Dublin, eigenlijk had ik er nimmer over nagedacht je te bezoeken, in juni (2017) maakten we kennis. Sloeg er een vonk over?

Naar Dublin?

Eerlijk is eerlijk, wanneer vriendlief en ik plannen maken voor een stedentrip staat België met stip op nummer een, gevolgd door een Spaanse of Italiaanse concurrent. Toch kozen we voor Dublin. Toeval? Integendeel. Wanneer mijn meneer niet voor een congres zich in de Ierse hoofdstad zou moeten melden, was de kennismaking waarschijnlijk langer uitgebleven. Toeval wilde dat ons meisje (6 jaar) dit schooljaar geen paasvakantie maar een junivakantie kreeg van school en zo togen we gedrieën per Ryanair deze stad tegemoet.

Hello Dublin, goodbye. Hi again

Koud een voet op Ierse bodem gezet, lijkt het logisch de luchthaven te verruilen voor het centrum van Dublin. Wij doen het een tikkeltje anders. We wisselen de vliegtuigstoel in voor een exemplaar in een bus en tuffen direct door naar een andere hoofdstad. Belfast in Noord-Ierland wel te verstaan.
Na een paar dagen nemen we de trein om dan eindelijk de stad te bezoeken. Hoi Dublin.

➡️ Lees ook: Belfast, het beste van de Noord-Ierse hoofdstad in 17 foto’s

When it rains….

In Belfast was het weer niet om over naar huis te schrijven, in Dublin is het simpelweg om te huilen! Ik weet het, naar Ierland ga je niet voor het lekkere weer, maar onze wandeltochten door de verschillende wijken van de stad hebben meer weg van een speurtocht. Speuren naar een plek om te schuilen wel te verstaan. De ene keer brengt ons dat op verrassende plekken, de andere keer staan we onder een troosteloos afdakje naar het grijze wolkendek boven ons te staren, hopend dat de bui snel over is.

Dublin = Druk

Misschien komt het door het feit dat we besloten eerst naar Belfast te reizen, maar man, wat vind ik Dublin een drukke stad. De ene sightseeing bus tuft achter de andere aan. Vlaggetjes, paraplu’s en ander wapentuig steken hoog in de lucht; gidsen proberen zo krampachtig de tourgroepen over de kinderkopjes van het middeleeuwse centrum te leiden. Vrijgezellenfeesten wisselen elkaar niet alleen in het uitgaanscentrum rondom Temple Bar, maar ook in de winkelstraten in rap tempo af. De kerels als Viking, dames gehuld in roze cowboyhoeden. En dan nog de taxi’s die een aaneengesloten lint vormen en de fietsers die tussen alles zoals boven beschreven heen crossen. Druk dus.

Niets aan

Ik hoor je denken, daar hoef ik dus niet heen. Niets aan. Mis. Dublin mag dan een middeleeuws centrum hebben, waar je je vergaapt aan oude gebouwen zoals beroemde Saint Patrick’s Cathedral en de wellicht nog imposantere Christ Church Cathedral, maar het is ook een stad in beweging. De Docklands bijvoorbeeld een plek in bloei langs de oevers van de Liffey rivier. Niet verwonderlijk dat de Centrale bank en het convention centre hier gevestigd zijn. Nieuwe hotels en hippe restaurants en koffietentjes schieten er als paddenstoelen uit de grond.

Stop zeker even bij CHQ. Een plek bol van de historie – gebouwd als opslagloods voor wijn en tabak – die elke Ier kent vanwege het grote banquet dat er voor 3.000 soldaten in 1856 gehouden werd. Thans is het een foodhall/exporuimte en biedt het tevens plaats aan EPIC het Ierse Emigratie museum.

Ga

Heb je tijd (geduld – want lange wachtrij) en budget (want entree is niet goedkoop) neem dan een kijkje de bibliotheek van de oudste universiteit van het land, Trinity College en aanschouw Book of Kells (geschriften van Keltische monniken uit het jaar 800). Ga op rondleiding in het statige City Hall of voor een lach op je gezicht stap je binnen bij Jam Art Factory voor een portie funny art. Geniet van (een van de vele) parken, drink een Guinness in een van de vele pubs of geniet van een taartje (al dan niet tijdens een afternoon tea) bij Avoca, een adresje dat ik in de time to momo reisgids vond.

Paraplu mee

Kortom ontdek beide zijden van de rivier, steek de Ha’penny Bridge over en ontdek. Dublin is compact genoeg om de meeste wijken en bezienswaardigheden te voet met elkaar te combineren. Geniet! En neem vooral een paraplu en/of regenjas mee ;).

Dublin Ierland Avoca lunch

Oude weverij omgetoverd tot fijn warenhuis met dito café

Dublin Ierland

Ons meisje leunend tegen Arnaldo Pomodoro’s ‘Sfera con Sfera’. Deze wereld in de wereld, tref je voor The Berkeley Library gelegen op het terrein van het Trinity College Dublin

Bee Irish 🐝☘️

Je ziet ze niet zo heel veel meer in de straten (de meesten zijn vervangen door praktische vierkante modellen), maar zo’n groene brievenbus schreeuwt toch Ierland, niet?

Grattan Bridge, een van de vele bruggen over de Liffey rivier

Of vind je dit exemplaar mooier (Samuel Beckett Bridge)?

The Custom House langs de oever van de rivier is zo impossant, dat het niet op de foto pastte, derhalve een fraai (dak)detail.

💙 voor dit soort deuren

Rotzooi? Nee! Kunst. Portuguse kunstenaar Artur Bordalo (AKA Bordalo II) maakte deze gigantische eekhoorn. Ik ben fan.

Zoals elke stad kende Dublin hoogtijdagen, maar ook kommer en kwel. Het naargeestige kunstwerk het ‘Famine’ en herinnert aan de hongersnood van 19e eeuw.

Detail Christ Church Cathedral

Dublin Ierland citytrip Ryanair

Slechts een paar dagen voor ons bezoek aan Dublin werd deze mural aangebracht. Joe Caslin genaamd ‘The Volunteers’

Schrijver, dichter Oscar Wilde poseert voor toerist

Dublin Ierland citytrip Ryanair

Een Guinness iemand?

Detail Saint Patrick’s Cathedral

Oase aan rust en groen: St. Stephen’s Green

Dublin Ierland citytrip Ryanair

Artiest James Earley siert de straten met deze Ierse wolfshond

Dublin Ierland citytrip Ryanair

Heb je even…..

Dublin Ierland citytrip Ryanair

Geen kas, een winkelcentrum: Stephen’s Green Shopping Centre

Dublin Ierland citytrip Ryanair

‘On my way to the pub’

Tags: Ierland
twitterredditpinterestlinkedinmailby feather