums, extravagante praalwagens, luid tromgeroffel, uitbundige dans en de yatai – eetkraampjes met de heerlijkste hapjes. 

Japan in de herfst: Takayama Festival9 & 10 oktober 2022 – Takayama, Gifu

Het Takayama Festival is een van de mooiste matsuri van Japan en is door Unesco uitgeroepen tot cultureel erfgoed. Zowel de festiviteiten als de prachtige locatie van Takayama in de Japanse Alpen, maken dit festival zo bijzonder. Het Takayama-festival wordt 2 x per jaar gehouden. In de lente en in de herfst. Met die laatste editie vieren Japanners een goede oogst. Het hoogtepunt van het festival is een marionettenvoorstelling. Een optocht van de plaatselijke bevolking in traditionele klederdracht en de parade van praalwagens. Elke praalwagen heeft zijn eigen unieke versieringen, meesterlijk gemaakt door plaatselijke ambachtslieden. Het meest magische moment ontstaat zo gauw de nacht valt en de verlichte praalwagens met muziek en dans door de straten van de stad gaan.

Japan in de herfst
Photo Credit: © JNTO

Jidai Matsuri22 oktober 2022 – Kyoto

Het ‘festival van de tijdperken’ is een van de drie belangrijkste festivals van Kyoto. Het is dan ook een must-see tijdens een bezoek aan de stad in oktober. Het festival lijkt op een levend historisch museum dat teruggaat naar de periode van ruim 3.000 jaar geleden. Terug naar de tijd waarin Kyoto de Keizerlijke hoofdstad van Japan was. Deze geschiedenis wordt prachtig verbeeld in een grootse parade met meer dan 2.000 samoerai krijgers. Heian prinsessen, historische personages en lokale burgers. Alle kostuums zijn gemaakt met de technieken uit die verschillende tijdperken. Het is een oogverblindend spektakel op de route tussen het Keizerlijk Paleis en de Heian Jingu Shrine.

Fujiwara Autumn Festival1-3 november 2022 – Hiraizumi, Iwate

Als de herfstkleuren op hun mooist zijn, zet het Fujiwara festival in met de herdenking van de Fujiwara adel en een schitterende optocht. Kinderen, zangers en monniken paraderen in traditionele kostuums door de prachtig gekleurde bossen naar het Golden Hall van de Chūson-ji Tempel. Het kleurenspektakel zet zich voort op de tweede dag tijdens de viering van de chrysanten. Deze bloem is vereeuwigd in de Keizerlijke zegel en is het symbool voor verjonging en een lang leven. De laatste dag staat in het teken van podiumkunsten, met rituele dans, zoals Kagura, Ennen-no-mai of ‘longevity dance’ en de Noh voorstelling als hoogtepunt.

Japan in de herfst: Karatsu Kunchi Festival2-4 november 2022 – Karatsu, Saga

Al sinds het Edo-tijdperk wordt de herfst en de oogst gevierd met het Karatsu Kunchi Festival in de kuststad Karatsu. Met zijn prachtige stranden en indrukwekkende kasteel. Drie dagen lang trekken draken, mythische zeedieren, samoerai en legendarische personages op praalwagens door de straten van de stad. De praalwagens, bekend als Hikiyama, zijn door Unesco aangemerkt als cultureel erfgoed. Op de tweede dag van het festival trekt de stoet het strand van Nishinohama sandy Beach op. Dat levert een sensationeel schouwspel op. Het festival wordt afgesloten met brandweerlieden uit het Edo-tijdperk die de praalwagens naar de Hikiyama Float Exhibition Hall brengen. Hier zal de praalwagen het hele jaar door te bezichtigen zijn. Houd er rekening mee dat het festival dit jaar alleen op 3 november wordt gehouden.

Photo Credit: © JNTO
Photo Credit: © JNTO

Asakusa Torinoichi Fair4, 16 & 28 november – Tokio

Op de Dagen van de Haan zoeken vele Japanners hun geluk bij dit bruisende festival in het hartje van Tokio. Het eeuwenoude Torinoichi festival wordt gehouden rondom de Juzaisan Chokokuji tempel. Het is een bont feest waar je tussen de traditionele ceremoniën door, de lekkerste specialiteiten proeft in de talloze eetkraampjes. Je kijkt je ogen uit op de kumade markt. Hier ligt het geluk voor het oprapen. Of beter gezegd, opharken. Kumade zijn kleine, rijkelijk gedecoreerde bamboeharkjes die succes, rijkdom en geluk bijeenschrapen. Vooral ondernemers komen hier in november hun lucky charm halen om hun zaken te laten bloeien in het nieuwe jaar. De data van het festival veranderen elk jaar omdat ze worden bepaald door de oude Japanse kalender die op de dierenriem is gebaseerd.

Japan in de herfst Photo Credit: © Chokoku-ji temple
Photo Credit: © Chokoku-ji temple

Meer Japan:

Bron: Japan National Tourism Organization

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *