Zoeken
Sluit dit zoekvak.

Nederland | Kaasmarkt Gouda, say Cheese!

Nederland Gouda say cheese kaasmarkt

Wie Gouda zegt, zegt kaas. De wekelijkse kaasmarkt in de stad trekt dan ook jaar na jaar veel bezoekers. OmniTraveler was bij de eerste kaasmarkt van het seizoen en genoot met volle teugen.
DSC01832   Kaasmarkt Gouda
“Sinds 1198 wordt door middel van handjeklap de koop gesloten. Ook nu doen de boeren en handelaren net als vroeger handjeklap om de beste kazen”
DSC01822

Gouda – 3 april 2014

De eerste kaasmarkt van het seizoen is een feit! Prachtig weer en veel belangstelling. Nog nooit heb ik de kaasmarkt bezocht en ik had geen betere dag uit kunnen zoeken. Wanneer ik rond half elf de Markt in Gouda, langs de kramen vol verse ambachten- streekproducten van de weekmarkt, op loop, is het er gezellig druk.  Naar mate de ochtend in de middag overgaat, neemt de belangstelling voor het evenement toe.

Lapjesmarkt

‘Tuurlijk gaat het vandaag om de kazen, maar vroeger konden de boerinnen, de kazen ‘een worst’ wezen. Samen met hun boer reden ze op de kar mee, van het platteland naar de grote, welvarende stad, Gouda. Terwijl de mannen onderhandelen over melkprijzen en de kazen, sloegen zij, hier, hun stoffen in, op de lapjesmarkt. Hier kon je halen, wat in de omliggende boerendorpen niet verkrijgbaar was.

Gouda’s next kaasmeisje

“Hoe word je kaasmeisje,” vraag aan een van de kersverse lieftallige dames, die op de Kaasmarkt rondlopen. Stiekem hoopte ik dat het antwoord zou luidden dat je auditie moet doen. In gedachten zag ik al een lokaal programma als Gouda’s next kaasmeisje voor me, met meiden die strijden om de titel en de eer een jaar lang de bezoekers van de Kaasmarkt van kaas te mogen voorzien. “Via een evenementenbureau,” klinkt het antwoord. “Ik heb een studie eventmanagement gedaan en wilde heel graag deel uit maken van dit prachtige evenement in mijn eigen stad,” voegt de lokale Frau Antje er aan toe.

Terwijl ik met haar sta te praten, pakt een dagjestoerist voor een derde keer, onbeschaamd, een kaasje. Ze trekt haar wenkbrauwen naar mij op en ik hoor haar denken “Wat moet ik nu doen…..?” Meid, dit is de eerste Kaasmarkt van het seizoen, er volgen er nog twintig. Tegen die tijd, weet je precies wie de graaiers zijn en hoe daar mee om te gaan.

Gouden keeltjes

Bekende Goudse vocalen Tania Kross, Hind, Eefje de Visser en The Handsome Poets valt een speciale eer ten deel. Op een bomvolle markt, worden zij tot Ere Waegemeesters in het Gilde Der Ere Waegemeesters geslagen.

Al met al, een gezellige sfeer en ik kan je verzekeren, een bezoek aan de Kaasmarkt in Gouda is zeker niet cheesy.

Meer Gouda:

Historisch Gouda
Gouda bij kaarslicht

Onderwerpen

Meer reisinspiratie

Geef jouw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *