Zoek
Sluit dit zoekvak.

Pemuteran | Kies voor deze oase in Noordwest-Bali

Pemuteran Bali Indonesië strand

Op naar het noorden van Bali, op naar Pemuteran

Pemuteran wordt stukken minder bezocht dan  badplaastsen als Sanur, Seminyak en Kuta in het Zuiden van Bali. Zoek je echter een strandbestemming op het eiland waar het allemaal wat rustiger aan gaat, kies dan voor Pemuteran. OmniTraveler spendeerde er een aantal dagen en had er best nog wel een aantal aan vast willen plekken.

Pemuteran, oase in Noordwest-Bali

Pemuteran kent eigenlijk maar een weg. Net achter de kustlijn. Aan deze weg zijn de meeste accommodaties (variërend van guesthouse tot luxe resort) en restaurants gelegen. Zelf had ik (met vriendlief en ons reismeisje) een huurauto tot mijn beschikking, maar met een scooter kun je hier ook prima uit de voeten. De hotels en guesthouses zijn vrijwel allemaal laagbouw en het leven is er minder gejaagd dan in het zuiden. Wat mij betreft is Pemuteran dan ook een dikke aanrader.

Lagoon Bay Noord Bali

Strand van Pemuteran: Niks mis mee

De zandstranden van Pemuteran zijn aangenaam en perfect voor een verfrissende duik in de zee. Diverse hotels/restaurants grenzen aan het strand. Er is dus altijd een tentje in de buurt voor een koel drankje of een heerlijke maaltijd. Op een aantal plekken is het ook mogelijk een strandstoel te huren. Je eigen handdoek uitspreiden kan natuurlijk ook.

Mocht je dorst krijgen, zorg er dan voor dat je je eigen fles bij je hebt. Bij verschillende duikscholen – zoals bijvoorbeeld Sea Rovers dive centre & Ocean Dreams – kun je gratis of tegen een kleine vergoeding je fles laten vullen met koel drinkwater. Meer adressen vindt je met de app van RefillMyBottle.

➡️ Ik ging op Bali de uitdaging aan om zo min mogelijk wegwerpflessen te gebruiken. Hier lees je hoe me dat verging
➡️ Geen plekken om je fles te (her)vullen? Lifestraw helpt je

strand Pemuteran Bali Indonesië

Uitstapjes in/nabij Pemuteran

Geen zin om tijdens je verblijf enkel het strand nabij je accommodatie te zien. Geen probleem er is genoeg te onderenmen.

Lagoon Bay

Helemaal aan het uiterste puntje van Pemuteran ligt Lagoon Bay, ook wel aangeduid als White Sandy Beach of Pantai Pasir Putih. Een stukje ongerept strand. Wij besloten voor de lunch hier aan te leggen bij het Lagoon Bay restaurant. De keuze van de kaart is beperkt, maar het uitzicht is fantastisch.

Let op: Het grootste gedeelte rij je over een verharde weg, maar het laatste stuk gaat over een zandpad, dat bij regenachtig weer in een modderpoel verandert.

Snorkelen of duiken in/nabij Pemuteran

In Pemuteran zijn talloze duikscholen te vinden waar je voor een schappelijk bedrag een uitrustig huurt. Wij gaan met een snorkel te water en bewonderen het koraal en bontgekleurde visjes.

In het water tref je op verschillende plekken ijzeren kooien. Deze zijn in de zee gelegd om er nieuw koraal op te laten groeien. Wil je meer weten over dit project check dan even de site van Pemuteran Foundation. Informatie over dit initiatief kun je ook vinden bij Bio Rock Reef Gardeners.

Mangrovetocht in Taman Nasional Bali Barat

Dit was misschien wel het mooiste wat we deden tijdens onze verblijf in Pemuteran. Een boottocht door de mangrove in het Taman Nasional Bali Barat.
Het Nationale Park beslaat ongeveer 200 km² en bied tal van dieren een thuis. Een vogel hoopt iedereen te zien die hier komt, de ijsvogel.

Wij boekten via internet een bootje met gids. Tip: de meeste georganiseerde tours vertrekken vroeg in de ochtend. Het kan dan redelijk druk zijn op het water. Wij kozen er daarom voor een middagtour te doen. Zo kregen we bij de prijs ook nog eens een pracht van een zonsondergang cadeau.

Pemuteran Bali Indonesië mangrovetocht

Schilpadden redden: Proyek Penyu Turtle Hatchery

Wanneer je toch van plan bent naar het strand te gaan, bezoek dan meteen even het Proyek Penyu Turtle Hatchery. Hier zie je een aantal grote schidpadden die er komen revalideren nadat ze op zee gewond zijn geraakt. En een heleboel babyschildpadjes die als ei gered zijn.  Laat een kleine donatie achter, want de organisatie draait volledig op vrijwilligers. Van jouw geld geeft de stichting lokale vissers een zakcentje die eieren niet doorverkopen aan de zwarte markt, maar bij de hatchery af komen geven.

Elke 30 minuten vertelt een van de vrijwilligers over het project. Om 16.30 uur is het voedertijd en tegen een grote(re) donatie mag een schildpadje vrijlaten in zee.

schilpadden redden Bali

Kawasan Suci Pura Luhur Pulaki

Direct gelegen aan zee, net buiten de badplaats Pemuteran, ligt de Pura Pulaki tempel. Hier herdenkt men de komst van de Javaanse Priester Nirartha naar Bali (begin van de 16e eeuw.) Helaas, hadden we zelf geen tijd om deze tempel te bezoeken.

➡️ Lees ook: 5 x de mooiste watertempels op Bali

Eten & drinken in Pemuteran

Tijdens ons verblijf in Pemuteran probeerden we verschillende restaurantjes uit. Bij het Matahari Beach resort dineerden we met onze voetjes in zand op het strand, terwijl we van een heerlijke cocktail nipten. De Frangipani Bar & Restaurant vond ik een erg leuk en goed adres. We smulden van de “Rijsttafel” (zo staat het echt op de kaart). Heerlijk! Het gezelligste vond ik ik het, denk ik bij Suka Sari Homestay & restaurant. Een etablissement langs de doorgaande weg, met vriendelijk personeel. Natuurlijk zijn er tal van andere mogelijkheden. Teveel om opnoemen ;).

cocktail op het strand

Overnachten in Pemuteran

Tijdens ons verblijf in Pemuteran sliepen we bij JubaWa HomeStay. Laat je op internet niet helemaal verleiden door de bungalows langs het zwembad. Daar zijn er namelijk maar een paar van. De meeste gasten slapen aan de andere kant van een weggetje. De bungalows zijn aangenaam geprijsd en liggen in een goed onderhouden tuin. Wil je naar het strand, dan steek je de doorgaande weg over.

Het ontbijt is eenvoudig, het personeel weinig enthousiast. De ligging is prima, maar er zijn wel leukere/betere plekken voor hetzelfde geld te vinden, vermoed ik zo.

JubaWa HomeStay zwembad

Meer Bali

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *